Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wolfgang Ernst Pauli

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 April 1900

Vienna, Austria

15 Dec 1958

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wolfgang Pauli ishte bir i Jozefit, dhe Berta Volfgang Camilla Schütz. Wolfgang Jozefi kishte trajnuar si mjek në Pragë. Pas kualifikimit, ai praktikohet si një mjek në Vjenë dhe shpejt u bë popullor. Në vitin 1898 ai ndryshoi emrin e tij për të Volfgang Jozefit pauli dhe, në vitin e ardhshëm, konvertohet nga Judaizmi që të bëhet një katolike romake. Ai u martua me Berta Schütz maj 1899, por nga kjo kohë ai kishte hequr dorë nga praktika e tij për kërkime mjekësore në kimisë dhe fizikës, duke u bërë një profesor universitar.

Wolfgang Jozefi ishte i frymëzuar për të studiuar shkenca nga Ernst Mach, dhe kur fëmija i tij i parë ka lindur ai e quajti Wolfgang Ernst pauli, duke i dhënë atij emrin e mesme e në nder të Ernst Mach. Jo vetëm që emri i dytë i ardhur nga pauli m, por m ishte edhe kumbarit të tij duke i dhënë atij një kupë argjendi, kur ai ishte christened në 31 maj 1900.

Wolfgang frekuentuar shkollën në Vjenë, ku ai filloi një studim të thellë të matematikës dhe fizikës në gjimnazin Döblingen. Ai sigurisht nuk ishte një nxënës tipik për lexoi Einstein 's gazeta në relativitet, ndërsa ai ishte ende në gjimnaz. Punën e shkollës ishte i mërzitshëm për pauli shkëlqyer dhe ai e fshehu Ajnshtajnit 's letrat nën tryezën e tij të shkollës dhe studiuar ato gjatë mësimeve. Jo duke i kushtuar vëmendje në klasë nuk mbajnë pauli prapa, sepse ai u diplomua nga gjimnazit në korrik 1918 me dallim.

Pas largimit nga Gjimnazi ai hyri në Ludwig-Maksimilian Universitetin e Mynihut. Brenda dy muajve e largimit nga shkolla e kishte dërguar letër e tij të parë në teorinë e relativitetit. Ndërsa ende një universitare te Mynihut ai ka shkruar dy artikuj të mëtejshëm mbi teorinë e relativitetit. Në Mynih, pauli u mësoi nga Sommerfeld i cili shpejt e njohur gjeni tij. Sommerfeld kërkuar pauli për të shkruar një artikull për shqyrtim mbi relativitetin Encyclopädie mathematischen der Wissenschaften, kur ai ishte vetëm dy vjet në universitet, një shenjë e lidhje të lartë në të cilin ai mbajti pauli. Respekt ishte reciprok, për pauli tregoi më shumë respekt për Sommerfeld, edhe si një person dhe si një shkencëtar, se ai bëri për ndonjë tjetër.

Pauli, shkruar në lidhje me ditët e tij si student në Mynih, shkroi (shih ekstraktet nga pauli leksion Nobel për çmimin e dhënë në vitin 1945):

Unë nuk ishte kursyer shoku që çdo fizikan mësuar me mënyrën klasike të të menduarit me përvojë, kur ai erdhi për të dini Bohr postulat themelor i teorisë kuantike për herë të parë.

Ai shkroi letër e tij të parë në fizikën kuantike në qershor 1920, një vepër mbi pronat magnetike e lëndës. Vitin 1920 ishte kur Heisenberg arriti në Mynih, gjithashtu për t'u bërë një student i Sommerfeld. Në kuotat Pais nga Heisenberg 's përshkrim të mënyrës së pauli e jetës në këtë kohë:

Wolfgang ishte një zog nate tipike. Ai preferuar qytetit, i pëlqente të kalojnë mbrëmje në një kafene, dhe më pastaj do të punojnë në fizikën e tij me intensitet të madh dhe sukses të madh. Për Sommerfeld 's drojë se do prandaj rrallë marrë pjesë në ligjërata në mëngjes dhe nuk do të kthehet deri rreth mesditës.

Pauli marrë doktoraturës e tij, e cila kishte qenë mbikqyrur nga Sommerfeld, në korrik 1921 për një tezë mbi teorinë kuantike e hidrogjenit ionised molekulare. Në raportin e tij mbi Sommerfeld tezën shkruante se ajo tregon:

... si shumë të botuar tashmë hetimet e tij të vogla dhe të mëdha të tij enciklopedi neni, komandën e plotë e mjeteve të fizikës matematikore.

Sommerfeld ishte sigurisht të drejtë që të tog lavdërim shumë të tezës, por ajo kishte qenë një zhgënjim për pauli që rezultatet teorike ai kishte provuar nuk pajtohem me prova eksperimentale. Duke parë se tani mund të shohim se ajo tregon se teoria kuantike, të formuluar më pas, nuk ishte në vetvete do të japë strukturën e nevojshme në të cilën për të ndërtuar një teori logjik e strukturës atomike që ra dakord me prova eksperimentale.

Dy muaj pas dhënies së hulumtimit pauli tij të doktoraturës për teorinë e relativitetit u shfaq, me këtë kohë që ka rritur në një punë të 237 faqet. Gjeniale e tij u njoh menjëherë nga Ajnshtajni i cili, pas leximit pauli monografi mbi relativitetin, ka shkruajtur një përmbledhje:

Kushdo studime këtë pjekur dhe grandly konceptuar punë mund të mos besojnë se autori i saj është një njëzet e një vit burrë i vjetër. Një mrekulli çka të admirojnë më të madhe, kuptimi psikologjik për zhvillimin e ideve, siguri e zbritje matematikore, depërtim të thellë fizike, kapaciteti për prezantim i kulluar, i rregullt, njohja e letërsisë, trajtimin e plotë të lëndës, ose siguri e vlerësimit kritik.

Pauli u emërua më pas në Göttingen si Lindur 's asistent nga tetori 1921. Ajo ishte në Göttingen se ai të parë u takua Niels Bohr në person dhe ai tha (shih për shembull):

... një fazë të re të jetës sime shkencore filloi kur u takova me Niels Bohr personalisht për herë të parë. Kjo ishte në 1922, kur ai dha një sërë leksionesh mysafir në Göttingen kur ai raportoi mbi hetimet e tij teorik në sistemin periodik të elementeve. Gjatë këtyre takimeve, Bohr më pyeti nëse unë mund të vij në Kopenhagë për një vit.

Pauli padurim pranuar ftesën dhe kaloi vitin 1922-23 në Institutin e Bohr:

Pas ftesës Bohr, unë shkova në Kopenhagë në vjeshtë të 1922, ku kam bërë një përpjekje serioze për të shpjeguar ashtu-quajtur "efekt anormal Zeeman ', ... një lloj i ndarjes i vijave spektrale në një fushë magnetike e cila është e ndryshme nga treshe normale.

Në 1923, u emërua një pauli Privatdozent në Hamburg:

Shumë shpejt pas kthimit tim në Universitetin e Hamburgut, në vitin 1923, i dha leksion mi ka inauguruese si Privatdozent në sistemin periodik të elementeve. Përmbajtjen e ligjërimit u duk shumë e pakënaqshme për mua, pasi problemi i mbylljes së predhave elektronike nuk janë sqaruar më tej.

Në 1924 pauli propozuar një numër spin kuantike për elektronet. Ai është i njohur mirë për parim përjashtim pauli, propozoi në 1925, i cili thotë se nuk ka dy elektronet në një atom mund të ketë të njëjtën katër numra kuantike. Më pak se një vit pas kësaj Heisenberg dërguar artikullin e tij në mekanikën kuantike e cila do të ndryshojë qasjen për të gjithë temë. Pauli, i cili më parë se kishte filluar të mendojnë se përparimet e mëtejshme nuk mund të bëhet me teori si ajo atëherë ka ekzistuar, ka bërë përparim të shpejtë duke përdorur Heisenberg 's ide të reja dhe para se në fund të 1925 ai kishte nxjerrë spektrin hidrogjenit nga teori të reja.

Vitit 1927 pa tragjedi personale për pauli kur nëna e tij, për të cilin ai kishte qenë shumë e ngushtë, kryer vetëvrasje. Në vitin pas babait të tij remarried bën një situatë edhe më të pakënaqur për pauli i cili iu referua me gruan e re babait të tij si "hap i keq-nëna". Më 6 maj 1929 pauli majtë Kisha Katolike Romake, por arsyet e tij për këtë nuk janë krejtësisht të qarta. Pakënaqësi të mëtejshme u duhet të ndiqni kur ai u martua me Käthe Margarethe Deppner në Berlin më 23 dhjetor 1929. Martesa nuk ishte një sukses, edhe në muajt e parë, dhe ata ishin divorcuar në Vjenë më 29 nëntor 1930.

Përkundër problemeve personale, karriera pauli e përparuar mirë. Në 1928 ai u emërua profesor i fizikës teorike në Institutin Federal të Teknologjisë në Zyrih dhe së shpejti bërë një përparim të dukshëm. Ai parashikoi se matematikisht, në vitin 1931, që ligjet e ruajtjes nevojshme ekzistencën e një pjesëz e re që ai propozoi për të thirrur neutron ". Ai përmendi prova e parë e tij teorike për këtë thërrmijë në një letër të shkruar më 4 dhjetor 1930 dhe shpalljen e tij publike u bë në një konferencë në Pasadena në 16 qershor 1931. New York Times të datës 17 qershor raportuar:

Një banor i ri i zemrës së atom u prezantua në botën e fizikës, kur sot Dr W pauli i Institutit të Teknologjisë në Zyrih, Zvicër, postulatit ekzistencës së grimcave apo subjektet që ai christened "neutrone".

Ekzistenca dhe vetitë e therrmije nuk ishin ende të qartë për të pauli, megjithatë, dhe kjo nuk ishte deri në 1933 ai botoi parashikimin e tij në shtyp. Në atë kohë, ai bëri kërkesë, për herë të parë, që kishte zero grimcë masive. Pjesëz të cilën ne tani e di si neutron ishte zbuluar nga Chadwick ne 1932. Thermije pauli është quajtur me emrin neutrino nga Fermi në vitin 1934 dhe në atë kohë, ai deklaroi se kjo rregull nuk ishte një përbërëse e bërthamës së një atomi. Ajo u gjet më vonë eksperimentalisht.

Kjo periudhë e zbulimit shkencor nga pauli përkoi me një periudhë të ngritjes vështirësitë personale për atë. Ndoshta si pasojë e martesës së tij katastrofike, ai filloi të pijshëm dhe si rezultat konsultuar psikologun Carl Gustav Jung. Ai nuk u trajtua nga Jung, përkundrazi ai ishte një nga asistentë të tij, që ndihmoi pauli. Megjithatë, pauli detajuara mbi 1000 ëndrrat cilat ai ia dërgoi Jung gjatë shumë vite dhe Jung botuar punojnë në bazë të disa ëndrrave. Pauli qartë besonin në psikologji sa më shumë që ai bëri fizikes. Ai shkroi më vonë në jetën e tij në një letër për të Pais (shih për shembull):

Ajo është mendimi im personal se në shkenca e realitetit të ardhmen nuk do të jetë "psikike" dhe as "fizike", por disi si dhe disi as.

Gjërat shkuan mirë për pauli pas ai u martua me Franciska Bertram më 4 prill 1934. Në kontrast me martesën e tij të parë shkatërrues martesa e tij të dytë provoi një mbështetje e madhe për atë. Pas vdekjes së tij, Franciska pauli tha se kjo e burrit të saj në fund:

Ai ishte shumë e lehtë të lënduar dhe për këtë arsye do të zgjas një perde. Ai u përpoq të jetojnë pa pranuar realitetin. Dhe unworldliness e tij erdhi pikërisht nga besimin e tij se kjo ishte e mundur.

Në 1931 u vizituar pauli Profesor në Universitetin e Miçiganit, më pas në 1935-1936 ai ishte vizituar Profesor në Institutin për Advanced Study, Princeton. Ai u kthye në Zyrih, por pas Luftës së Dytë Botërore shpërtheu në vitin 1939 ai e gjeti veten në një gjendje të vështirë pasi Gjermania, Austria ka aneksuar në vitin 1938, kishte bërë atë një qytetar gjerman. Në 1940 ai u lirua në masë të madhe për të marrë një ofertë nga Princeton dhe ai u emërua kryetar i fizikes teorike ka, shpenzimet e vizitave 1941 si Profesor në Universitetin e Miçiganit, dhe 1942 si Profesor vizitues në Universitetin Purdue.

Pauli shqetësuar se fashizmi mund të sjellë fundin e jetës shkencore në Evropë. Për këtë arsye ai në mënyrë aktive inkurajoi zhvillimet shkencore në Shtetet e Bashkuara dhe në Bashkimin Sovjetik. Ai ishte i prirur për të marrë pjesë në konferenca në Bashkimin Sovjetik për të ndjekur All-konferencë Bashkimi fizike në Odessa në 1939 dhe All-konferencë Bashkimi fizike në Moskë në vitin 1937. Pauli u përpoq gjithashtu të inkurajojë ata shkencëtarët të cilët mund të qëndrojë në Itali dhe Gjermani për të bërë këtë, sepse ai besonte se kjo mund të sigurojë se kultura shkencore mbijetuar pas Luftës. Pauli nuk qëndrojnë në Shtetet e Bashkuara, por ai u kthye në Zyrih pas Luftës së Dytë Botërore. Kjo nuk ishte një vendim i lehtë për atë, por në thelb ai gjithmonë ndjehet Evropian dhe nuk mendonin se ai krejt i pajisur në jetën në Shtetet e Bashkuara.

Pauli u dha Çmimin Nobel në 1945 e tij:

... kontribut vendimtar me zbulimin e tij në 1925 të një ligji të ri e Natyrës, parimi i përjashtimit ose parim pauli.

Ai kishte qenë i nominuar për çmimin nga Ajnshtajni. Ai nuk ka shkuar në Stokholm për ceremoni çmimin në 1945, por nuk kishte ceremoni të posaçme në Princeton, për atë më 10 dhjetor. Në Stokholm Waller Profesor i mbajti një fjalim prezantim në mungesë pauli së. Ai shpjegoi rëndësinë e parimit përjashtimit:

Pauli hetim të tij bazuar në një analizë të thellë të njohurive teorike dhe eksperimentale në fizikën atomike në kohë. Ai gjeti se katër numra kuantike janë në përgjithësi të nevojshme me qëllim për të përcaktuar gjendjen e energjisë në një elektron. Ai pastaj e theksuar parimin e tij, e cila mund të shprehet duke thënë se nuk mund të jetë më shumë se një elektron në çdo shtet të energjisë kur ky shtet është i përcaktuar plotësisht. Tre numrat kuantike mund të jenë vetëm në lidhje me revolucionin e raundit elektronike bërthamë. Domosdoshmërinë e një numri kuantik katërt provuar ekzistencën e pronave interesante e elektronike.

Fizikantë të tjera tregoi se këto prona nuk mund të interpretohet duke deklaruar se ka një elektron tjerr ", dmth se ajo sillet në një farë mase sikur të ishte shpejt e rradhës së rrumbullakët një aks me qendër e gravitetit.

Pauli tregoi veten se konfiguracioni elektronik është bërë plotësisht i kuptueshëm nga parimi i përjashtimit, e cila është pra esenciale për sqarim të pronave karakteristike fizike dhe kimike të elementeve të ndryshme. Në mesin e atyre dukurive të rëndësishme për shpjegimin e të cilave parimi pauli është e domosdoshme, ne përmendim përçueshmëri elektrike të metaleve dhe vetitë magnetike të materies.

Në 1925 dhe 1926 përparim thelbësor i një lloji u bë në teori kuantike, e cila është baza e fizikës atomike. Reja dhe metodat revolucionare janë zhvilluar për përshkrimin e levizjes së grimcave.

Propozimi vjen rrotull, e cila i dha kuptim të katërt numrin pauli e kuantike, u sugjerua parë nga Uhlenbeck në 1925. Pauli mbajti leksion Nobel tij në Stokholm më 13 dhjetor në vitin e ardhshëm.

Në Laurikainen shkruan për drejtime të tjera të cilat punojnë pauli e mori në vitet e pas Luftës së Dytë Botërore:

Gjatë 10-15 viteve të fundit të jetës së tij, pauli kaloi shumë kohë duke studiuar historinë dhe filozofinë e shkencës. Pika e tij e fillimit ishte filozofia e mekanikës kuantike, por kjo e udhëhequr atë të psikologjisë, historisë së ideve dhe shumë fusha të tjera, jo më pak lidhje e fesë me shkencën natyrore.

Pauli pranuar nderon shumë për punën e tij, përveç Çmimit Nobel. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1953 dhe ai u zgjodh edhe anëtar i Shoqërisë zvicerane fizike, fizike e Shoqërisë Amerikane dhe Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës. Ai u dha Medaljen e Lorencit në Amsterdam në tetor 1931.

Autori i shkruan:

... ai kishte një gjeniu i një shtrëngim në disa pika të cilat mund të bëhen të thjeshta, dhe paraqiti kështu u pa në një herë të jetë e rëndësishme. Kjo ishte cilësi e gjeniut të tij - dhe thjeshtësi që ishte në natyrën e tij, si dhe në të menduarit e tij e bëri atë edhe e donte gjithashtu.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland