Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Louis Joel Mordell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Jan 1888

Philadelphia, Pennsylvania, USA

12 March 1972

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Louis Mordell 's babai ishte Phineas Mordell, një dijetar hebre, dhe nëna e tij ishte Annie Feller. Dy Phineas dhe Annie ishin hebre dhe kishte lindur në Lituani. Phineas kishte emigruar në Filadelfia në Shtetet e Bashkuara në 1881 dhe atje ai kishte punuar shumë e vështirë, duke pasur punë të tilla si një nightwatchman gjatë natës dhe si një mësues gjatë ditës, ndërsa ai fituar paratë e nevojshme për të sjellë motrat e tij dhe Annie, tij gruaja të jetë, në Shtetet e Bashkuara. Phineas dhe Annie kishte katër djem dhe katër vajza, djali Louis e tyre duke u fëmijën e tyre të tretë.

Louis u bë i hipnotizuar nga matematikës, ndërsa në shkollën e ciklit të lartë. Megjithatë ai ishte në thelb të vetë-mësohet në subjekt, duke blerë libra të dytë nga ana matematike një librari në Filadelfia për pesë apo dhjetë cent, kur ai ishte rreth 13 vjeç. Këto libra prezantuar shumë shembuj të marra nga provimet Tripos Kembrixh dhe Louis së shpejti erdhën për të parë në Universitetin e Kembrixhit në Angli, si vendin më të lartë e të mësuarit matematikore. Ai u bë ambiciet e tij për të studiuar matematikë në Kembrixh.

Kur ne shkruan se Luigji ishte "në thelb të vetë-mësohet" në matematikë ne sigurisht nuk ka dashur të nënkuptojë se ai nuk ka marrë një shkollim të mirë, vetëm se ky shkollim ka pak për të futur diçka përtej atij të matematikës elementare. Ai hyri në shkollën fillore në moshën 6 ku ai studioi deri ai hyri në shkollën e ciklit të lartë në moshën 12. Pastaj, në moshën 14, ai hyri në Shkollën e Lartë Qendrore në Filadelfia, por ai ishte tashmë në një nivel të përparuar në matematikë edhe para se ai filloi të studiojnë në këtë shkollë që ishte, në fakt, shkolla e lartë më i vjetër në Shtetet e Bashkuara jashtë New England .

Kurs matematike në Shkollën e Lartë qendrore duhet të ketë marrë katër vjet për të përfunduar, por Mordell mori vetëm dy që nga mësuesit e tij shpejt e njohur talentin e tij të shquar. Kjo ishte jo vetëm mësues në Shkollën e Lartë të cilët njihen magjepsje e tij me matematikë, megjithatë, për shënime Cassels në atë Mordell ishte dhënë pseudonimin "X, Y, Z" nga nxënësit të tij.

Sigurisht Mordell matematikë nuk do të kishte mësuar mjaft në Shkollën e Lartë Qendror për të lejuar atë që të konkurrojnë me studentët më të mirë në Kembrixh, por ai ishte ambicioz sa të duan për të bërë pikërisht këtë. Tekstet e dorës së dytë ka ardhur në ndihmë, megjithatë, dhe ai zotëruar Horner 's në edicionin e Euler' s algjebër, si dhe një numër të librave algjebër amerikane. Përkundrazi mrekullueshëm, interesat e të ardhmen e kërkimit Mordell ishin të vendosur nga këto libra, dhe dashuria e tij e ekuacioneve papërcaktuar erdhi nga kjo periudhë.

Në dhjetor 1906 Mordell udhëtuar në Angli me qëllim që të marrë në Universitetin Kembrixh provimet bursa. Si ka shkruajtur ai më vonë (shih për shembull):

I konceptuar atë që unë mund të përshkruaj vetëm si një ide e çmendur dhe tërësisht i çmendur për të shkuar në Kembrixh dhe duke u përpjekur për një bursë ... Nuk kisha asnjë ide të standardeve të nevojshme, unë kam qenë vetë-mësuar matematikisht dhe ka pasur kurrë nuk morën pjesë në një provim konkurrues. ... [Kjo ishte një ndërmarrje] më të rëndë dhe të rrezikshme, dhe justifikohen vetëm nga suksesi i saj.

Mordell kishte për të fituar të holla për miratimin e tij në Angli, dhe këtë ai e bëri, me ndihmë nga prindërit e tij, kryesisht nga nxënësit e tij tutoring kolegët për shtatë orë në ditë për të fituar të mjaftueshme për të paguar për miratimin e tij. Sikur ai nuk arriti të fitojë një bursë në Kembrixh ai do të kishte për të gjetur punë në Angli për të fituar të mjaftueshme për të paguar për miratimin e tij kthehet në Shtetet e Bashkuara. Rrezikoj Mordell të paguar shtrenjtë, megjithatë, ai u rendit e para në provimin e Bursave Kembrixh dhe hyri në Kolegjin St John's. Ai mund vetëm të përballojë një telegram një fjalë te babait të tij, pasi rezultati ishte shpallur, por lexoj thjesht "Hurrah".

Ndër shokët e studentëve në vitin e tij në Kembrixh ishin një numër i shquar Matematikanë duke përfshirë William Berwick, PJ Daniell, dhe EH Neville. Drejtori i tij i studimeve ishte Henri Baker ndërsa trajneri i tij ishte TJ l'Një Bromwich. Mordell më vonë shkroi se ai kishte gjetur Baker mospërfillës dhe ai ndjeu se ai do të kishte bërë më mirë me GH çartur në Trini. Mordell diplomuar si grindavec i tretë në Tripos matematike (renditet i treti në listën e nxënësve Klasa e parë) dhe kjo mund të jetë të paktën pjesërisht shpjegohet me faktin se Vllaznia e tij trajneri nuk kishte suksesin e ra Herman që coached si Parë dhe të Dytë Wranglers. Nga ana tjetër ne duhet të kini parasysh që në shumë vite e dytë ose të tretë grindavec vazhdoi të arriturat më të mëdha matematikore se grindavec e Parë. Mordell fajësoi veten, megjithatë, për vendin e tij të tretë, me shkrim:

Unë blotted kopje tim-libër dhe ishte vetëm i tretë grindavec. Unë mendoj se mund të ketë bërë më mirë.

Nuk kishte asnjë shkallë të doktoraturës në Kembrixh në këtë kohë, ndryshe nga universitetet gjermane, por Mordell mbetur në Kembrixh të ndërmarrë kërkime në teorinë e numrave. Për Mordell Smith e tij Çmimin ese studiuar zgjidhjet e y 2 = x 3 + k, një ekuacion i cili ishte konsideruar nga Fermat. Thue kishte vërtetuar tashmë një rezultat i cili në kombinim me punën e Mordell tregoi se ky ekuacion ka vetëm zgjidhje finitely shumë, por vetëm Mordell mësuar rreth Thue 's punës në një datë të mëvonshme. Në kohë ai shkroi Mordell ese besonin se për disa k mund të jenë pafundësisht shumë zgjidhje. Megjithatë ai zgjidhet ekuacioni për vlerat shumë të k, duke i dhënë zgjidhje të plotë për disa vlera. Mordell u shpërblye me Çmimin Smith i dytë me ese të tij, dhe ai vazhdoi të botojë një letër të gjatë në këtë ekuacion, tani i quajtur nganjëherë ekuacion Mordell, në Proceedings of Mathematical Society në Londër.

Mordell paraqiti punën e tij të mëvonshëm në ekuacionet e papërcaktuar e shkallës së tretë dhe të katërt, kur ai u bë kandidat për një të Bursës në Kolegjin St John's, por ai nuk ishte i suksesshëm. Letër e tij mbi këtë temë u refuzua për botim nga Shoqëria matematike në Londër, por pranuar nga Journal Tremujor. Mordell ishte i zhgënjyer me hidhërim në mënyrë gazeta e tij ishte marrë. Ai shkroi në kohën në një botim më vete e gazetës:

Kjo letër është dërguar për botim në fillim të LMS në 1913. Kjo u refuzua ... Ekuacionet e paqartë kurrë nuk kanë qenë shumë të njohura në Angli (me përjashtim ndoshta në datë 17 dhe 18 shekujve th), pse ata kanë qenë subjekt i shumë gazeta nga shumica e Matematikanë më e madhe në botë, dhe pret të atyre më pak ...

Rezultate të tilla si [ato në letër] ... shënon më të madh përpara në teorinë e ekuacioneve papërcaktuar e tretë 3 dhe 4 gradë-të që nga koha e Fermat dhe kjo është e gjitha më të shquar që të mund të vërtetohet me metoda mjaft elementare. ... Ne kemi besim se autori mund të falur për të folur pra të rezultateve të tij. Por historia e kësaj letre ka treguar atë se në vlerësimin e tij, ai nuk ka qenë vlerësuan si duhet nga matematikanet anglisht.

Në 1913 Mordell iu ofrua një post në Birkbeck College, Londër, dhe një në Nova Scotia. Ai pranoi emërimin si lektor në Kolegjin Birkbeck, i cili ishte përfshirë veçanërisht me nxënësit që kanë studiuar me kohë të pjesshme, pavarësisht nga ajo që kanë paga të varfër. Ai i tha babait të tij se në Angli i ofroi atij potencial më të madh për t'u zhvilluar si një matematikan se ka Nova Scotia.

Lufta e Parë Botërore shpërtheu në vitin e ardhshëm dhe, në vitin 1916, ndërmori Mordell luftës në statistikat e punës me Ministrinë e Municioneve. Në të njëjtin vit ai u martua me Mabel Elizabeth Kembrixh, bija e një fermeri. Ai vazhdoi duke punuar për Ministrinë e Municioneve pas përfundimit të luftës në vitin 1918 dhe ishte vetëm në vitin e ardhshëm që Mordell ishte në gjendje të kthehet në funksionin e tij akademik në Birkbeck College. Edhe pse jeta e tij u ndërpre nga lufta ai ende bërë përparime mbresëlënëse matematikore gjatë kësaj kohe. Puna e tij mbi funksionet modular dhe aplikimet e tyre për teorinë numrin çuar në prova e tij e famshme në vitin 1917 e Ramanujan 's hamendje mbi tau-funksion. Kjo punë, rizbuluar më vonë dhe zgjatur nga Hecke, tani është themelore në teorinë e asaj që sot quhet operatori Hecke.

Nga 1920 Mordell:

... vendosur se një ndryshim i skenës do të jetë i mirëpritur ...

dhe ai e arriti këtë kur u shpërngul në Mançester në një takim në Kolegjin Manchester e Teknologjisë ku ai ligjëroi lëndët: 1920-1922. Gjate kesaj kohe ai zbuloi rezultat për të cilin ai është i njohur mirë, gjegjësisht teorema e fundme bazë, të cilat kanë provuar një supozim të Poincare. Kjo teoremë, në lidhje me prodhimin e fundme e grupit të pikave racional për një kurbë eliptike, është anketuar bukur në. Në letër në të cilën Mordell Teorema bazë e fundme të tij u shfaq ai conjectured se ka vetëm pika finitely shumë racional në çdo vijë e lakuar e gjini më të madh se një. Kjo u bë i njohur si supozim Mordell dhe kjo është diskutuar në detaje në. Në 1983 Faltings vërtetohet supozimi Mordell të jetë e vërtetë.

Në 1922 shkoi në Mançester Mordell Universiteti si një Reader. Ai u emërua në Kryetari Fielden e pastër e Matematikës në vitin e ardhshëm dhe ka mbetur në Universitetin e Mançesterit çartur deri sa ai arriti në Kembrixh në vitin 1945.

Së bashku me Davenport dhe Mahler, Mordell filluar përparime të madh në gjeometrinë e numrave, ndërsa ai mbajti Kryetari i pastër Matematikë në Mançester. Punë të tjera të rëndësishme nga kjo periudhë ishte në vlerësim të trigonometrike dhe shuma karakter, një problem i cili Davenport kishte propozuar atij. Ai shprehu gjithashtu punën e tij të mëparshme në kthesa kub, kur ai bëri studime të hollësishme të kub sipërfaqet hypersurfaces.

Mordell u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1924, edhe pse në këtë fazë ai ishte ende një qytetar amerikan, ai u bë një subjekt britanik në vitin 1929. Ai mori Medaljen Silvester i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1949:

... hulumtimet e tij të shquar në matematikë të pastër, sidomos për zbulimet e tij në teorinë e numrave.

Ai u zgjodh President i Shoqërisë matematike në Londër në 1943, duke mbajtur postin e deri në 1945. Ai kishte fituar tashmë Morgan De Medaljen e Shoqërisë në vitin 1941 dhe kishte marrë të lartë të saj në Çmimin Berwick 1946.

Pasi u kthye në Kembrixh në vitin 1945, Mordell mbajti Kryetari Sadleirian dhe një bursë në Kolegjin e tij të vjetër e Shën Gjonit, ku ai kishte dështuar për t'u zgjedhur në një shoqëri mbi tridhjetë vjet më parë. Ai theksoi faktin se ai ishte kthyer në Kembrixh ku ai filloi karrierën e tij duke marrë ekuacionit y = x 2 + 3 k si temë për leksionin e tij të parë në Çair Sadleirian. Në Kembrixh ai me shpejtësi ndërtoi një grup i madh aktiv i studentëve hulumtim rreth tij.

Në vitin 1953 Mordell në pension nga Kryetari Sadleirian por sigurisht ai nuk më ka nxjerrë në pension nga matematika, pothuajse gjysma e botimeve 270 Mordell duket pas daljes në pension të tij. As nuk e daljes në pension do të thotë se ai ka jetuar një jetë të qetë në shtëpinë e tij në Kembrixh. Në kundërt ai i kënaqur me pranimin emërimet si Visiting Profesor (në vende të tilla si Toronto, Gana, Nigeria, Mount Allison, Colorado, Arizona dhe Notre Dame), deshi duke shtuar edhe një universitet në listën e vendeve në të cilat ai ishte ftuar të flisni (me një total prej rreth 190 përfundimtar), dhe i kënaqur në ndarjen e gëzimin e tij të matematikës me sa më shumë njerëz të rinj si ai mund. Davenport ka shkruajtur:

Nuk mund të jenë pak të cilët kanë bërë aq shumë në vitet e fundit për të përhapur një dashuri e matematikës në botë të lirë nga ndikimi i tyre personale, dhe kjo është e sigurt të thuhet se Mordell e oreks për objekt të tij, dhe dashuria e tij për mësimin në përgjithësi, do të kanë shërbyer si një frymëzim për shumë njerëz të rinj, veçanërisht ato në vende që janë të largëta nga qendrat e rëndësishme shkencore.

Nga 1971, edhe pse deri tani edhe në vitet tetëdhjetë e tij, Mordell ishte ende udhëtojnë me entuziazëm. Ai mori pjesë në një konferencë teori numër në Moskë në shtator të atij viti, shkoi për një turne aziatik pas konferencës, pastaj mori një ftesë nga Linnik të leksion në Leningrad para se të kthehej në shtëpi. Vetëm disa muaj më vonë ai u mor i sëmurë, ndërsa në shtëpinë e tij në Kembrixh dhe vdiq disa ditë më vonë.

Si edhe nderon nga Shoqëria Mbretërore dhe matematike në Londër Shoqërisë që përmendëm më lart, Mordell gjithashtu mori diploma nderi nga universitete të ndryshme (Glasgow, Mount Allison dhe Waterloo) dhe u zgjodh një anëtar i Akademitë e Oslos, Uppsala dhe Bolonjës.

Rankin, në një takim përkujtimor të Shoqërisë matematike në Londër për nder të Mordell, kujtoi hobbies Mordell's:

... Mordell ishte një malësor entuziast dhe notari dhe unë e dinim atë në dy kapacitete. Këpucë e tij favorit për ecje mali ishte gymshoes. Mbaj mend Mordell bashkuar Denis Babbage dhe veten në një ekskursion në krye të Fairfield në Liqenin e Qarkut në vitin 1949. Babbage dhe kam pasur një lotarie shumë të shkurtër të disa sekonda në ujë të akullt e Grisedale Tarn, e cila është gati 1800 metra mbi nivelin e detit, por Luis shpenzuar gati dhjetë minuta splashing rreth në ujë dhe nuk dha shenjë për të gjetur atë në të gjitha të ftohtë .

Ai e dinte malet e Veriut Uells, Skoci dhe Liqeni i Qarkut mirë dhe kishte ngjitur ata në ditët e tij më të vogël së bashku me kolegët e ...

Një arsye për rezistencë pabesueshme e tij fizik, nëse shihet në ngjitje, not apo vallëzim, mund të ketë qenë kapacitetin e tij të madhe për gjumë. Ajo nuk ishte përdorur atë duke marrë një kandidojë në një makinë për të admirojnë peizazh lokale, ai sapo e zuri gjumi dhe nuk shohim asgjë, përveç në intervale të shkurtër kur makina ndaloi, kur ai mund të hapë sytë e tij për të identifikuar disa pikë referimi për të njohur atij.

Davenport e përmbledh karakterin Mordell's:

Ndër cilësitë e tij kryesore janë thjeshtësia për opinion, dhe një ndershmëri absolute e mendimit dhe qëllimin, të cilat kanë bërë të lehtë për të që të japë këshilla dhe udhëzime për të tjerët pa impinging për lirinë e tyre apo të dominojnë ata në asnjë mënyrë. Ai është shumë një individualist veten (vetëm një nga letrat e tij është një letër të përbashkët), dhe si i tillë ai ka lindur një respekt për individualitetin e të tjerëve, gjë që tregon vetë në një vlerësim të fortë arritjet e të tjerëve - nëse ata janë studentë , kolegët, apo të panjohur për atë.

Fakti se ai ishte një individualist, nuk e penguan atë që tregon zemërgjerësi e madhe matematikore siç është vënë në dukje në:

Askush nuk mund të ketë qenë më bujare se ai ishte në vlerësimin e punës së kolegëve të tij të rinj, apo me të vërtetë e të plotë të huaj, dhe këtë bujari e tij pasqyrohen vetëm me mendje përkushtim për avancimin e njohurive.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland