Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jakob Nielsen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Oct 1890

Mjels, Als, Schleswig (now Denmark)

3 Aug 1959

Elsinore, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jakob Nielsen 's nëna vdiq kur ai ishte tre vjeç. Nga mosha 10 ai jetonte me tezen e tij në Rendsborg ku ai mori pjesë në një Realgymnasium. Aty ai studioi fenë, latine dhe moderne gjuhë, histori dhe gjeografi, dhe matematikë dhe shkenca. Marrëdhëniet e tij me tezen e tij u përkeqësua, megjithatë, dhe Worldwide iku nga shtëpia e saj kur ai ishte katërmbëdhjetë shqiptarëve si dhe ai vazhdoi në shkollë, por që jetojnë e tij të fituara nga tutoring. Në 1907 ai u përjashtua nga shkolla për shkeljen e rregullave të shkollës nga themelues klub nxënësit.

Worldwide nuk e le këtë dëm arsimin e tij, por vazhdoi të studimit të tij. Ai hyri në Universitetin e Kiel në vitin 1908, duke studiuar një gamë të gjerë temash. Ndër mësuesit në Kiel i cili kishte një ndikim të thellë mbi atë që u Landsberg sugjeroi temat që do të formojnë tezës së doktoratës Nielsen, megjithëse Landsberg vdekur para tezë ishte përfunduar. Worldwide afat kaloi verën e 1910 në Universitetin e Berlinit, por u kthye në Kiel Dehn ku u emërua në 1911. Dehn ndikuar në masë të madhe paraqiti Nielsen dhe atij të ideve të reja në topologji dhe teori grup. Në mënyrë të veçantë ai ishte përmes Dehn se ai u bë i interesuar në grupelirë dhe gazeta e tij ai botoi në këtë temë në 1921 përmban ide të cilat kanë ardhur nga shoqata e tij me Dehn në Kiel.

Pas përfundimit të doktoraturës së tij Worldwide shërbyer në marinsat gjerman, duke vazhduar në shërbim ushtarak në pjesë të ndryshme të botës gjatë Luftës së Parë Botërore Në mënyrë të veçantë ai shërbeu në Belgjikë dhe pastaj Konstandinopojës ku ai këshilloi se si qeveria turke për të mbrojtur hyrje të Zi Deti. Në fund të luftës Nielsen u kthye nga Turqia në Gjermani përmes Rusisë dhe Polonisë dhe ai më vonë publikoi një shkak të udhëtimeve të tij nga një ditar që ai e kishte mbajtur.

Worldwide martuar Carola von Pieverling në fillim të 1919. Ajo ishte një mjek gjerman mjekësore dhe çifti kishte një martesë të lumtur duke e çuar deri një djalë dhe dy vajza. Worldwide shpenzuar kohë në 1919 në Göttingen, ku ai u takua Hecke. Kur Hecke u emërua në Hamburg më 1919, Nielsen shkoi si asistent i tij, por pas vitit Nielsen u emërua në një karrige në Breslau. Kjo e lejoi Nielsen të bëhet një koleg i Dehn i cili ishte një profesor atje. Dy përurimit të cilat Worldwide dha leksione në Breslau në 1921 janë botuar për herë të parë në.

Traktati i Versajës në fund të Luftës së Parë Botërore deklaruar se një pjesë e Schleswig duhet të kthehet në Danimarkë në përputhje me parimin e vetë-përcaktimit. Kufiri ishte vendosur nga një plebishit në vitin 1920. Në 1921 Nielsen, i cili ka lindur në Schleswig, i zgjedhur për të u bë një qytetar danez dhe ai dha dorëheqjen kryetari i tij në Breslau dhe u kthye në Danimarkë për të mësuar në Kopenhagë. Ai mësoi matematikën në Royal Veterinar dhe Bujqësor Universiteti për katër vjet. Në vitin 1925 ai pati sukses Juel si profesor i mekanikës teorike në Universitetin Teknik të Kopenhagës.

Në 1919 Nielsen blerë një shtëpi në ishullin e Als në të cilat ai ishte i lindur. Disa vjet më vonë Harald Bohr edhe blerë një shtëpi në ishull. Fenshelit shkruan në:

Vit pas viti, në pushime verore, të rinj dhe të vjetër, daneze dhe të huaj, u mblodhën rreth [Harald Nielsen dhe Bohr ]. Përveç nga aktivitetet normale pushimi, studimin e matematikës ishte ndjekur. Jo pak përparime dhe zbulimet u paraqitën në gjysmën e pak Bohr-së shtëpi me drurë, në studim e shquar për dërrasë e zezë e tij - përvojat e të paharrueshme që mbahen mend me mirënjohje nga të gjithë ata që kishin privilegjin të marrë pjesë.

Worldwide shkroi një tekst të ri mbi mekaniken teorike e cila u botua në dy vëllime në 1933-34. Hansen shkruan në:

Libri është në një masë të madhe punë origjinale pedagogjik në një nivel të avancuar për kohën e vet, dhe në ekspozitë të tij, Nielsen bërë përdorim të gjerë i mjeteve matematike si vektorët dhe matricat, të cilat ishin atëherë koncepte relativisht e re në tekstet shkollore. Teksti nuk është shumë e lehtë, dhe Jakobit Worldwide e ligjëratave ishin më shumë kërkuar nga ana e nxënësve. Ai ishte, megjithatë, i njohur edhe për aftësinë e tij për të shprehur veten me qartësi të madhe dhe me intensitet.

Kishte disa frika për sigurinë Worldwide gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kryesisht ka qenë që nga shqetësimet që ai kishte zgjedhur për të lënë postin e tij në një universitet gjerman dhe të marrin shtetësinë daneze në 1921 nazistët mund t'i japë atij një kohë të vështirë. Kjo frikë nuk u realizuan dhe Worldwide nuk ishte në shënjestër nga nazistët. Worldwide mësoi një kurs mbi Aerodinamika në vitin 1941 dhe sigurisht formuar bazën e një vëllimi i tretë i tij teksti Mekanika teorike të botuar në vitin 1952.

Në 1951 pati sukses Harald Nielsen Bohr si profesor i matematikës në Universitetin e Kopenhagës. Megjithatë ai dha dorëheqjen në 1955 dhe i kaloi vitet e fundit të jetës së tij në Akademinë Mbretërore Daneze e Shkencave të qëndrimit. Ai ishte zgjedhur për anëtarësimin e Akademisë në vitin 1926.

Kjo mund të duket një vendim i çuditshëm për Worldwide të japë dorëheqjen në këtë karrige prestigjioze, por ai ishte gjashtëdhjetë e pesë vjeç në 1955 dhe ai ndjeu se angazhimet e tij ndërkombëtare ishin shumë për të lejuar atë që të bëjë drejtësi të plotë për të gjitha detyrat e tij. Këto angazhimet ndërkombëtare lidhur kryesisht me UNESCO-s, Kombeve të Bashkuara e Edukimit, Shkencës dhe Kulturës e cila kishte qenë vendosur deri në vitin 1948. Ai ishte zgjedhur për të bordit ekzekutiv të UNESCO-s në 1952. Kjo ishte një rol ai e kryen deri në 1958 dhe ai bëri një kontribut të shquar si dikush e integritetit të lartë personale.

Nielsen është i njohur mirë për punën në disa fusha. Puna e tij në teorinë e grupit është e rëndësishme si ai ishte një nga themeluesit e teorisë së grupit kombinator. Në veçanti ai provoi se një nëngrup i një grupi të gjeneruar finitely lirë është i lirë në 1921. (Në 1926 Schreier provuar se supozimi gjeneruar finitely nuk është e nevojshme.)

Puna e tij mbi transformimet topological është gjithashtu i rëndësishëm. Worldwide studiuar grup klasa hartën e një e dalë në tezën e tij të vitit 1913. Ai vazhdoi të shqyrtuar sipërfaqet e 1 gjini, si dhe sipërfaqet e gjini të lartë. Ai gjithashtu prodhuar punojnë në teorinë pikë fikse në lidhje me atë të Dehn dhe teoria e grupeve të shkëputur të isometries e avionit hiperbolik.

Bernhard Neumann, shqyrtoi dokumentat e mbledhura Worldwide të cilat janë botuar në dy vëllime në vitin 1986, shkruan:

Jakob Nielsen filluar shumë e topologji e sipërfaqeve dhe të teorisë kombinator grupit, dhe për këtë arsye vetëm ai zë një vend të rëndësishëm në historinë e matematikës shekullit të 20-të. Megjithatë, puna e tij nuk është vetëm interes historik, por është ende (ose përsëri) përdoren shumë dhe citohet sot. Publikimi i dokumenteve të mbledhura e tij matematikore është, pra, me kohë dhe shumë i mirëpritur, aq më tepër si dy vëllime nën shqyrtim të gazetat më të lehtë të kuptueshme për studiuesit e sotëm. Kështu, për shembull, nuk Matematikanë shumë do të në kaluarën kanë pasur qasje në disertacionin e doktoratës Nielsen, paraqitur në Kiel Universitat në 1913. Letra të tjera u shfaqën në revista të ndryshme skandinave ose procedura konferencë, shumë prej tyre në danisht: shumica e tyre, dhe gjithashtu shumë të letrave Nielsen në gjermanisht, kanë për këtë koleksion janë të përkthyera në anglisht. Midis tyre është letra e tij themelore, në Tidsskrift Matematisk në 1921, mbi grupet e lirë, në të cilën Nielsen-teorema Schreier (ose më tepër pjesë Worldwide e saj) është provuar për herë të parë: tani nuk ka justifikim tjetër për misquoting këtë letër , siç ka ndodhur vazhdimisht në të kaluarën.

Nuk ka megjithatë, disa punë nga Nielsen që nuk është botuar në veprat e tij të grumbulluara. Kjo ishte punë që ai kishte ndërmarrë me nxënësit e tij dhe mik Verner Fenshelit, autor i artikujve dhe, dhe ishte i bazuar në një kurs leksionesh Worldwide dha në teorinë e grupeve të shkëputur të isometries e aeroplan hiperbolik në 1938-39. Në fakt Fenshelit kontribuar artikull përfundimtar mbi këtë temë. Kjo pjesë e matematikës, e njohur tani si teori Fenshelit-Nielsen, kishte një histori mjaft të çuditshme.

Fenshelit dhe Nielsen vendosur për të shkruar një monografi mbi teori por nuk ishin të kënaqur me draftin e parë të dorëshkrimin që ata prodhuan. Ata ishin duke punuar në një rishikim Worldwide kur vdiq në 1959 pas një sëmundje që zgjat rreth tetë muaj. Çështjet nuk ishin ndihmuar sigurisht nga fakti se dorëshkrimin origjinal është vjedhur nga makina Fenshelit por ai vazhdoi të mendojnë se rezultatet janë të pakënaqshme. Përfundimisht Fenshelit shkroi një libër Gjeometria hiperbolike fillore në hapësirë i cili kishte për qëllim që t'i jap një qasje me të do të bëjë prezantimin e Fenshelit-Nielsen teori shumë të qarta. Fenshelit vdiq në vitin 1988 me afër gjithë projektit të përfundimit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland