Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Yozo Matsushima

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Feb 1921

Sakai City, Osaka Prefecture, Japan

9 April 1983

Osaka, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Yozo Matsushima mori pjesë Naniwa High School. Pas diplomimit ai hyri në Universitetin Osaka Imperial (i quajtur më vonë Osaka University), ku ai ishte i mësuar nga Kenjiro Përputhje, ndër të tjera. Këto ishin vite të vështira për këdo që do të studiuar në Japoni dhe viteve të ardhshme, si Lufta e Dytë Botërore tërhoqi një fund, do të jetë edhe më e vështirë. Ai u diplomua me shkallën e Bachelor of Science në shtator 1942.

Matsushima u emërua si asistent në Institutin e matematike te Nagoya Universitetit Perandorak (si Osaka dhe universitete të tjera japonisht se së shpejti do të heqin emrin "Imperial" nga titulli e saj) menjëherë ai kishte marrë B.Sc. e tij shkallë, dhe ai ishte në post në kohë për vitin akademik 1942-43. Pati vështirësi të mëdha në kryerjen e kërkimeve në këto vitet e luftës që, mjaft larg nga arsyet ushtarake dhe probleme të shkaktuara nga bombardimet, revista ndërkombëtare matematikore nuk ishin arritur Japoni. Po ashtu, ajo ishte shumë e vështirë për Matematikanë japoneze për të publikuar rezultatet se ata ishin të zbuluar.

Gazeta e parë që botoi Matsushima përmbante një dëshmi se një supozim i Zassenhaus ishte e rreme. Zassenhaus kishte conjectured se çdo algjebër semisimple L Gënjeshtra mbi një fushë të kryeministrit karakteristike, me [L, L] = L, është shumë e drejtpërdrejtë e idealit të thjeshtë dhe Matsushima ishte në gjendje të ndërtojë një counterexample. Ai pastaj e filloi hulumtimit që ia ka mundësuar që të provojë se subalgebras Cartan e një algjebër gënjej janë çift, por për shkak të qenit jashtë kontakt me hulumtimet aktuale, ai ishte për të publikuar këtë rezultat, ndërsa në dijeni se Chevalley kishte botuar tashmë një provë. Kur ai ishte në gjendje të marrin detajet e një tjetër të Chevalley 's letra përmes një rishikim në Shqyrtime matematike ai ishte në gjendje për të ndërtuar argumente për veten e tij.

Vëllimi i 1947 Procedura e Akademisë Japoni, përmbajnë dy letrat nga Matsushima, nuk duket deri në 1950, ndërsa vëllimi i parë i Journal of Mathematical Shoqëria e Japonisë përmbante tre të letrave të tij. Kjo tregon sasinë e matematikës kishte arritur të prodhuar në vitet e fundit të luftës dhe nja dy vitet e ardhshme të cilat janë pothuaj si ato në të cilat vështirë të kryejë kërkime në Japoni. Në 1952-53 ai organizoi një seminar mbi pseudogroups Gënjeshtra dhe sistemet diferencial në Nagoya, një temë mbi të cilën ai ishte duke punuar tani. Njëri prej nxënësve që morën pjesë këtë seminar, Kuranishi, shkoi për të provuar një rezultat i famshëm në këtë temë. Reminiscing në këto vite më vonë në jetën e tij, Matsushima shkroi se:

... edhe pse ai vetë mori relativisht pak nga e sistemeve diferenciale për kohën dhe përpjekjet e kaluar, ai ndjehet shumë gratified me sukses të madh Kuranishi's.

Duke parë duke u graduar profesor i asociuar, në vitin 1953 u bë profesor Matsushima të plotë në Nagoya University. Chevalley vizitoi atë në Nagoya në vjeshtën e vitit 1953, kaloi tre muaj atje. Kjo ishte një vizitë që gëzoi Matsushima shumë, dhe që ishte më e dobishme për ta. Njëlloj Chevalley gëzuar vizitës dhe ftoi Matsushima për të shpenzuar vitin e ardhshëm në Francë. Ai u nis për në Francë në vjeshtë të 1954, duke kaluar kohë në Universitetin e Strasburgut, dhe pastaj në Paris si një anëtar i CNRS në ftesën e Chevalley dhe Henri Cartan. Matsushima paraqiti disa nga rezultatet e tij për të Ehresmann 's seminar në Strasburg, duke u zgjeruar Cartan' s klasifikimin e algebras komplekse Gënjeshtra i pakalueshëm në rastin e algebras gënjej vërtetë. Pasi arriti në Paris nga pranvera e 1955, ai leksione mbi pseudogroups Gënjeshtra në seminar Bourbaki. Kobayashi (ose) shkruan:

Matsushima kthye në Nagoya në dhjetor 1955. Ndejtjes e tij në Francë, duket se ka vendosur gjatë hulumtimit të tij për disa vitet e ardhshme.

Kur Përputhje për pension nga Kryetari i Algjebra në Universitetin Osaka, Matsushima u caktua për të mbushur karrige bosh në fillim të 1960. Hulumtimi i tij në Osaka mori një drejtim disi të ndryshëm dhe se ai shkroi një seri të dokumenteve për cohomology e hapësirave në vend simetrik. Në veçanti ai bashkëpunoi me Murakami në këtë temë. Në shtator 1962 ai shkoi për të Institutit për Advanced Study in Princeton, ku ai kaloi një vit. Kthehu në Osaka, Matsushima së bashku filluan të organizojnë Shtetet e Bashkuara-Japoni Seminari në Diferenciale Gjeometria e cila u mbajt në Kiotos në qershor 1965. Menjëherë pas përfundimit të këtij seminari, u nis për një vizitë në Francë për të shpenzuar vitin akademik 1965-66 si profesor vizitues në Universitetin e Grenoble.

Në shtator 1966 Matsushima pranuar një karrige në Universitetin e Notre Dame në Indiana në Shtetet e Bashkuara. Ndërkohë që ka ai nuk ka fund bashkëpunimit që ai kishte kryer me Murakami dhe ata vazhduan që të ndërmarrë kërkime të përbashkëta. Ai u bë redaktor i revistës së re të diferencuar Gjeometri në 1967, duke mbetur në bord editorial për pjesën tjetër të jetës së tij. Matsushima kaloi 14 vjet si profesor në Notre Dame para se të kthehej në Japoni në vitin 1980. Një konferencë u organizua për nder të tij para maj 1980 ai u largua Notre Dame.

Ai ka arritur moshën 60 në shkurt 1981 dhe një vëllim të letrave me kolegët dhe ish-nxënësit është publikuar: Manifolds dhe grupeve të gënjej, Gazetat në nder të Yozo Matsushima. Vëllimi përmban disa nga dokumentet e paraqitura në konferencën e mbajtur në Notre Dame në mëparshme maj. Mjerisht, pas kthimit të tij në Osaka ai kishte më pak se tre vjet në karrige e tij para se ai vdiq nga pneumonia në moshën e re e 62.

Ndër nderimet që Matsushima marrë, ndoshta më prestigjioz u Çmimin Asahi i cili u paraqit atij për kërkimin e tij mbi grupet e të vazhdueshëm në vitin 1962.

Ne kemi përmendur disa tema mbi të cilat ka punuar në Matsushima gjatë kësaj biografi. Për listën e tërësisë ne temat mbi të cilat kontributi i Matsushima është përshkruar nga në detaje nga Kobayashi në:

(1) Teoria e Gënjeshtra - algebras Gënjeshtra dhe grupeve të gënjej; pseudogroups Gënjeshtra dhe sistemeve të diferencuar;

(2) manifolds homogjen kompleks - manifolds homogjen Kahler; manifolds homogjen Stein; varieteteve Schubert;

(3) deng vektor vlerësuar format harmonik - numrat Betti e hapësirave në vend simetrike; cohomology e bundles vektoriale mbi hapësirat e simetrike në nivel lokal; forma e dytë themelore dhe format grafik;

(4) automorphisms e manifolds komplekse - automorphisms të fushave të Siegel, klasa e parë Chern dhe automorphisms e manifolds kompakt Kahler;

(5) shqipri kompleks - bundles vektoriale mbi tori kompleks; bundles bollshëm dhe subvarieties e shqipri kompleks; strukturat affine.

Murakami shkruan ky haraç të Matsushima në (ose shih):

Dashuria Matsushima për matematikë është evidentuar nga disiplina dhe zell ai vazhdimisht aplikuar në hulumtimet e tij. Ai ishte një njeri të cilit vë shqetësim jo vetëm në matematikë, por ai kishte një interes të madh në natyrën e njeriut dhe një kureshtje të vazhdueshme rreth botës që rezultoi në një lexuesit e tij të zjarrtë e një sërë librash dhe një conversationalist më interesante. Miqtë dhe kolegët e tij do të humbasë jo vetëm talentin e tij matematikore, por ngrohtësia dhe humor cinik që vë mbrapa fytyrës së jashtmi e tij serioze.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland