Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Rudolf Otto Sigismund Lipschitz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 May 1832

Königsberg, Germany (now Kaliningrad, Russia)

7 Oct 1903

Bonn, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Rudolf Lipschitz 's ati ishte një pronar toke dhe pasuri Rudolf kishte lindur babai i tij në Bönkein cila ishte afër Königsberg. Ai filloi studimet e tij universitare në një moshë të re, duke hyrë Universiteti i Königsberg dhe studiojnë atje nën Franz Neumann. Pas zakonit të asaj kohe për të studiuar në universitete të ndryshme, Lipschitz shkoi nga Königsberg në Berlin, ku ai ka studiuar nën Dirichlet. Kjo nuk është një kohë veçanërisht të lehtë për Lipschitz shëndetin e të cilit ishte tepër e varfër dhe bëri atë që të marrë një vit larg nga studimet e tij për të shërohen. Megjithatë, ai përfundoi studimet e tij e doktoraturës me dhënien e një doktoraturë në 9 gusht 1853.

Nuk kishte menjëhershëm mësim pasuniversitare për Lipschitz i cili kaloi katër vjet mësim në gjimnaz në Königsberg dhe në gjimnazin në Elbing. Në vitin 1857, megjithatë, u bë një Lipschitz Privatdozent në Universitetin e Berlinit. Në këtë vit ai u martua me Ida Pascha, vajzën e njërit prej pronarëve me një pasuri pranë babait të tij. Pastaj në 1862 ai u bë profesor i jashtëzakonshëm në Breslau.

Gjatë dy viteve të tij në Breslau, Lipschitz shkroi dy letra jo shumë të rëndësishme. Së bashku me Heinrich Schroeter dhe M Frankenheim, ai themeloi një seminar në matematikë dhe fizikë matematikore. Gazeta shikon në karrierën Lipschitz gjatë këtyre dy viteve. Ai u propozua një profesor i zakonshëm nga Universiteti i Bonit dhe ai u largua nga Breslau në Pashkëve 1864.

Universiteti i Bonit ishte Lipschitz ku kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij. Kjo nuk ishte sepse ai nuk kishte mundësi për të vepruar. Quite kundërt, pasi Clebsch vdiq në nëntor 1872 ai u ofrua karrige e tij në Göttingen në vitin e ardhshëm. Lipschitz ishte mjaft i lumtur në Bon, megjithatë, dhe ai hodhi poshtë ofertën nga Göttingen.

Klein marrë doktoraturë e tij nga Universiteti i Bonit në 1868. Ai ishte e mbikqyrur nga Plücker, dhe shqyrtuar nga Lipschitz. Ndoshta nëse Klain ishte ende në Göttingen kur u ofrua Lipschitz karrige atje, ai mund të ketë qenë më të prirë të pranojë.

Ndoshta fakti më i shquar për punën Lipschitz ishte tema gjerësisht të ndryshme në të cilën ai ka kontribuar:

Ai kryen hetime të rëndësishme dhe të frytshme në teori numër, në teorinë e funksioneve Bessel dhe seri Furierit,ekuacione diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme, dhe në mekanikë analitike dhe Teoria e mundshme.

Ai ka punuar në forma diferenciale katror dhe mekanikë. Në letër autori tregon bindshëm se si interpretim Lipschitz mekanike të gjeometrisë diferenciale Riemann s 'do të provojë të jetë një hap jetik në rrugën drejt Ajnshtajnit' s teorinë speciale të relativitetit. Lipschitz tregoi se:

... deklaratat gjeometrike mund të interpretohet si ligje mekanike [por këto ishin] koncepte shumë mekanike që bëri të mundur për të thelluar marrëdhëniet përkatëse gjeometrike.

Punës Lipschitz për Hamilton - Metoda Jacobi për integrimin ekuacionet e levizjes të një sistemi të përgjithshëm dinamike çuar në aplikime të rëndësishme në mekanikë qiellore.

Lipschitz përmendet për gjendje Lipschitz ', një pabarazi që garanton një zgjidhje unike për ekuacioni diferencial y' = f (x, y). Peano dha një teoremë ekzistencën për këtë ekuacion diferencial, duke i dhënë kushte të cilat garantojnë të paktën një zgjidhje.

Puna e tij në teori numër algjebrike udhëhequr atë për të studiuar quaternions dhe përgjithësimet e tilla si algebras Kliford. Në fakt Lipschitz rizbuluar algebras Kliford dhe ishte e para për të aplikuar ato për të përfaqësuar rotacionet e hapësirave Euklidiane, duke futur grupet e tjerr Spin (n).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland