Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Constantin Carathéodory

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Sept 1873

Berlin, Germany

2 Feb 1950

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Konstantin Carathéodory 's babai, Stefanos Carathéodory, ishte një grek otoman që kishte studiuar ligjin në Berlin dhe më pas shërbeu si sekretar në ambasadat osmane në Berlin, Stokholm dhe Vjenë. Stefanos ishte martuar Despina Petrocochino, i cili erdhi nga një familje greke e biznesmenëve të cilët kishin vendosur në Marsejë. Në kohën e lindjes së Konstantin, familjes ishin në Berlin Stefanos që kishte qenë emëruar atje dy vjet më parë, si Sekretari i Parë për të Legatës otoman.

Familjes Carathéodory shpenzuar 1874-75 në Konstandinopojë, ku gjyshi nga babai Konstantin jetonte, ndërsa Stefanos ishte në pushim. Pastaj në vitin 1875 ata shkuan në Bruksel, kur Stefanos ishte emëruar atje si Ambasadori osman. Në Bruksel, të rinj Konstantin e motra Loulia ishte lindur. Vitit 1895 ishte tragjike për një familje që nga Konstantin gjyshi nga babai ka vdekur në këtë vit, por shumë më tragjike, nëna e Konstantin Despina vdiq nga pneumonia në Kanë. Gjyshja nënës Konstantin e mori detyrën e sjelljes deri Konstantin dhe Loulia në shtëpinë e babait të tij në Belgjikë. Ata të punësuar një vajzë gjermane i cili mësoi fëmijët të flasin gjermanisht. Konstantin ishte tashmë dygjuhëshe në frëngjisht dhe greqisht nga kjo kohë.

Konstantin filloi shkollimin e tij zyrtare në një shkollë private në Vanderstock në 1881. Ai la pas dy vjet dhe pastaj kaloi kohë me babain e tij në një vizitë në Berlin, dhe gjithashtu kaloi dimri e 1883-84 dhe 1884-85 në Rivierës italiane. Kthehu në Bruksel në 1885 ai ndoqi një shkollë e ciklit të lartë për një vit të parë ku ai filloi të bëhej i interesuar në matematikë. Në vitin 1886 ai hyri shkollës së mesme Athénée Royal d'Ixelles dhe studiuar atje deri diplomimit të tij në vitin 1891. Dy herë gjatë kohës së tij në këtë shkollë Konstantin fitoi një çmim si student matematikë mirë në Belgjikë.

Në këtë fazë Carathéodory filloi trajnimin si inxhinier ushtarak. Ai mori pjesë Militaire Ecole de Belgique nga tetor 1891 në maj 1895 dhe ai gjithashtu studioi në É d'Aplikimi 1893-1896. Në vitin 1897 shpërtheu një luftë mes Turqisë dhe Greqisë. Kjo Carathéodory vënë në një pozitë të vështirë që ai mbështeti me grekët, i ati i tij shërbeu qeveria e Perandorisë Osmane. Që ai ishte një inxhinier të trajnuar ai iu ofrua një punë në shërbim kolonial britanik. Kjo punë e mori atë në Egjipt ku punoi për ndërtimin e digës Assiut deri në prill 1900. Gjatë periudhave kur puna për ndërtimin e kishte të ndaluar për shkak të përmbytjeve, ai studioi matematikë nga disa tekste që kishte me të, të tilla si Jordania 's Cours d'Analyse dhe Salmon' s tekst në gjeometri analitike të neneve konik. Ai gjithashtu vizitoi piramida Cheops dhe bëri matje të cilën ai ka shkruajtur dhe publikuar në 1901. Ai gjithashtu botoi një libër Egjipt në vitin e njëjtë e cila përmbante një pasuri e informacionit mbi historinë dhe gjeografinë e vendit.

Carathéodory hyri në Universitetin e Berlinit maj 1900, ku Frobenius dhe Shvarc ishin profesorët. Ai mori pjesë në Frobenius 's leksione, por kanë përfituar më shumë nga një Colloquium dy herë në muaj të drejtuar nga Shvarc që ishte pedagog në veprat e tij të grumbulluara. Ai u bë gjithashtu miqtë të ngushtë me Fejér ndërsa në Berlin. Pas dëgjimit raporte të shkëlqyera e kërkimit matematikës në Göttingen, ai vendosi që të vazhdojë studimet e tij atje dhe të regjistruar për semestrin e verës së 1902. Carathéodory ishte i impresionuar me të vërtetë me Göttingen, duke e përshkruar atë si:

... vend të një kongresi ndërkombëtar i matematikanëve të përhershëm në seancë.

Ai ka punuar në gur e variacioneve dhe është ndikuar shumë nga të dyja Hilbertiane dhe Klein. Ai mori doktoraturës e tij në vitin 1904 nga Universiteti Göttingen për tezën e tij Über die Lösungen diskontinuierlichen in der Variationsrechnung të cilën ai paraqitet Hermann Minkowski. Provim me gojë e tij u mbajt më 13 korrik, kur ai u ekzaminuar edhe në lëndët e tij degë e matematikës aplikuar dhe astronomisë nga Klein dhe Schwarzschild. Ai ka mbetur në Göttingen të shkruaj tezën e tij habilitation Über die starken und Maxima Minima bei einfachen Integralen që ai ka dërguar më 5 mars 1905. Ai pastaj leksione si një Privatdozent në Göttingen deri në 1908.

Carathéodory ka kaluar kohë në Bruksel me Stefanos, atit të tij gjatë verës së vitit 1907. Pas disa muaj të përkeqësimit të shëndetit Stefanos vdiq në fund të 1907. Studimi, në Bon, kishte propozuar Carathéodory si pasuesin e Furtwängler dhe, pasi mendohet serioze si për të nëse ai duhet të lërë Göttingen, Carathéodory shkoi në Bon, ku ai u bë një Provatdozent më 1 prill 1908. Në Bon ai bashkëpunoi me Studim mbi problemet isoperimetric. Më 5 shkurt 1909 ai u martua me Euphrosyne Carathéodory në Konstandinopojë. Në martoheshin Euphrosyne, i cili ishte hallë e tij dhe njëmbëdhjetë vjet më i vogël i tij, Carathéodory ishte duke ndjekur një traditë familjare martoheshin të afërmit e ngushtë.

Pas një viti në Bon, Carathéodory u emërua si profesor i matematikës të lartë në Universitetin Teknik të Hanoverit, kështu duke u bërë Stäckel 's pasues. Përsëri kjo nuk ishte shumë kohë para se ai u zhvendos në dhe më 1 tetor 1910 ai u emërua Kryetar i Matematika lartë në Universitetin Teknik të Breslau. Këtë herë ai mbajti karrige për dy vjet e gjysmë para se të emëruar profesor në Göttingen nga 1 prilli 1913. Vitet e Luftës së Parë Botërore ishin ato të vështira për Carathéodory dhe familjen e tij. Shumica e kolegëve të tij dhe studentët shërbyer në ushtrinë dhe ai ishte i izoluar në Göttingen. Uria e 1917 goditur rëndë, por Carathéodory vazhduan të japin kurse leksion në universitet.

Pas pesë viteve Göttingen ai u emërua në Universitetin e Berlinit në 1918, por pasi ai kishte qenë atje për një vit, me kërkesë të qeverisë greke, ai i dha fund kontratës së tij me të Berlinit më 31 dhjetor 1919 dhe udhëtoi për në Greqi për të ndërmarrë një të ri sipërmarrje. Në këtë kohë Konstantin dhe Euphrosyne kishte dy fëmijë, Stefanos lindur në Hanover më 7 nëntor 1909 dhe Despina lindur më 13 tetor 1912. Carathéodory kishte pranuar edhe qëndrimet editoriale në bordet e dy revistave të mëdha matematikë, Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo nga 1909 dhe Annalen Mathematische nga 1914.

Qeveria greke kishte kërkuar Carathéodory për të ngritur një universitet të dytë në Smyrna. Megjithatë, ai gjithashtu kërkohet një post universitet kështu ai u emërua si profesor i Gjeometria Analitike dhe e lartë në Universitetin e Athinës në 2 qershor 1920. Më 14 korrik qeveria greke ka publikuar një projekt-ligj për ngritjen e një Universiteti grek në Smyrna dhe së shpejti të tjerë u emëruar në ndihmuar Carathéodory. Më 28 korrik Carathéodory u emërua zyrtarisht si organizator i Universitetit Jon në Smyrna dhe gjithashtu profesor i matematikës në universitet të ri. Në gjysmën e dytë të 1921 ai udhëtoi gjerësisht me blerjen e librit Evropë dhe pajisje për universitetin e ri. Turqit sulmuan Smyrna në shtator 1922 dhe kështu hapja e planifikuar të universitetit në tetor të atij viti u bë i pamundur. Carathéodory ishte në gjendje për të shpëtuar bibliotekën e universitetit, të cilin ai kishte punuar aq shumë për të vendosur, dhe shumica e pajisjeve që ai kishte qenë blerë për departamentet e shkencës, dhe iku në Athinë në një Battleship greke. Ai dha mësim në Universitetin e Athinës në Kombëtare dhe Universiteti Teknik Kombëtar deri 1924 kur ai shkoi në Mynih për të plotësuar karrige mbetur vakant kur Lindemann në pension.

Në 1928 u bë Carathéodory lektor i parë në vizitë të Shoqërisë Amerikane matematike. Ai hipi në Shtetet e Bashkuara me gruan e tij në janar dhe pas një turne leksion dhe koha e kaluar si një profesor vizitor në Harvard, u kthye në Mynih në shtator. Në vitin pas ai mori një ofertë për një post të universitetit Stanford dhe në fakt ishte emëruar atje në shtator 1929. Megjithatë, ai duket të ketë qenë vetëm duke përdorur këtë ofertë si një mjet për të marrë pagë më të mirë dhe kushte të Mynihut, i cili me të vërtetë ai arriti të bëjë.

Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani:

Carathéodory zor se mund të konceptoj se si kjo mund të ndodhë në një vend me traditat kulturore të Gjermanisë. Ai fillimisht prirur për të parë regjimin e Hitlerit me një mospërfillje disi të tepruar, ndërsa më vonë, kur Hitleri mori pushtetin absolut, ai ishte i paaftë për rezistencë. Sjellja e tij në epokën naziste ishte, në fakt, identike me atë të ... arsimuar borgjez i cili, pavarësisht nga sfondi i tyre njerëzore, në shumicën e tyre dërrmuese abstenoi nga ndonjë opozitë kundër diktaturës së Hitlerit, dhe sidomos lufta e Hitlerit, dhe duke dështuar në mënyrë dramatike për të ushtruar përgjegjësinë e tyre historike ndaj Gjermania dhe njerëzimit si një e tërë.

Carathéodory vazhduar të mbajë pozicionin e tij në Mynih ka dalë në pension deri në gusht 1938. Megjithatë ai me siguri ka ndërmarrë shumë detyra që e mori atë në vende të tjera. Në veçanti ai vazhdoi të punojë në riorganizimin universiteteve greke, veçanërisht gjatë 1930-32, me qëllim të integrimit të Greqisë në shkollë në Evropë. Në 1936-37 ai bëri një vizitë në Shtetet e Bashkuara, duke i dhënë një leksion në takimin e American Mathematical Society për të përkujtuar treqindtvjetor e Universitetit të Harvardit më 31 gusht 1936, atëherë shpenzimet e semestrit të dimrit në Universitetin e Wisconsin si Profesor Carl Schurz e lire.

Luftës së Dytë Botërore ishte një kohë e vështirë për Carathéodory. Georgiadou shkruan:

... gjatë Luftës së Dytë Botërore mori pjesë në procedurat e Akademisë Bavareze të Shkencave. Ai nuk bëri të përfshihet në lëvizjen për socializmit kombëtar, por ai kishte lidhje me anëtarët e partisë naziste [veçanërisht Hasse, Blaschke dhe Süss ]. Ai kurrë nuk përmendi hapur holokaustin, apo krimet naziste kundër Greqisë. ... mbajtur në heshtje në fytyrë të krimeve që kanë cënuar ndonjë ide të mirësjelljes njerëzore, pranuar autoritetin e një shteti të paligjshme, ka bërë kompromise e tij dhe u dërgua në dëbimin e hebrenjve nga institucionet shkencore ... Megjithatë, ai mori dhimbje e madhe për të rivendosur matematikë si një disiplinë akademike në Gjermani pas luftës dhe kështu të kontribuojë në integrimin e këtij vendi në bashkësinë e kombeve të qytetëruara.

Carathéodory ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në gur e variacioneve, teoria e vendosur masë pika, dhe teoria e funksioneve të një variable reale. Ai shtoi se rezultatet e rëndësishme për marrëdhëniet në mes të pjesshme për ekuacionet diferenciale të parë dhe gur e variacioneve. Ai kontribuoi rezultatet e rëndësishme të teorisë së funksioneve të disa variablave. Ai shqyrtoi përfaqësime conformal e thjesht rajonet e lidhur dhe ai zhvilloi një teori e korrespondencës kufirit. Ai gjithashtu dha kontribut në termodinamikë, teoria speciale e relativitetit, mekanika, dhe Optika gjeometrike.

Carathéodory shkroi shumë libra gjobë duke përfshirë Ligjeratat mbi Funksionet Real (1918), përfaqësim Conformal (1932), gur e Dallimet dhe Ekuacione diferenciale pjesore (1935), gjeometrik Optics (1937), funksionet Real Vol. 1: Numrat, vendos Point, Funksionet (1939), dhe Funktionentheorie, një punë 2 volum i publikuar në 1950.

Dikush mund të pyes veten pse nuk ka funksione reale Vol. 2 në këtë listë. Në fakt Carathéodory ka shkruar vëllimin e dytë të kësaj pune, por ajo ishte shkatërruar ndërsa në Teubner botuesit gjatë bombardimit të Leipzig në vitin 1943.

Perron, shkruar në vitin 1952, vërejtjet që Carathéodory:

... nuk kishte publikuar shumë nga idetë e tij, ata të tjerët të rezultojnë në vepra, sidomos në ato të studentëve të shumta që ishin paraqitur nga ana e tij frymën dhe mënyrat e kërkimit shkencor dhe të cilët pjesërisht veten zënë karrige universiteti sot.

Ai mbikëqyrur dy studentët e doktoraturës në Göttingen (Hans Rademacher dhe Paul Finsler), një në Berlin, dhe 17 në Mynih.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland