Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Yaroslav Borisovich Lopatynsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Nov 1906

Tbilisi, Georgia, Russia

10 March 1981

Donetske, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Petra Lopatynsky ndoqi Universitetin e Azerbajxhanit, u diplomua në vitin 1926. Pastaj ai dha mësim në një numër të ndërmarrjeve më të ndryshme të arsimit të lartë në Baku, kryeqytetin e Azerbajxhanit. Në 1945 ai shkoi në Lvov, ku ai u emërua kryetar i ekuacioneve diferenciale në Universitetin Lvov.

Në 1963, Lopatynsky majtë Lvov dhe shkoi në Moskë në Institutin e industrial. Në 1966 ai u bë kryetar i Seksionit të pjesshëm ekuacionet diferenciale të Institutit të matematikës të Aplikuara dhe Mekanikë i Akademisë së Shkencave të Ukrainës në Donetske.

Kontributet Lopatynsky në teorinë e ekuacioneve diferenciale janë veçanërisht të rëndësishme. Ai punoi lineare dhe jolineare për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Ai ka punuar në teorinë e përgjithshme të problemeve të vlerës së kufijve për sistemet lineare e ekuacioneve diferenciale pjesore të tipit eliptik, duke gjetur metodat e përgjithshme të zgjidhjes së problemeve të vlerës kufitare.

Petryshyn shkruan në:

Lopatynsky ishte personi i parë për të formuluar një kusht në lidhje midis Koeficientët e sistemit dhe koeficientët e operatorëve kufi, i cili është i nevojshëm dhe i mjaftueshëm për zgjidhshmëri normale e problemeve të vlerës kufitare. Kjo është e njohur tani si Kushti Lopatynsky. Ai ka marrë gjithashtu disa rezultate në bazë zgjidhshmëri e problemit Cauchy për ekuacionet e operatorit në hapësirat Banach.

Në 1980 Lopatynsky botoi një libër rëndësishëm Hyrje Teoria Bashkëkohore e pjesshme Ekuacionet diferenciale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland