Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Posidonius of Rhodes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

135 BC

Apameia, Syria

51 BC

Rhodes

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Posidonius e Rodosit është i njohur edhe si Posidonius e Apameia. Parë e këtyre emrave i referohet ku ai mësoi ndërsa i dytë i referohet qytetit të lindjes së tij, në Apameia Orontes. Nuk duhet të mendojnë për këto dy si njerëz të ndryshëm.

Edhe pse ai ishte lindur në Apameia në Siri, Posidonius ishte nga një familje greke dhe ai u solli në traditën greke. Ai shkoi në Athinë për të përfunduar arsimimin e tij, dhe atje ai ka studiuar nën Panaetius filozof Stoike e Rodosit. Posidonius udhëtoi gjerësisht në rajonin e Mesdheut perëndimor dhe ai bëri shumë studime shkencore në udhëtimet e tij në lidhje me astronomi, gjeografi dhe gjeologji.

Disa kohë jo të gjatë pas 100 pes Posidonius u bë kreu i Shkollës Stoike në Rodos. Ndërsa në këtë pozicion ai mbajti edhe zyrën politike në Rodos. Ajo ishte në një pozicion politik, si ambasador i Rodit, se ai udhëtoi për në Romë në 87-86 para Krishtit. Atje ai u takua me një numër të njerëzve që ai e kishte njohur dhe mësuar më parë duke përfshirë Ciceroni.

Në Romë Posidonius vizitoi Gaius Marius, e përgjithshme romake dhe politikan i cili ishte konsull shtatë herë. Marius vdiq më 13 janar 86 pes ndërsa Posidonius ishte ende në Romë. Ndërsa ka Posidonius u bë miq me Pompey Madh i cili ishte shkolluar në traditën greke. Pompey Madhe mbajtur deri miqësinë e tij me Posidonius dhe vizitoi atë në Rodos në një numër rastesh më vonë kur në fushatat e tij ushtarake.

Asnjë nga shkrimet e Posidonius ka mbijetuar, por shumë ka qenë e shkruar për arritjet e tij dhe punën e shumë ka qenë duke u përpjekur për të ndërmarrë rindërtimin e pikëpamjet e tij nga fragmente të shkrimeve të tij të cilat janë ruajtur në citatet nga autorët më vonë.

Posidonius bërë disa kontribute të vogla në matematikën e pastër, ku ai është:

... citon si autor i definicioneve të caktuara, ose për pikëpamjet mbi kushtet teknike. Teorema p.sh. 'dhe' problem ', dhe subjektet që i përkasin të gjeometrisë elementare.

... ai shkroi një punë të veçantë në përgënjeshtrim të Zeno epikurian i Sidonit, të cilët kishin kundërshtuar në fillimet e vërtetë e "Elementet" në terren se ata që përmban supozime i pavërtetuar.

Puna e tij në astronomi është mjaft mirë i njohur për ne përmes traktat nga Cleomedes Në Mocionet Qarkorja e Organet qiellore. Punës është në dy vëllime dhe si komente Heath:

... kapitull shumë të gjatë të parë të librit II (pothuajse gjysma e librit) ... duket për pjesën më të madhe për të kopjohet trupore nga Posidonius.

Cleomedes shpjegon në punën e tij metodën e përdorur nga Posidonius për të llogaritur gjatësinë e perimetrin e tokës. Metoda e tij është e bazuar në vrojtimet e yllit Canopus në Rodos dhe Aleksandrisë. Në Rodosit ai vëren se prek Canopus horizont ndërsa në Aleksandri ai arrin një lartësi prej 7 30 '. Duke përdorur një distancë prej 5.000 stadium mes Rodosit dhe Aleksandrisë këtë dha Posidonius një vlerë prej 240.000 stadium për perimetrin e tokës. Kjo një vlerë shumë të saktë, por ajo është prodhuar për shkak të dy gabime kompensuese.

Dy shifrat e përdorura nga Posidonius në llogaritjen e mësipërme janë të pasakta. 7 30 'duhet të vërtetë 5 15', ndërsa shifra e 5.000 stadium për Rodos për ta larguar Aleksandrisë është edhe i gabuar. Më pas Ptolemeut na informon përmes shkrimeve të Cleomedes, Posidonius përdorur më saktë 3.750 stadium për Rodos të mbajtur distancë Aleksandri por shumë të pasaktë e tij 7 30 'kështu marrjen figura e 180.000 stadium për perimetrin e cila është shumë shumë e vogël. Ne duhet të theksohet, megjithatë, se Taisbak në përpjekjet për të provuar se atribuar këtë vlerë shumë shumë të vogël 180,000 stadium të Posidonius është i pabazë. Eratosthenes kishte dhënë një vlerë shumë më të saktë të 252.000 stadium 150 vjet para Posidonius.

Posidonius bërë edhe llogaritjet e madhësisë dhe distanca të hënë, dhe madhësisë dhe distanca të diellit. Matjet e tij e hënës janë të pasakta pjesërisht për shkak se ai merr një cilindrik në vend se hije konik. Sa për llogaritjet e tij të diellit, Neugebauer shkruan:

Përpjekjet e Posidonius (sipas Cleomedes) për të përcaktuar madhësinë e diellit janë më shumë naiv dhe e bëjnë të vështirë për të kuptuar se astronomi i tij nuk u tallur nga autorë si Ciceroni dhe Pliny që pretendojnë të dinë punën e Hipparchus.

Sa shikime Posidonius mbi dije se ai besonte se:

... Parimet themelore të varej nga filozofët dhe problemet individuale të shkencëtarëve dhe ai besonte se, në mesin e njerëzve në fillim, gjithçka philosophically urtë menaxhohen dhe zbuluar të gjitha zanatet dhe industri. ... Për gjykimin e vërtetë standarde është arsyetimin e drejtë, por parimet, bindjes, ngushëllim, dhe këshillë janë të nevojshme dhe hetimin e shkaqeve në krahasim me çështje është e rëndësishme.

Posidonius shkroi mbi meteorologjia, një temë ku ai afër ndjekur mësimet e Aristotelit. Ai i dha teori për të shpjeguar retë, mjegull, erë dhe shi. Ai gjithashtu dha opinionet mbi acar, breshër dhe rainbows. Rrufe dhe tërmete të interesuar atij dhe ai u përpoq t'i drejtohen të gjitha këto tema në mënyrë shkencore, edhe pse ai kishte pak shans të afrimit me shpjegime të cilat ishin diku afër për të qenë korrekt.

Në filozofinë morale ai ndoqi mësimet Stoike dhe dha opinionet për virtyt, e keqja, shpirtin dhe emocionet. Ai shkroi vepra historike që mbulon periudhën prej rreth 146 pes në rreth 63 pes. Këto vepra të japin një raport të luftrave civile romake dhe kontaktet nga grekët dhe romakët me popujt e tjerë të tilla si Celts, gjermanët, dhe popujt e Spanjës dhe Gali.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland