Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Imre Lakatos

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Nov 1922

Hungary

2 Feb 1974

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Imre Lakatos iu dha emri Imre Lipschitz në lindje, i lindur në një familje hebreje si emri i tij tregohet qartë. Jeta e tij do të jetë i dominuar nga kaosi që rezultoi nga rritja nazist në pushtet dhe Luftës së Dytë Botërore, lufta e thyer kur Imre ishte në vitet e tij të fundit në shkollë.

Ajo ishte një periudhë e vështirë për Hungari, me vend të sigurtë nëse në anën e me Hitlerin ose me aleatët, por në shumë mënyra Hungari kishte pak opsione. Hitleri vendosi se ai nuk mund të largohet nga komunikimet e tij jetike në mëshirën e një regjimi i paangazhuar hungarez. Në mars 1944 Hitleri ofruar Hungari ose zgjedhja e bashkëpunimit me Gjermaninë apo ushtritë gjermane do të zënë vend. Hungari të zgjedhur dhe të emëruar një bashkëpunim të qeverisë për të bashkëpunuar me Hitlerin. Gjermanët e bëri si ata i kënaqur, kundërshtarët e mposhtur dhe arrestimin e të gjithë ata që u shpreh kundër tyre. Çifutët ishin të detyruar të mbajnë një yll të verdhë dhe pronën e tyre është hequr.

Imre kishte kaluar vitet e luftës në Universitetin e Debrecen dhe ai u diplomua në 1944 me një diplomë në matematikë, fizikë dhe filozofi. Për të shmangur persekutimin nazist të hebrenjve ai ndryshoi emrin e tij të Imre Molnár, dhe ai i mbijetoi, ndërsa të tjerët prejardhje hebreje u dëbuan në dhomat e gazit e kampet e përqendrimit gjerman. Më shumë se 550.000 e 750.000 hebrenj Hungarisë u vranë nga nazistët gjatë luftës, përfshirë nënën e Imre dhe gjyshja që të dy kanë vdekur në Auschwitz.

Pas përfundimit të luftës Imre, i cili në këtë kohë ishte nje komunist aktiv, e kuptoi se ai do të ketë vështirësi të veshur me këmisha e tij të vjetër me "IL" mbi ta, kur emri i tij tani ishte Imre Molnár. Hungaria ishte në vështirësi të rënda financiare dhe për të gjetur një koleksion të ri të këmisha ishte e vështirë se një ndryshim emri e kështu ai e ndryshoi emrin e tij, të mos kthehet për të Lipschitz hebre, por përkundrazi, në përputhje me pikëpamjet e tij politike, për emrin hungarez pune klasë Lakatos. Ai mund të ketë huazuar emrin nga hungarez Lakatos përgjithshme Géza i cili kryesoi një paqe duke kërkuar qeverisë hungareze për një kohë të shkurtër para se gjermanët t'i njeri e tyre në krye. Paku Imre Lakatos tani mund të veshin "e tij IL" këmisha përsëri!

Në 1947 Imre Lakatos marrë një post në Ministrinë e Arsimit hungarez. Megjithatë ai nuk ishte i mirë të marrë urdhra nga autoritetet ruse, pa marrë në pyetje ata dhe Lakatos shpejt gjeti se pikëpamjet e tij e kishte vënë atë në vështirësi politike. Në 1950 ai u arrestua dhe shërbeu tre vjet në një burg staliniste:

Ai përdoret për të thënë më pas se dy faktorë ndihmuan atë për të mbijetuar: patundur besimin e tij nuk komuniste dhe zgjidhjen e tij për të sajoj dëshmi. (Ai gjithashtu tha, dhe e beson atë, që lloji i pyetje provuar shumë - për një prej hetuesve e tij! )

Me lirimin e tij në vitin 1953, viti i vdekjes së Stalinit, Rényi ndihmuar Lakatos gjejnë punë. Lakatos fituar jetesës përkthyer librat e matematikës e tij në hungarisht. Ndër librat që ai i përkthyer në këtë kohë ishte Pólya 's libër Si të zgjidhë atë.

Në vitin 1956 ka pasur revolucion në Hungari kundër regjimit rus që kontrolluar vend. Më 1 nëntor 1956 Hungaria u tërhoq nga Pakti i Varshavës dhe i kërkoi Kombeve të Bashkuara të njohin atë si një shtet neutral, nën mbrojtjen e Kombeve të Bashkuara. Dy ditë më vonë tanket ruse ishin në pozitë dhe një qeveri kukull u ngrit. Shumë njerëz u dërguan në Bashkimin Sovjetik dhe shumë nga ata nuk u kthyen. 200,000 refugjatëve iku në perëndim, një pjesë të konsiderueshme të klasave të arsimuar e Hungarisë. Lakatos kuptoi se ai ishte gati për t'u arrestuar dhe ikën në Vjenë.

Përfundimisht Lakatos gjetur rrugën e tij në Angli dhe ai filloi të studiojë në Universitetin e Kembrixhit për një doktoraturë në filozofi. Puna e tij është ndikuar nga sustë dhe Pólya dhe ai vazhdoi të shkruajë ese të tij tezën e doktoraturës në Logjika e matematike Discovery paraqitur në Kembrixh në vitin 1961. Në Pólya 's sugjerim tezën e tij mori si temë e vet historinë e Ojler - Descartes formulës V - E + F = 2. Në vitin 1960 Lakatos u emërua në London School of Economics dhe ai mësonte atje për 14 vjet deri në vdekjen e tij. Pedagog e tij është përshkruar në:

Kur ai leksione, Dhoma do të jetë të mbushur me njerëz, atmosferë elektrike, dhe nga koha në kohë nuk do të jetë një stuhi e të qeshurit.

Përsëri në Ernest Gellnerit shkruan:

Ai leksione në një vështirë, subjekt abstrakt shoshë me teknike, filozofinë dhe historinë e matematikës dhe shkencës, por ai e bëri këtë në një mënyrë, e cila e bëri të kuptueshëm, interesante, dramatike dhe mbi të gjitha dukshëm zbavitës edhe për jo-specialistët.

Lakatos botuar provat dhe Refutations në 1963-64 në katër pjesë në Fletoren britanik për Filozofi e Shkencës. Kjo punë u bazuar në tezën e doktoratës dhe është shkruar në formën e një diskutimi mes një mësues dhe një grup të nxënësve. Worrall përshkruan letër:

... si dhe ka vlerë të madhe filozofike dhe historike, u shpërndahet në formë botim më vete në numër të madh.

Lakatos Gjatë jetës së tij nuk pranoi të publikojë punën si një libër që ai synon të përmirësojë. Megjithatë, në vitin 1976, dy vjet pas vdekjes së tij, puna u paraqit si një libër: J Worrall dhe EG Zahar (eds.), unë Lakatos: argumente dhe Refutations: Logjika e matematike Discovery.

Worrall përshkruan punës:

Teza e provave dhe Refutations 'është se zhvillimi i matematikës nuk përbëhet nga (si filozofi e matematikës konvencionale na thotë se ka) në akumulimin e qëndrueshme e të vërteta të përjetshme. Matematika zhvillon, sipas Lakatos, në një mënyrë shumë më dramatike dhe emocionuese - nga një proces i supozim, e ndjekur nga përpjekjet për të 'provuar' supozim (dmth. për të reduktuar atë në conjectures tjera) ka ndjekur nga kritikat nëpërmjet përpjekjeve të prodhojnë kundër-shembujt si për teoremë conjectured dhe hapa të ndryshëm në provë.

Hersh thotë se prova dhe Refutations është:

... një punë e madhe. Efekti i shkelqimin e tij polemik, kompleksitetin e saj e argumentit dhe vetë-sofistikimi i vetëdijshëm, pesha e saj absolut të mësuarit historike, është të josh lexuesin.

Lakatos shkroi një numër të letrave në filozofinë e matematikës para se të lëvizin më shumë në përgjithësi për të shkruar në filozofinë e shkencës. Megjithatë, si tezën e doktoratës, ai shpesh e përdorur studimet historike rast për të ilustruar argumentet e tij. I [EFR] do të rekomandojmë artikull në informator matematike (3) (1978), 151-161 nga Lakatos. Ky artikull, Cauchy dhe Continuum: Rėndėsia e jo-standard Analiza për Historia dhe Filozofia e matematikës është një nga më të këndshme që kam lexuar. Hersh shpjegon pikën e qasjes në histori që Lakatos përdor në këtë artikull:

Pikë nuk është thjesht të mendonin arsyetim e Cauchy, jo thjesht për të përdorur pasqyrë matematikore në dispozicion nga Robinson 's jo-analizë standarde të ri-vlerësuar qëndrimin tonë ndaj gjithë historinë e gur dhe nocioni i vogël. Çështja është që të vë zhveshur punimet e brendshme të rritjes matematikore dhe ndryshimin si një proces historik, si një proces me ligjet e veta dhe vet të saj 'logjikë', e cila është kuptuar mirë në rindërtimin e saj racional, i cili historinë e vërtetë është ndoshta vetëm një imitim i keq.

Si një supervizor kërkimore, Lakatos ishte shumë i efektshëm:

Ai frymëzoi një grup të dijetarëve të rinj për të bërë kërkime origjinale: ai do të shpesh shpenzojnë ditë me ta në dorëshkrimet e tyre para publikimit.

Lakatos vdiq në një kohë kur ai ishte shumë produktiv me plane shumë punë për të publikuar të reja, të përgjigjet ndaj kritikëve të tij dhe të aplikoni idetë e tij në fusha të reja. Worrall megjithatë thekson se arritja e cila Lakatos do të kishte qenë shumë krenar ishte duke u larguar:

... një program të lulëzuar drejtuar kërkimore, në Shkollën Ekonomike të Londrës dhe gjetkë, nga studiues të rinj të angazhuar në zhvillimin dhe nxitjen e kritikuar idetë e tij dhe aplikimin e tyre në fusha të reja.

Karakterin e tij është përshkruar në:

Me gjuhën e tij të mprehtë dhe mendimet e fortë ai nganjëherë dukej autoritar, por ai ishte "Imre" për të gjithë dhe ai i ftoi në kërkim kritika për idetë e tij, dhe shkrimet e tij mbi të cilat ai mori telashe pa fund para se ata të lejohen më në fund për të dalë në shtyp.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland