Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eugene Lukacs

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Aug 1906

Szombathely, Hungary

21 Dec 1987

Washington D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eugene Lukács ka lindur në një familje hebreje. Familje jeton në Vjenë, ku babai Eugene të punuar në një bankë. Megjithatë Eugene ka lindur në shtëpinë e gjyshes së tij në Szombathely, u zhvendos më pas në Vjenë disa javë më vonë dhe ai ishte i edukuar në atë qytet. Pas shkollës fillore dhe të mesme Realgymnasium, Lukács hyri Universitetit Teknik në Vjenë në 1925, ku ai studjoi për inxhinieri mekanike. Megjithatë, ai së shpejti transferuar në Universitetin e Vjenës për të studiuar matematikë. Ndër mësuesit e tij në Universitetin e Vjenës ishin H Hahn, E Helly, W. Meyer, L Vietoris dhe W Wirtinger.

Pas marrjes shkallën e tij të parë, Lukács vazhdoi për të studjuar në Vjenë për doktoratë e tij. Disertacioni i tij i doktoratës në një temë të gjeometri ishte e mbikqyrur nga W Meyer dhe, në vitin 1930, ai u shpërblye me doktoratë të tij. Ai vazhdoi të studimit, duke marrë një diplomë actuarial në vitin 1931.

Maj 1931 nga Austria ishte afër katastrofës financiare dhe ekonomike. Kjo nuk ishte koha për të marrë një pozicion akademik në një universitet, në mënyrë Lukács mori një post si mësues në një shkollë të mesme në Vjenë. Megjithatë, gjendja e rëndë ekonomike dhe ngritja e socialistëve Kombëtar në Gjermani, rezultoi në mbështetje të konsiderueshme duke u dhënë nazistët në Austri. Pranverë të vitit 1933 nga Adolf Hitler ishte në pushtet në Gjermani, dhe propagandës naziste për inkorporimin e Austrisë është rritur shumë. Austri u kthye në Itali për ndihmë. E gjithë kjo ishte lajm i keq për Lukács, veçanërisht pasi ai ishte hebre.

Lukács lënë mësimin shkollor në 1933 dhe mori një pozicion si një ekspert në një kompani të sigurimit, duke e Helly, një tjetër me origjinë çifute, në mesin e kolegëve të tij në kompaninë e sigurimeve. Situata politike në Austri vazhduar të përkeqësohet. Një luftë civile e ndjekur me katër ditë e luftimeve. Të gjitha partitë politike janë hequr përveç Frontit Atdheut, por, në korrik 1934, një grup nazistët u përpoq të merrte pushtetin, por ata ishin të detyruar të dorëzohej, dhe udhëheqësit e tyre u ekzekutuan. Hitleri dhe Musolini aleate veten në Austri 1936 dhe u izolua totalisht. Gjatë kësaj kohe Lukács ishte martuar Elizabeth Weisz. Ata kishin u takuan në Universitetin e Vjenës në vitin 1927, ndërsa ata ishin të dy studiojnë matematikën dhe fizikën.

Në 1937 Lukács majtë kompani e sigurimeve. Ai gjithashtu mësoi matematikën në Volksheim Wien Volkshochschule por pozita e tij ishte duke u bërë gjithnjë e më e vështirë. Në mars 1938, trupat gjermane, i shoqëruar nga vetë Hitleri, hyri në Austri. Austria ishte zhytur në Gjermani dhe nazistët arrestuan krerët e partive politike austriake. Austriakët Shumë, sidomos ato të origjinës hebreje, shkoi në mërgim dhe Lukács dhe gruaja e tij vendosi që ata kishin për të marrë këtë rrugë. Elizabeth Lukács u nis për në Shtetet e Bashkuara në fund të 1938, ndërsa Eugene lënë disa kohë më vonë, duke arritur në Shtetet e Bashkuara në shkurt 1939.

Ndërsa në Universitetin e Vjenës, Lukács kishte takuar Uolld i cili ishte gjithashtu një çifut hungarez. Uolld kishte arritur Shtetet e Bashkuara në 1938 dhe tani dy kontakt bërë. Uolld ishte duke punuar mbi të dhënat statistikore dhe probabiliteti dhe ai i bindi Lukács për të marrë një interes në këtë temë shumë. Vendit të punës në Shtetet e Bashkuara ishin jashtëzakonisht e keqe, pasi kjo ishte kohë pas depresionit të madh. Megjithatë Elizabeth Lukács gjetur një post mësimdhënie në Garrison High School në Baltimore dhe ajo inkurajoi Eugene për të aplikuar për një pozicion në Miq High School në Baltimore. Ai u emërua për të mësuar matematikë Latine dhe të avancuara, por, pas një kohe të shkurtër ai u transferua në një kolegj. Ai mësoi fizikës dhe matematikës në disa kolegje përpara se të emërohen në Zoja e Cincinnati College në vitin 1945.

Në 1942 Lukács kishte bërë një kontribut të rëndësishëm në statistika matematike duke futur, për herë të parë, mënyra e ekuacioneve diferenciale në funksion teori karakteristike. Ai e përdori këtë metodë për të zgjidhur problemet e karakterizimin e shpërndarjeve. Metoda e lejuar atë të invesitgate pavarësinë e thotë dhe grindje mostër mostër në raste të caktuara.

Pas lëvizte në Cincinnati, Lukács punuar me Szász i cili kishte mbajtur një post aty nga 1936. Dy punuar në probabilitet dhe shkroi një numër të letrave të përbashkëta. Ai vazhdoi në Zoja e Cincinnati College deri 1953, edhe pse ai kaloi disa leje pune si statisticien matematikore në Byronë Kombëtare të standardeve në Uashington, DC Në vitin 1953 u bashkua me Lukács Eugene Zyra e Detare Hulumtime dhe ai më vonë u bë Kryetar i Statistikave të saj .

Lukács lëvizi përsëri, këtë herë në vitin 1955 në Universitetin Katolik të Amerikës, ku, në vitin 1959, ai ngriti Laboratorin e Statistikave të bëhet drejtori i saj. Ai u bë një krijimi të rëndësishme hulumtuese, ka vizituar shumë nga matematikanet përfshirë Harald Cramer, Jerzy Neyman, Alfred Renyi, Pali Levy, RA Fisher, Mark Kosove, YU Linnik, Erdös Pali, Jakobi Uolfouic, William Cochran dhe William Feller.

Lukács në pension në vitin 1972, dhe shkoi për të parë Bowling Green, ku ai qëndroi për katër vjet. Pas mbajtjes së vizituar postimet kthyer në Evropë, në veçanti universitet e tij në Vjenë dhe në Erlangen, ai u kthye në shtëpinë e tij në Uashington DC, në vitin 1978. Një nga librat e tij më të rëndësishme në zhvillimet karakteristike Funksioni Teoria u botua në vitin 1983, njëmbëdhjetë vjet pas ka dalë në pension.

Ndoshta punimet e tij më e famshme ishte karakteristike Funksionet (1960), i cili studioi pronat e funksioneve karakteristike dhe aplikimet e tyre. Tema të tjera në të cilat Lukács bërë kontribute kryesore përfshijnë characterisations e shpërndarjeve, stabilitetin e rezultateve dhe ekuacione karakterizimi funksionale.

Në Lukács për emërimet shumë vizitues janë të shënuara:

Eugene pëlqente të udhëtimit. Kjo solli atë që të shpenzojë kohë të mësimdhënies ose pedagog si profesor në vizitë në Sorbonne (1961-62, 1965-66), Instituti Federal Zviceran, Zürich (1961-62), Institute of Technology, Vienna (1965-66, 1970, 1975-77), Universitetin e Hull (1971), University of Sheffield (1974-75), Universitetin e Erlangen (1977-78), Universiteti i Brukselit (1961-62) dhe Universitetin e Athinës (1961 -- 62).

Hobbies Lukács dhe interesat e përfshira vulën dhe mbledhjen e medaljes, hiking, shikuar zog, fotografisë dhe, siç u tha më lart, që udhëtojnë. Një nga vendet e tij e preferuar ishte Instituti i Kërkimeve Matematika në Oberwolfach në Gjermani jugore. Ai kaloi një pjesë të pushimeve të tij në vilë e tij në Woods vjenez pothuajse çdo verë.

Në qëndrimin e tij është përshkruar:

Eugene ishte një burim i vazhdueshëm i inkurajim për kolegët e tij dhe studentët. Ai tregoi një interes të madh në punën e tyre dhe ishte gjithmonë në dispozicion për konsultim. Ai menjëherë iu përgjigj me pyetje të panumërta që ai ka marrë nga e gjithë bota, më së shumti në pyetje në lidhje me funksionet karakteristike.

Ne do të humbas Eugene shumë, jo vetëm për kontributin e tij për të probabilitetit dhe statistika, por edhe si një koleg, një mik dhe si një qenie njerëzore të integritetit.

Lukács ndërmori detyrat shumë editoriale. Ai ishte një redaktor i asociuar i të Gazeta e Shoqatës Statistikore Amerikan (1951-55, 1961-63), kronikë e matematike Statistikave (1958-64,1968-70), dhe Journal of Multivariate Analiza (1970-83). Së bashku me zw Birnbaum, ai ishte redaktor themelues të shtypit Seria akademik në Probabiliteti dhe Statistika matematike (1962-85).

Ai mori shumë dekorata si u zgjodh anëtar i Institutit të Statistikave matematike në vitin 1957, një shoku i Shoqatës Statistikore Amerikane në vitin 1969, dhe një shoku i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në vitin 1958. Ai u zgjodh për të Akademisë Austriake të Shkencave në vitin 1973.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland