Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giovanni Domenico Cassini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 June 1625

Perinaldo, Republic of Genoa (now Italy)

14 Sept 1712

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gjëja e parë që duhet të sqarojnë në këtë biografi i Giovanni Cassini 's name. Ai iu dha emri i Giovanni Domenico nga prindërit e tij, Jacopo Cassini dhe Julia Crovesi, pas lindjes së tij në Itali. Megjithatë ai gjithashtu përdoret emri Gian Domenico Cassini, dhe pas ai shkoi në Francë, ai ndryshoi emrin e tij në versionin frëngjisht të Jean-Dominique Cassini. Për të shtuar vetëm një koment më shumë për çështjen e emrit të tij, ai ishte i pari i familjes së famshme Cassini e astronomët dhe si i tillë është i njohur shpesh si Cassini I.

Ne e dimë pak e prindërve të tij, por sigurisht që babai i tij ishte një toskan. Në fakt Giovanni u sollën deri, jo nga prindërit e tij, por nga një xhaxhai, një vëlla i nënës së tij Julia Crovesi. Pasi kaloi dy vite duke u arsimuar në Vallebone, Cassini hyri në Kolegjin e Jezuitëve në Gjenova, ku ai ka studiuar nën Casselli. Pas kësaj ai ka studiuar në Abbey e San Fructuoso. Taton shkruan:

Ai tregoi kureshtje të madhe intelektuale dhe ishte i interesuar veçanërisht në poezi, matematikë dhe astronomi.

Interesin e tij të parë, megjithatë, ishte në astrologji dhe jo astronomi. Ai lexoi gjerësisht mbi këtë temë dhe së shpejti ishte shumë i ditur, por ishte i bindur se nuk kishte asnjë të vërtetë në parashikimet Astrological. Kjo ishte, por cuditerisht, njohuritë e tij të gjerë të astrologjisë që çoi në emërimin e tij të parë. Në 1644 Cornelio Marquis Malvasia, i cili ishte një senator nga Bologna me një interes të madh të astrologjisë, të ftuar Cassini të Bolonjës. Ai ofroi atij një pozitë në Observatori Panzano që ai ishte ndërtuar në atë kohë.

Nga 1648 Cassini vërejtur në Observatori Panzano me instrumente të cilën ai e kishte blerë me burimet financiare nga Malvasia Marquis. Kjo ishte një kohë e rëndësishme për Cassini që mësuar shumë nga shkencëtarët e shquar jezuit Giovanni Battista Riccioli dhe Francesco Maria Grimaldi (i cili më vonë zbuloi shpërbërje). Në 1650, Cassini u bë profesor i matematikës dhe astronomisë në Universitetin e Bolonjës, duke plotësuar karrige e cila kishte mbetur bosh që nga vdekja e Cavalieri në fund të nëntor 1647. Ky takim erdhi në lidhje me mbështetjen e pozitës Malvasia Marquis cilit e rëndësishme në Bolonjë i dha atij ndikim të konsiderueshëm në emërtimin Cavalieri 's pasues.

Cassini vërejtur një kometë në 1.652-3 dhe ai botoi një llogari të vëzhgimeve të tij që ai i dedikuar për Duka i Modenës. Nga puna ne mund të shohim se në këtë kohë Cassini besonin në një Tokë në qendër të sistemit diellor, me kometat përtej Saturni, por me origjinë nga Tokë. Vrojtimet do të çonte atë të pranojë modelin e sistemit diellor propozuar nga Tycho Brahe dhe, në vitin 1659, ai paraqiti një sistem të tokës në qendër me hëna dhe dielli rrotullohet rreth tokës dhe planetet tjera rrotullohen rreth diellit. Më vonë ai erdhi për të pranuar një version i modelit Kopernikan.

Një nga Cassini të paraardhësit si profesor i matematikës dhe astronomisë në Bolonjë kishte qenë Egnatio Danti i cili kishte qenë i emëruar në 1576. Danti kishte ndërtuar një gnomon në Kisha e San Petronio në Bolonja, një nga kishat më të mëdha të krishterë ndërtuar ndonjëherë. Një vrimë e vogël e lejuar rrezet e diellit për të hyrë në kishë. Ata formuan një imazh të vogël në një shkallë në katin e cila lejoi qëndrimin e diellit që të përcaktohet me saktësi. Kisha e San Petronio kishte qenë kryesisht ndërtuar midis 1445 dhe 1525, por puna e vazhdueshme për zgjerimin dhe jo shumë kohë më parë Cassini arriti në punën e ndërtimit të Bolonjës më tej e kishte bërë Danti 's gnomon papërdorshme:

Në 1653, Cassini, të cilët dëshirojnë të punësojnë një instrument të tillë, skicuar një plan për një gnomon të ri dhe më të mëdha [], por e cila do të jetë e vështirë për t'u ndërtuar. Llogaritjet e tij ishin të sakta, ndërtimi arriti të përkryer, dhe suksesi i tij e bëri Cassini një reputacion të shkëlqyer.

Ai i bëri vërejtje shumë të rëndësishme me gnomon e tij të re që ai i botuar në Bononiensium mostër observationum ... (1656), një punë ai kushtuar Kristina Mbretëresha e Suedisë që ishte në mërgim në Itali, në këtë kohë.

Ekspertizën e tij, megjithatë, i mbuluar shumë zona të tjera se astronomi. Ai ishte një ekspert në hidraulikë dhe inxhinieri dhe si i tillë është konsultuar në lidhje me debatin e 1657 në mes Bolonjës dhe Ferrara në rrjedhën e lumit Reno. Mosmarrëveshje është zgjidhur nga Pope Alexander VII me këshilla nga Cassini dhe për disa vite pas kësaj ai u konsultuar rregullisht nga Gjykata e Papës si një ekspert mbi menaxhimin lumit. Ai shkroi traktatet në këtë aspekt të punës së tij, në veçanti në përmbytjet e lumit Po. Ai ishte punësuar edhe nga Papa në vitin 1663 si inspektor të fortifikimeve, pastaj ai udhëtoi në Romë përsëri në 1665 kur ai u emërua Superintendent e ujërave të shteteve kishtare.

Papa kërkoi që të marrë Cassini Urdhërat e Shenjtë, sepse ai dëshironte për të parë atë përgjithmonë që punojnë për të. Megjithatë, Cassini i preferuar për të mbajtur postin e tij si profesor i matematikës dhe astronomisë në Bolonjë, ku ai mësoi kur nuk merr përsipër detyra e Papës. Ai vazhdoi me hulumtimet e tij në astronomi, duke propozuar një model për të thyerjes atmosferike e cila doli të jetë i pasaktë, duke bërë një studim intensiv të diellit, duke botuar tabelat në vitin 1662, dhe të vazhdueshëm për të kërkuar për kometat. Në 1664 ai mbajti një kometë që çoi atë që të propozojë një teori të re që kometat udhëtuar në orbita rrethore rreth Diellit me qendrën e orbitës në drejtim të yllit SIRIUS.

Duke filluar në vitin 1664 Cassini ishte në gjendje të respektojë me teleskopët e re e fuqishme e bëra nga prodhuesit lente shkëlqyer Xhuzepe Campani të Romës. Me këto instrumente Cassini bëri një seri të zbulimeve të reja. Në korrik 1664 ai matet periudha e rrotullimit të Jupiterit në aksin e saj, zbuluar banda dhe spote të planetit, dhe pa se planetit ishte rrafshuar në shufrat e saj. Në 1666 ai matet periudha e rrotullimit të Marsit të boshtit të saj, duke marrë një vlerë brenda tre minutash i drejti, dhe të vëzhguar tiparet sipërfaqësore. Ai botoi seri të hollësishëm të vëzhgimeve të hënave të Jupiterit në 1668. Cassini zbuluar mospërputhje në të dhënat e tij, i cili në fillim ai i atribuohet në dritë të paturit e një shpejtësi të fundme:

... dritë merr pak kohë për të ardhur nga satelitore për të na dhe ajo merr minuta përafërsisht dhjetë ose njëmbëdhjetë të kaloj nëpër një distancë të barabartë për të gjysmë-diametri i orbitës së Tokës.

Megjithatë, Cassini është shumë tradicionale në pikëpamjet e tij për të pranuar idenë e tij, dhe ai së shpejti e kundërshtuan atë dhe shikoi për shpjegim tjetër për mospërputhje. Kjo është më tepër se ajo ishte ironical dhënat Cassini se është përdorur nga Römer në llogaritjen e shpejtësisë së dritë shtatë vite më vonë.

Zbulimet e Cassini shkëlqyer i dha atij një reputacion ndërkombëtar dhe çoi në atë që e ftoi në Paris nga Louis XIV në 1668. Ndërtimi i Observatorit të Parisit kishte filluar dhe Cassini ishte ofruar një pagë bujare, strehim falas, dhe një ndihmë e mirë e udhëtimit për të mbikqyrur projektin. Senati i Bolonjës dhe Pope Clement IX ranë dakord të udhëtimit të cilat ata besuan do të jetë një më të shkurtër në dy vjet. Megjithatë Cassini u përfshi menjëherë në punën e Shkencave Académie des edhe pse në këtë fazë ai e ka bërë pak përpjekje për të zgjidhur poshtë dhe përmirësimin e tij në frëngjisht si ai ende synon plotësisht një kthim të shpejtë të detyrave të tij në Itali. Pasi ai u bë kryetar i Observatorit të Parisit në vitin 1671, ai së shpejti ndryshuar pikëpamjet e tij më të kthehej në Itali dhe u bë një qytetar në frëngjisht dy vjet më vonë, duke ndryshuar emrin e tij për të Jean-Dominique Cassini. Në 1674 ai u martua me Geneviève de Laistre që ishte bija e gjeneral-lejtnant e compte e Clermont. Nga martesa e tyre Geneviève solli me një prikë e saj e cila përfshinte de Château Thury në Oise i cili u bë e qëndrimit verë Cassini për pasuar gjeneratat e familjes. Kishte dy djem nga kjo martesë, të rinj e Zhak Cassini është lindur në vitin 1677 dhe përfundimisht duke pasuar me pozicionin e babait të tij si kreu i Observatorit të Parisit.

Në Paris vazhdoi Cassini Observatorit për të bërë zbulime revolucionare, pasi ai kishte bërë në Itali, duke përdorur një teleskop ai kishte sjellë me vete. Ai ishte i pari që të vëzhgojnë katër të hënave të Saturnit's: Iapetus (1671), Rhea (1672), Tethys (1684), dhe Dione (1684). Ai zbuloi hendek në sistemin rrjet i njohur tani si Saturn Cassini ndarjes në vitin 1675. Përshtypjelënëse ai propozoi të saktë se unaza ishte i përbërë nga një numër të madh satelitë të vogël çdo rrotullohet rreth planetit. Ai tërhoqi një tabelë të madhe të Hënë, të cilën ai paraqitet Académie des Sciences në vitin 1679. Kjo ka mbetur më e mirë që ka qenë në dispozicion para për shpikjen e fotografisë për qëllime astronomike.

Tavolina Cassini i hënave të Jupiterit ishin përdorur për të përcaktuar longitudes duke ofruar një kohë universale me të cilat për të krahasuar sipas orës lokale në pozicione të ndryshme në Tokë. Ndërsa ekspedita frëngjisht matur longitudes e vendeve të shumta, Cassini mbetur në Paris, koordinimin e të dhënat e tyre dhe duke e bërë matjet e tij. Në vitin 1672 Jean LaFlèche bërë matjet e Mars nga Cayenne, frëngjisht Albania, ndërsa Jean Picard dhe Cassini bërë matje në Paris. Nga të dhënat e tyre të parë vlerën e saktë të paralaks diellor është gjetur, duke i dhënë distanca nga Toka në diell. Një matje e bëra nga Jean LaFlèche, dmth që një lavjerrës me një periudhë e dytë është më e shkurtër në Cayenne se Parisit, e çuan atë të shpjegojë këtë duke sugjeruar se Toka ishte e rrafshuar në polet. Ky propozim i mbështetur nga Njutoni teorike dhe Huygens, por Cassini nuk pranoni Zhan LaFlèche 's shpjegim. Ai kërkoi një eksperiment për të përcaktuar nëse Tokë ishte një sferë të përsosur.

Për të përcaktuar formën e Tokës, Cassini propozuar matjen një hark të meridian nga veri të Francës në jug. Projekti është filluar në vitin 1683 me Cassini bërë matjet nga Parisi në drejtim të jugut, ndërsa Philippe de La Hire filloi të bën matjet në veri nga Parisi. Projekt u anullua për arsye financiare në vitin 1684 kur Cassini kishte arritur Bourges, e cila është gati pikërisht në qendër të Francës.

Në 1695 Cassini udhëtuar në Itali. Ai mori vitin e tetëmbëdhjetë të vjetër bir Zhak Cassini me të dhe kanë bërë vëzhgime të shumta geodesic, si edhe kthimit të Bolonjës ku ata riparuar gnomon në Kisha e San Petronio në Bolonjë që Cassini kishte projektuar gati tridhjetë vjet më parë. Në 1700 projekti meridian u rigjallërua dhe tani, përveç një numri të shkencëtarëve të tjerë, Cassini kishte djali i tij, Zhak për të ndihmuar atë. Ata bënë matjet e meridian nga Parisi në Perpignan, e cila është 13 km në perëndim të bregdetit të Mesdheut. Ai marrë rezultate që gabimisht sugjeroi se Toka ishte e zgjatur në polet. Si dikush që kundërshtoi Njutonit 's teoria e gravitetit, ky rezultat është mjaft i kënaqshëm që Njutoni' s teori e çuan atë në një provë teorike që Toka do të jetë rrafshuar në polet. Megjithatë, ka vërejtur rrafshim të Jupiterit në shufrat e saj, ajo është për t'u habitur që ai duhet të ketë qenë i tillë një avokat i fortë i zgjatjen e Tokës.

Në 1680 ai studioi kurbë Cassinian e cila është vend gjeometrik i një pikë produkt i distancave të cilit nga dy foci fikse është konstante. Ai ka punuar mbi këtë si pjesë e një studimi të mocioneve relativ të tokës dhe diellit si dhe propozoi këtë kurbë për orbitat planetare sesa si elips propozuar nga i Keplerit. Lemniscate e Jacob Bernoulli është anëtar i kthesa Cassinian por kjo nuk ishte realizuar për 100 vjet.

Nga rreth 1.709 Zhak Cassini gradualisht mori detyrën e babait të tij si kreu i Observatorit të Parisit. Shëndetësor Cassini filloi të përkeqësohej, veçanërisht shikimi e tij u bë i varfër në mënyrë që nga 1711 ai ishte gati plotësisht i verbër. Fontenelle thotë se karakteri i qetë dhe i butë e Cassini, vjen nga një besim të thellë fetar, e lejuan atë të mbajnë verbëri gati të plotë me gëzim të mirë.

Taton jep këtë vlerësim e Cassini në:

Gjykimeve në punën Cassini të ndryshojnë shumë. Ndërkohë që shumë historianë, pas Delambre, e akuzojnë atë se ka gjetur idetë e tij më të mirë në shkrimet e paraardhësit e tij dhe e ka orientuar astronomi frëngjisht në një drejtim autoritar dhe reaksionar, të tjerët insistojnë në rëndësinë e punës së tij si vëzhgues dhe organizator i hulumtimit në Observatori. Edhe pse e kontrollit e Cassini bëri studimet e kufizojnë Observatorit dhe, edhe pse ai ka luftuar kundër shumica e teorive të reja, sjelljen e tij nuk duket si uniforme tiranik dhe baleful si Delambre e përshkroi atë. Ai nuk ishte një teoricien, ai ishte, megjithatë, një vëzhgues i talentuar dhe zbulimet e tij të padiskutueshme janë të mjaftueshme për të fituar atë pozitë të lartë ndër astronomët e para të gjeneratës së Njutonit.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland