Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ivo Lah

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Sept 1896

Strukljeva vas near Cerknica, Slovenia

23 March 1979

Ljubljana, Slovenia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ivo Lah ndoqi shkollën fillore në St Vid nad Cerknico dhe në Lubjanë. Më vonë ai u regjistrua në gjimnaz Klasicna në Lubjanë, ku ai u diplomua me shenjat e lartë më 12 dhjetor, 1915. Ai e kaloi në Universitetin e Vjenës në vitin 1918 dhe më tej shtatë semestra në Universitetin e Zagrebit në vitet 1919-1922. Ai përfundoi studimet e tij të matematikës dhe fizikës në Zagreb në prill 28,1925. Në të njëjtën kohë ai ishte studiuar në Shkollën e Tregtisë dhe për Traffic in Zagreb me një provim shteti më 3 mars, 1923. Para mbarimit të shkollës së mesme Ivo Lah vullnetarisht për të ushtrisë austro-hungareze për të mbrojtur kufijtë perëndimorë të Sllovenisë. Në vitet 1915-1918 ai ishte një gjeneral në ushtrinë austriake në frontin kundër Italisë.

Pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore ai kishte shërbyer si vullnetar në Legjionin e Koroska mbrojtjen dhe formimin slloven (dhe jugosllav) kufirin verior me Austrinë. Nga 1 prill 1921 deri më 31 qershor 1921 ai ishte një Asistent për Matematikë në Fakultetin e Pyjeve të Universitetit të Zagrebit. Nga 26 shtator 1921 deri më 1 tetor 1950 ai ishte një punonjës i Fondacionit të Sigurimit Social në Lubjanë, Zagreb dhe Beograd. Pas kësaj ai ishte i punësuar nga Zyra Federale e Statistikave në Beograd deri në pensionimin e tij më 31 dhjetor, 1956.

Kompania e Sigurimeve Adriatik (Riunione Adriatica di Sicurita) bazuar në provon dërguar atë në Vjenë në vitet 1927-1928 për të studiuar sigurimit personal. Si një përfaqësues i Shoqërisë së Actuaries e Mbretërisë së Jugosllavisë Ivo Lah mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar të Actuaries në Romë (1934) dhe në Paris (1937).

Në 1943 ai u ftua në Romë si Asistente Dekani i Fakultetit të Statistikave, demografike dhe Actuarial Shkencave, ku ai qëndroi vetëm një muaj për shkak të Luftës së Dytë Botërore. Nga 1933 deri 1941 ai ishte anëtar aktiv i Shoqërisë së Actuaries të Jugosllavisë. Në vitet 1937-1941 ai ishte redaktor themelues i Glasnik udruzenja Journal aktuarjev Kraljevine Jugoslavije. Për shkak të publikimeve të tij shkencore, Ivo Lah u bë një anëtar korrespondent i disa institucioneve ndërkombëtare nga Portugalia, Zvicra, Belgjika, Italia, Gjermania dhe Franca.

Që nga viti 1932 kur, Ivo Lah u bë përgjegjës i Statistikave të sigurimeve shoqërore në Slloveni ka lidhur puna e tij me studime në Universitetin e Lubjanës. Studentët ishin në gjendje të përgatisë Seminare dhe projekte të tjera në Statistikave. Bazuar në Statistikat e sigurimeve shoqërore Këto ishin disa doktoraturës shkruar. Ivo Lah ka punuar në Demografia praktike dhe Statistika. Bazuar në tryezat demografik ai ishte në gjendje për të përgatitur ashtu-quajtur "bazat kompjuterike" për sigurimin e jetës personale dhe të sigurimit të daljes në pension të punonjësve.

Puna e tij kryesore është një libër që flet tri gjuhë Racunske osnovice zivotnog osiguranja shkruar në kroatisht, rusisht dhe frëngjisht dhe të publikuar në Zagreb në vitin 1947. Për shkak të një kuotë në latinisht: jo Natyra saltus facit (Natyra nuk kërcejnë) libër u shpall "antimarxist", marrë nga qarkullimi dhe më vonë, në 1951, kryesisht u shkatërrua. Ivo Lah ishte në gjendje për të ruajtur disa kopje të librit. Është një ironi tragjike që më vonë ai ishte duke shërbyer si një anëtar i delegacionit negociues jugosllav traktate me Italinë, Hungari, Austri dhe Perëndimit dhe Gjermanisë Lindore. Libri Racunske tij osnovice përballoi kritikat e actuaries gjatë negociatave në Romë, Bon dhe Vjenë dhe ai ishte në gjendje të marrin kompensim të plotë sociale të Sigurimit për Jugosllavinë nga këto vende. Ivo Lah ishte një shkrimtar pjellor dhe botoi disa qindra artikuj gazetash.

Bibliografi i tij shkencor permban rreth 120 artikuj që mbulojnë një spektër të gjerë temash nga Matematika për Statistikë, Demografia, etj Për një shembull mund të gjeni 10 objekte në Shqyrtime Matematikës, dhe 19 artikuj në Zentralblatt für Mathematik. Rezultati më i rëndësishëm i tij matematikore, të botuar në 1955, është i ashtu-quajtur "identitet Lah", ku ai tregon se si kompetenca në rritje mund të shprehet në termat e pushtetit në rënie. Recensues i tij ishte një letër combinatorialist kryesor të asaj kohe, John Riordan.

Koeficientët detyrues L (n, k) = n! (N -1)! / (K -1)! / (N - k)! / K! u quajtur numrat unsigned Lah nga J Riordan në librin e tij Një Hyrje në kombinator Analiza (1958). Numrat e panënshkruar Lah L (n, k) kanë një interpretim interesant kombinator. Gjegjësisht ata me numërimin e disa mënyra për ndarjen e një sërë elementesh n në radhët e gjata k nonempty lineare.

Njohje. Unë do të doja të falënderoj Prof Lah Marija, bija e Ivo Lah për materialin që është përdorur në këtë prezentim.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland