Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward James McShane

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 May 1904

New Orleans, Louisiana, USA

1 June 1989

Charlottesville, Virginia, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward MekShejn ishte bir i Augustit MekShejn, një mjek. Nëna e tij ishte Harriet Kenner Butler, i cili kishte qenë mësues në një shkollë. Pas ndjekin shkollën në New Orleans, MekShejn hyrë Tulane Universitetit. Aty ai studioi matematikë dhe inxhinieri, diplomua në 1925 me dy Shkencë dhe Inxhinieri gradë.

Pas përfundimit gradë e tij të parë (sepse ai kishte dy!), MekShejn vazhdoi të studiojnë në Tulane për Master në shkallën e tij në matematikë, ndërsa mësimin e matematikës si një instruktor. Është ai vuri në dukje se:

... dikur u shpreh se ai nuk e kishte keq vendimin e tij për t'u bërë një matematikan më tepër se sa një inxhinier.

Me dhënien e një diplomë masteri nga Tulane në vitin 1927, MekShejn shkoi në Universitetin e Çikagos për të ndërmarrë studime për doktoratë e tij. Megjithatë, vështirësitë financiare të shkaktuara atë të ndërpres studimet e tij dhe për të marrë jashtë seancës 1928-29, kur ai dha mësim në Universitetin e Uikita për të fituar disa para. Pas kthimit në Çikago, ku studimet e tij ishin të mbikqyrur nga begatshme, ka përfunduar punën në tezën e tij dhe ai u dha doktor e tij në vitin 1930.

MekShejn kaloi pjesë të dy vitet e ardhshme në Princeton, pjesë në Ohio State, pjesë në Harvard dhe pjesë në Çikago. Gjatë kësaj periudhe ai u martua me Virxhinia Haun më 10 shtator 1931. Ata do të ketë dy vajza, Jennifer dhe xhenxhefil, dhe një djalë, Neill, të gjithë prej të cilëve ishin shumë të talentuar si në muzikë dhe matematikë.

Tani 1932 nuk ishte një vit i mirë për t'u përpjekur për të gjetur një post universitare në Shtetet e Bashkuara për shkak të efekteve të Depresionit. MekShejn dhe gruaja e tij kaloi në Göttingen sesion 1932-33, por në qoftë se 1932 ishte një vit i keq në Shtetet e Bashkuara, 1933 ishte sigurisht një vit i keq në Gjermani me Hitlerin që vjen në pushtet dhe në sjelljen e tij të parë anti-hebraike legjislacionit. Duke parë fillimin e frikshme të rritet nazist në pushtet, familjes MekShejn u kthye në Shtetet e Bashkuara ku MekShejn kaloi dy vitet e ardhshme në Princeton.

Në 1935 MekShejn u emërua në një rang profesori në Universitetin e Virxhinias në Charlottesville, ku, përveç për emërime të përkohshme diku tjetër, ai ishte që të mbetet për pjesën tjetër të jetës së tij. Një prej këtyre periudhave larg ishte kur ai shkoi në krye Kërkimit balistikë Laborator në Tokësore Proving Aberdeen, Maryland në 1942-45, gjatë Luftës së Dytë Botërore. Përbashkët e jashtme e tij traktat balistikë shkruar gjatë kësaj periudhe, dhe botuar në vitin 1953, u konsiderua si puna kryesore për balistikë në kohë.

Në një histori e bukur është thënë në lidhje me MekShejn gjatë epokës McCarthy. Në fillim të viteve 1950 Shtetet e Bashkuara senatori Joseph McCarthy R whipped deri ndjenja të forta kundër komunizmit. MekShejn ishte kërkuar që të plotësoni një pyetësor. Një pyetje që ka bërë:

... nëse ai kishte qenë ndonjëherë i përfshirë me organizatat që kishte në çdo kohë mbështeti rrëzimin e dhunshëm të qeverisë amerikane.

Ajo ishte krejt një veprim i guximshëm për MekShejn të përgjigjeni "po", sepse ai ishte një punonjës i shtetit të Virxhinias! Në Universitetin e Virxhinias këtë sens të humorit të shtuar popullaritetin e tij si me personel dhe studentë të diplomuar të cilët pëlqente:

... e tij të qartë leksioneve, anekdotat e tij zbavitës, dhe gatishmërinë e tij për të menduar për problemet e tyre.

MekShejn është i njohur për punën e tij në gur e variacioneve, Moore-Smith teori e kufijve, teoria e, ekuacionet diferenciale stochastic integrale, dhe balistikë. Në fakt ai ka shkruar tri libra të rëndësishme për integrimin, integrimin e parë të shkruar në vitin 1944 për të siguruar një hyrje të lexueshëm dhe të qartë për integrimin Lebesgue për studentët. Në vitin 1953 ai shkroi Rendit ruajtjen e hartave dhe proceset e integrimit e cila ishte:

... një rezultat të kërkimit të tij për një vendosjen e matematikisht korrekte në të cilën të trajtuar integrals të ndryshme të fizikës kuantike.

Në vitin 1974, vit në pension dhe ai u bë Profesor Emeritus në Virxhinia, MekShejn botuar gur Stochastic dhe modele stochastic cila pasqyrohet sërish punën e tij në vendosjen e matematikore për mekanikën kuantike. Pastaj në vitin 1983 ai botoi librin e tij të tretë për integrimin, integrimin e unifikuar e cila ofron:

... një teori e integrals me aplikime për fizikë.

MekShejn ishte përfshirë shumë me të dyja American Mathematical Society and me Shoqata matematike të Amerikës. Ai u American Mathematical Society Colloquium Ligjërues në 1943, dhe më vonë shërbeu si President të Shoqërisë në 1959-60. Ai gjithashtu ka shërbyer si Kryetar i Shoqatës matematike të Amerikës në 1953-54. Midis nderon të cilat ai ishte marrë çmimin për Shërbimin ndaj Matematikë nderuar nga Shoqata e matematike të Amerikës në 1964. Një nder është fakti se letra i takon një vëllim të veçantë të Shoqërisë për Industriale dhe Matematika e Aplikuar Journal mbi Kontrollin dhe Optimization dedikuar atij.

Ai është përshkruar si:

... një njeri shumë i kulturuar, me një prirje për gjuhë dhe një larmi të madhe të interesave të tjera. Ai ishte i njohur gjerësisht për ngrohtësi e tij, bujarinë, dhe modesti, dhe për fondin e tij e anekdota humoristike dhe interesante.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland