Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Simon Klügel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Aug 1739

Hamburg, Germany

4 Aug 1812

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Klügel 's ati ishte një biznesmen. Klügel ndoqi Johanneum Grammar School, shkollë njohur humaniste në Hamburg. Nga kjo shkollë ka përparuar në Academicum Gjimnazi Hamburg ku ai mori një arsim solid matematikore. Ai nuk u vendos të ndjekë një karrierë matematikore në këtë fazë, megjithatë, dhe ai hyri në Göttingen University në 1760 me qëllim të leximit për një diplomë në teologji.

Në Göttingen University Klügel mori një kurs i matematikës si pjesë e shkallës së tij dhe kështu ai u takua Kästner që shpejt e pa talentin e tij në matematikë. Klügel ishte i hipnotizuar nga tema dhe u së shpejti i gatshëm për të ndjekur Kästner 's këshilla dhe për të ndryshuar kursin e tij për të lexuar për një diplomë në matematikë. Përsëri pas Kästner 's këshilla ai shkroi një tezë mbi postulat paralele. Në këtë punë që ai rreshtoi gati 30 tenton të provojë aksiomë e pestë dhe arriti në përfundimin se drejt 'argumente' ishin të gjitha të rreme. Puna e tij është cituar nga pothuajse të gjithë kontribuesit më vonë për të jo-gjeometri Euklidiane. Ai e mbrojti tezën e tij më 20 gusht 1763 dhe pas kësaj ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime matematikore në Göttingen.

Klügel mbetur në Göttingen deri 1765 kur ai u transferua në Hannover të marrë emërimin si kryeredaktor i Intelligenzblatt. Në vitin 1767 ai u emërua profesor i matematikës në Helmstedt pastaj ai shkoi në karrige e matematikës dhe fizikës në Universitetin e Halle. Ai qëndroi në këtë post për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Ajo ishte në Helmstedt dhe Halle Klügel bërë që kontributet e tij më të rëndësishme në matematikë. Këto ishin disi e një përzierje në mes të akumulimit stil gjithanshëm të fakteve, së bashku me disa ide të reja të vërtetë.

Klügel bërë një kontribut të jashtëzakonshëm në trigonometri, unifikimin formulës dhe duke futur konceptin e funksionit trigonometrik, në e tij Analytische Trigonometrie. Euler, i cili ka studiuar probleme të ngjashme 9 vjet më vonë, në disa aspekte më pak se Klügel arritur në këtë fushë. Folta shkruan në:

Trigonometri Klügel ishte shumë modern për kohën e saj dhe ishte e jashtëzakonshme midis teksteve bashkëkohore.

Ishte fjalor e tij matematikore, megjithatë, që çoi në famën e tij. Kjo ishte një punë tre vëllim i cili u shfaq në mes 1803 dhe 1808. Në 1808 u bë Klügel seriozisht i sëmurë dhe mund të bëni asnjë punë të mëtejshme mbi projektin. Një tjetër tre vëllime janë shtuar midis 1823 dhe 1836 nga Mollweide dhe Grunert dhe fjalor është përdorur gjerësisht për disa breza bërë emrin Klügel e njohur gjerësisht.

Ndër nderon që Klügel pranuar për kontributin e tij në matematikë u zgjedhjeve të Akademisë Berlin i cili u mbajt më 27 janar 1803.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland