Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heinrich Behnke

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Oct 1898

Hamburg, Germany

1979

Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heinrich Behnke ka lindur në Horn, një periferi të Hamburgut, në një familje Lutheran. Ai hyri në Göttingen University në vjeshtë të 1918, ku ai ndoqi leksione me Hilbert, Landau dhe Hecke. Në Behnke jep disa detaje të Göttingen University at kohë ai ka studiuar atje. Behnke filloi të punojë nën Hecke, kështu që kur Hecke vendosi të pranojë ofertën për një karrige të matematikës në universitet i themeluar rishtazi në Hamburg, Behnke u la me një vendim të vështirë. Nga njëra anë ai donte që të vazhdojë të punojë me Hecke, por ai nuk kishte dëshirë për t'u kthyer në qytetin e tij në shtëpi. Behnke e përshkruan marrjen e vendimit në të cilën e panë atë të kthehet në qytetin e tij të vazhdojë të punojë për doktoratë e tij. Ai paraqiti tezën e doktoraturës Uber analytische Funktionen und Zahlen algebraische në Hamburg të cilat ai mori maj 1922.

Pas marrjes së doktoraturës së tij ai shkoi për të studiuar në Heidelberg gjatë semestrit të verës. Atje ai u takua me të ardhmen e tij gruan Aenne Albersheim që ishte vajza e një Frankfurt-am-Main familje hebreje. Pas kthimit te Hamburg në gusht ai u emërua si asistent dhe paraqiti tezën e tij habilitation në Hamburg në verën e vitit 1924, dhe tani pedagog me kualifikim të tij, ai filloi pedagog në Hamburg. Behnke tani e konsideronte veten të jetë mjaft i sigurt financiarisht për t'u martuar me Aenne Albersheim në verën e vitit 1925. Aenne Mjerisht vdiq në lindjen e fëmijës në vitin 1927 dhe Behnke gjeti veten ve me një fëmijë për të mbështetur, edhe pse ai ende nuk e kanë rang profesori kishte nevojë për punësim të përhershëm. Në këtë kohë familja Albersheim mblodhën të rrumbullakta dhe dukej pas djali i ri Behnke së.

Ishte më vonë në vitin 1927 që Behnke marrë një ofertë të zakonshëm një rang profesori në Universitetin Wilhelms Westfälische e Münster. Përsëri Behnke përballur me një dilemë. Nga njëra anë kjo ishte një arritje e madhe për të ofruar një rang profesori të plotë, ndërsa ende një Privatdozent, por nga ana tjetër Münster ishte në një rajon katolike romake të Gjermanisë (dhe Behnke ishte një Lutheran) dhe ai ishte më i vogël universitetit prusian. Miqtë dhe kolegët e Behnke konsultuar para marrjes së vendimit të tij, dhe në fund, kur i tha Münster se "është më e mirë se sa reputacionin e saj, ai vendosi të pranojë. Ai ende ndjehen si ai nervor udhëtuar atje për të marrë emërimin e tij, dhe kjo nuk u ndihmuar nga nëna e tij në ligj dhe vëllai-in-ligj i cili ka udhëtuar me të deri sa Kassel por nuk pranoi që të vazhdojë udhëtimin në Münster.

Në Münster, Behnke u takua Barbara Marshall, një ish-student nga Münster matematikë i cili erdhi nga një familje katolike romake të intelektualëve. Ata u martua në vitin 1932 dhe shpejt pas kësaj Behnke djalin, i cili deri atëherë kishte qenë shikuar pasi nga familja e gruas së tij të parë, ishte sjellë në Münster të sjellë nga babai i tij dhe njerkë. Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani. Behnke ishte një arian kështu u prekur me siguri jo nga ligji Shërbimit Civil, i miratuar më 7 prill 1933, e cila siguroi mjetet e heqjes mësues hebre nga universitetet. Megjithatë, gruaja e parë Behnke kishte qenë hebre, kështu që djali i tij ishte gjysma hebre. Kjo u bë një burim i vazhdueshëm i shqetësuar për Behnke, që u përpoqën për të mbajtur sekret dhe këtë fakt, si pasojë, u përpoqën të tij jo të mirë për të të përfshihet në ndonjë diskutimet politike. Sigurisht e anti-semitizmit në Gjermani ishte plot kohë përpara se të socialistëve erdhi në pushtet, por deri në 1933 Münster, ndoshta për shkak të traditës së tij katolike, ka qenë prekur pak.

Henri Cartan foli për miqësinë e tij me Behnke që së shpejti ndërtuar një grup të fuqishëm kërkimi në Münster:

... Behnke ishte një mik i imi. Ftesë ime e parë për të shkuar në Gjermani ndodhi maj 1931. Behnke po mësonte në Münster-in-Westfalen, dhe ai kishte një shumë të studentëve, rreth 40. Unë isha i ftuar, sepse unë kishte publikuar një shënim në Rendus Comptes de l'Académie des Sciences rreth rrethuar fusha, ku i kishte provuar mjaft lehtë një teoremë që ishte vërtetuar më parë nga Behnke, por nën kushte të caktuara, në një rast të veçantë. Kështu që unë u ftua për të dhënë disa leksione në Münster.

Peter Tullen ishte një asistent i Behnke në Münster. Henri Cartan tha:

Asistent Behnke në 1931, dmth Thullen Pjetri, ishte që të bëhej një nga miqtë e mi më të mirë. Ne kemi bashkëpunuar dhe i shkroi një letër së bashku për Annalen Mathematische. Unë gjithmonë ka pasur një marrëdhënie të mira me Thullen.

Behnke dhe Thullen ka shkruajtur tekstin klasik Theorie der mehrerer Funktionen komplexer Veränderlichen (1934), e cila ishte studimi i parë sistematik i teorisë së domeneve në n C ose shpërndarë në n C, duke përfshirë vetitë themelore të funksioneve holomorphic dhe meromorphic, problemet vazhdim, Levi , problemi funksionet meromorphic me zero dhe shufrat e përshkruara (probleme kushëri), fushat e holomorphy, afrimit Runge, mappings holomorphic dhe grupet e transformimit.

Thullen ishte një katolike romake i cili mori një rol të madh në organizatat e rinisë katolike, derisa ata ishin të shpërndarë nga nazistët. Ai u nis për në Romë, në tetor 1933 duke u thënë Behnke se ai kurrë nuk mund të kthehet në Gjermani, ndërsa Hitleri ishte në pushtet. Vërtet, ai shkoi në Ekuador dhe nuk kthehen në Evropë deri në disa vite pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Behnke megjithatë mori një kurs të ndryshme të veprimit. Si shkroi ai në:

Sikur të kam njohur në vitin 1933 gjithçka që ishte para nesh, unë nuk do të kishte guximin për të shmangur ikin jashtë vendit. Gjithashtu në vitet e ardhshme nazist kam luajtur shpesh me idenë e largimit, derisa miqtë e çifute bëri të qartë për mua se pozicionet jashtë vendit duhet të mbahen të hapura për ata.

Jetës matematike në Münster ndryshuar shumë gjatë viteve të pas socialistët Kombëtar erdhi në pushtet. Kur Henri Cartan Münster vizituar në vitin 1931 ka qenë rreth 200 nxënës në klasat e matematikës elementare. Nga 1933 ka qenë 50 studentë të tillë, dhe në dy vitet e ardhshme ka qenë përkatësisht 5 dhe 2. Megjithatë numri i studentëve të avancuar mbajtur dhe, nuk ka studentët që studiojnë matematikën elementare të thotë se kërkimi i lulëzuar. Behnke ka shkruajtur:

Punë shkencore e seminarit u mirë 1935-1939 se sa në çdo kohë tjetër. Këtu besimit në mes profesorëve dhe studentëve nuk u trondit në vogël.

Gjatë kësaj kohe tre studentët e Behnke Janë dhënë doctorates e tyre. Friedrich Sommer marrë doktoraturë e tij në 1936 dhe në 1937 Karl Stein dhe Volfgang Rothstein pranuar doctorates për tezat e tyre komplexer Zur Theorie der Funktionen mehrerer Veränderlichen; Die Regularitätshüllen niederdimensionaler Mannigfaltigkeiten dhe analytischen Zur Theorie der Abbildungen im Raume zweier komplexer Veränderlichen; Das Verhalten auf der Abbildungen glatten Randhyperflächen analytischen respektivisht. Behnke shkroi një numër mjaft të letrave të përbashkët me Stein gjatë viteve të pas Luftës së Dytë Botërore. Për shembull ata ka shkruajtur Entwicklung analytischer Funktionen auf Riemannschen Flächen (1949), nichtschlichter Konvergente Folgen Regularitätsbereiche (1949), Elementarfunktionen auf Riemannschen Flächen als Hilfsmittel für die Funktionentheorie mehrerer Veränderlichen (1950), Die Singularitäten der analytischen Funktionen mehrerer Veränderlichen (1951), dhe Der Severische analytische Satz über Fortsetzung von Funktionen mehrerer Veränderlichen und der Kontinuitätssatz (1954).

Behnke u bë redaktor i Mathematische Annalen në 1938. Në 1939 ai u bë i shqetësuar në lidhje me përgjegjësitë e tij, veçanërisht në lidhje me Blumenthal i cili ishte gjithashtu një redaktor dhe ka qenë mbështetur në këtë rol pavarësisht nga Hilbert presion për shkarkimin e tij të ushtruara nga socialistët Kombëtar që Blumenthal ishte hebre. Behnke shkroi Hecke më 27 janar 1939 (shih):

Deklarata ... në fund të çdo vëllimi që unë jam përgjegjës për tekstin, sot do të thotë diçka krejt ndryshe nga vitet e mëparshme. ... Sot ajo është një detyrim politik ... As botuesit, as redaktorët e tjerë mund të mbrojë mua nga fakti se unë jam i pari që mund të bëhen përgjegjës për Blumenthal pune me ne.

Behnke vazhduar si një redaktor i Mathematische Annalen deri në fund të 1972 me përjashtim, sigurisht, për vitet midis 1945 dhe 1947 kur pushoi ditar publikim.

Udhëtimi ishte një nga pastimes preferuar Behnke dhe në veçanti ai donte vizita në Zvicër. Çdo vit ai mori pushimet e tij verore atje dhe ai ishte në Chexbres kur u bë e qartë se Lufta e Dytë Botërore ishte rreth të fillojë. Ai u kthye nëpër Gjermani me vështirësi për shkak të mobilizimit dhe me kohë arriti Münster universitet ishte mbyllur. Kjo nuk u ndal duke punuar për studentët doctorates e tyre, dhe në fakt kjo i dha profesorëve të kushtojnë më shumë kohë për çështje të tilla. Pas një semestër universitet rihap por tani ajo ishte ushtarake. Gjatë luftës, megjithatë, Behnke shqetësimet në lidhje me djalin e tij në rritje. Ai shkroi Hecke më 19 gusht 1942:

Ju me siguri keni dëgjuar tashmë nga masat e reja kundër gjysmë-hebrenjve. Sipas tyre, djali im tani duhet të largohen nga shkolla. Süss dëshiron të pyetur në ministrinë e nëse unë do të lejohet të dërgoj djalin tim në Zvicër. Kolegët Kjo është plotësisht e pasigurt dhe me përvojë, kanë paralajmëruar mua. Një akuzë ende mund të sillen ndaj meje për shkak të paragrafit 71 të ligjit të shërbimit civil në qoftë se unë u përpoq për të dërguar atë jashtë vendit. Kjo gjithashtu mund të shihet si një veprim armiqësor të shtetit. Ndonjëherë duhet thjesht dyshim kuptimin e kësaj bote. A jemi të gjithë vetëm këtu në mënyrë që të reciprokisht dënim njëri-tjetrit?

Ai vazhdoi të mësojë në Münster dhe nga koha qyteti ishte dëmtuar në shpërthimin e parë të ditës bastisje nga aleatët më 10 tetor 1943, Behnke ishte profesor i vetëm i matematikës mbetur atje. Pjesë e universitetit u dëmtuan dhe u bë ndërtimi matematikë papërdorshme. Pas Gjermanisë u mund Behnke u emërua si dekan në Münster, duke mbajtur këtë pozicion deri në vitin 1949.

Ne kemi përmendur më lart tekst klasik Behnke e shkruar me Thullen tij asistent. Ai gjithashtu Klassische Funktionentheorie botuar në dy vëllime, të parë të botuar në 1947, të dytë në vitin e ardhshëm. Ai shkroi një libër me ish-nxënësit e tij e doktoraturës Sommer Friedrich. Kjo ishte analytischen einer Theorie der Funktionen komplexen Veränderlichen i cili u botua të parë në vitin 1955 me një botim të dytë të botuar në 1962. Libri është i bazuar në leksione e dhënë nga Behnke dhe Sommer në Münster:

Ajo ndjek dy objektiva. I parë është që të japë një llogari të rreptë të hollësishëm të teori klasike e funksioneve të një variable komplekse për fillimin studentët të cilët kanë patur trajnim paraprak në analizë klasike të vërtetë. Dytë është që të japë llogari për teorinë e Riemann sipërfaqeve dhe funksioneve analitike në Riemann sipërfaqeve.

Në 1956 botoi Behnke allgemeine Vorlesungen über Zahlentheorie që trajtohen teori elementare numër nga një pikë algjebrike e parë. Me Hans Grauert, Behnke ka shkruajtur Analiza letër në hapësira kompakte jo-komplekse (1960), që ishte bazuar në një leksion Behnke dha në një konferencë mbi funksionet analitike në Princeton në vitin 1957. Kjo është një vazhdim i raportit nga Behnke dhënë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Amsterdam në 1954.

Përveç punës së tij në analizë komplekse, Behnke shkroi shumë artikuj për matematikanët. Për shembull, ai botoi vepra më Weierstrass, Toeplitz, Reidemeister, Hopf, Aleksandrov, Klein, Blumenthal, von Neumann, dhe Lorey. Ai ishte gjithashtu një ekspert i njohur për publikimin e artikujve matematikore një mësim të tillë si mathematischen Freiheit und Leben Autorität im (1972), i cili konsideron marrëdhëniet profesor-student dhe mënyra në të cilën një kornizë, si programi Erlanger, mund të jetë jashtëzakonisht stimulues dhe ende fund nga mbytje dhe duke pasur nevojë të jenë fshi. Gjithashtu Die Autonomie der Geometrie (1971), i cili konsideron mënyrë që gjeometria është mësuar në shkolla.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland