Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Aug 1887

Erdberg, Vienna, Austria

4 Jan 1961

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Erwin Schrödinger 's babai, Rudolf Shrodingerit, u zhvillua një fabrikë të vogël linoleum që ai kishte trashëguar nga babai i tij. Nënës së Erwin, Bauer, Emily, ishte gjysma anglisht, kjo anë e familjes që vijnë nga Leamington Spa, dhe gjysmë austriak me babain e saj që vjen nga Vjena.

Shrodingerit mësuar anglisht dhe gjermanisht pothuajse në të njëjtën kohë për shkak të faktit se të dy ishin të folur në familje. Ai nuk u dërgua në shkollën fillore, por mori mësime në shtëpi nga një mësues privat, deri në moshën dhjetë. Ai pastaj hyri Gjimnazi Akademisches në vjeshtë të 1898, jo më vonë se ishte e zakonshme që ai kaloi një pushim të gjatë në Angli rreth kohën ai mund të ketë hyrë në shkollë. Ai shkroi më vonë në lidhje me kohën e tij në gjimnaz:

Unë kam qenë një nxënës i mirë në të gjitha lëndët, matematikë dhe fizikë të dashur, por edhe logjikën e rreptë të grammars lashtë, urrente vetëm memorising datat dhe faktet e rastit. Nga poetët gjerman, i dashur sidomos dramatists, por e urrenin autopsi pedant e veprat e tyre.

Në ka kuotimit pas nga një student në klasë e në shkollë Shrodingerit:

Sidomos në fizikë dhe matematikë, Shrodingerit kishte një dhuratë për të kuptuar që e lejuan atë, pa ndonjë detyrat e shtëpisë, menjëherë dhe drejtpërdrejt për të kuptuar të gjitha materiale gjatë orëve klasës dhe për të zbatuar atë. Pas leksion ... ishte e mundur për [profesor tona] për të thirrur menjëherë për të Shrodingerit dërrasë e zezë dhe për të vendosur atë problem, të cilin ai zgjidhet me struktura gjallë.

Shrodingerit diplomuar nga Gjimnazi Akademisches në vitin 1906 dhe, në atë vit, hyri në Universitetin e Vjenës. Në fizikën teorike ai studioi mekanikën analitike, aplikimet për ekuacionet diferenciale të pjesshme për dinamikën, problemet eigenvalue, Maksuelli 's ekuacione dhe teoria elektromagnetike, optika, termodinamika, dhe mekanika statistikore. Ishte Fritz Hasenöhrl e ligjëratave në fizikën teorike e cila kishte ndikim më të madh në Shrodingerit. Në matematikë ai u mësoi gur dhe algjebër nga Franc Mertens, teoria funksion, ekuacione diferenciale dhe statistika matematike nga Wilhelm Wirtinger (të cilin ai e gjeti uninspiring si lektor). Ai gjithashtu studioi Gjeometria projektive, kthesa algjebrike dhe grupeve të vazhdueshme në leksionet e dhënë nga Gustav Kohn.

Më 20 maj 1910, u dha Shrodingerit doktoratë e tij për disertacion Në përçueshmëri të energjisë elektrike në sipërfaqen e insulators në ajër me lagështi. Pas kësaj ai ndërmori shërbim vullnetar ushtarak artilerie në kala. Pastaj ai u emërua në një assistantship në Vjenë, por jo çuditërisht, në vend se fizika eksperimentale fizika teorike. Ai më pas tha se përvoja e tij kryen eksperimentet e provuar një vlerë të paçmuar për punën e tij teorike që ajo i dha atij një kuadër praktik filozofike në të cilën idetë e tij për të caktuar teorike.

Duke përfunduar punën për habilitation e tij, ai u dhënë shkallën më 1 shtator 1914. Kjo nuk ishte një copë të shquar të punës tregohet nga fakti se komiteti nuk ishte unanim në rekomandimin e tij për diplomë. Si Moore shkruan në:

Punën e hershme Shrodingerit e shkencore u inhibited nga mungesa e një grup-theoreticians klasit të parë në Vjenë, kundër të cilit ai mund të mprehin aftësitë e tij me argument të përditshme dhe kritika reciproke.

Në letër i parë i rëndësishëm Shrodingerit 1914 ishte botuar zhvillimin e ideve të Boltzmann. Megjithatë, me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, Shrodingerit marrë urdhra për të marrë detyrën në kufirin italian. Koha e tij e shërbimit aktiv nuk është i tretur sa i përket hulumtimit ishte i shqetësuar, megjithatë, ai vazhdoi punën e tij teorik, duke e dërguar një letër nga posti i tij në frontin italian. Në 1915 ai u transferua me detyrë në Hungari dhe prej atje ai ka dërguar letra të mëtejshme për botim. Pasi u kthye në frontin italian, Shrodingerit mori një citim për shërbimin e tyre të pazgjidhura të urdhëroj një bateri gjatë një beteje.

Në pranverën e vitit 1917 Shrodingerit u kthye në Vjenë dhe të caktuar për të mësuar në një kurs meteorologjia. Ai ishte në gjendje të vazhdojë hulumtimet dhe kjo ishte në këtë kohë që ai publikoi rezultatet e tij të parë në teorinë kuantike. Pas përfundimit të luftës ai ka vazhduar duke punuar në Vjenë. Nga 1918-1920 ai dha një kontribut të konsiderueshëm në teorinë e vizionit ngjyra.

Shrodingerit kishte punuar në Vjenë për radioaktivitet, provojnë natyrën statistikore të kalbje radioaktiv. Ai kishte bërë edhe kontributet e rëndësishme që të teorisë kinetike e solids, studiuar dinamikën e lattices kristal. Në fuqinë e punës së tij ai ishte ofruar një rang profesori bashkëpunëtor në Vjenë në janar 1920, por nga kjo kohë ai dëshironte të martohej Anny Bertel. Ata kishin bërë të angazhuar në 1919 dhe Anny kishte ardhur për të punuar si sekretar në Vjenë për një pagë mujore që ishte më shumë se të ardhurat vjetore Shrodingerit së. Pastaj ai u ofruar një rang profesori bashkëpunëtor, ende jo në një rrogë mjaft të madhe për të mbështetur një jo-gruaja e punës, kështu që ai nuk pranoi.

Shrodingerit pranuar në vend një assistantship në Jena dhe kjo lejuar atij të martohet Anny më 24 mars 1920. Pas vetëm një kohë të shkurtër atje, ai shkoi në një karrige në Shtutgart, ku ai u bë mik me Hans Reichenbach. Ai pastaj shkoi në një karrige në Breslau, masa e tij e tretë në tetëmbëdhjetë muaj. Së shpejti ai megjithatë ishte të lëvizë përsëri, pranimi karrige e fizikës teorike në Cyrih në fund të 1921. Gjatë këtyre viteve të ndryshojnë nga një vend në tjetrin, Shrodingerit studiuar optikë fiziologjik, në veçanti ai vazhdoi punën e tij në teorinë e vizionit ngjyra.

Weyl ishte koleg te afert Shrodingerit në vitet e tij të parë në Cyrih dhe ai ishte për të siguruar njohuri të thella matematike që do të provonte në mënyrë të dobishme për të Shrodingerit në punën e tij. Atmosferë intelektuale në Zyrih dhe i përshtatshëm Shrodingerit Zyrih do të ishte vendi ku ai bëri kontributet e tij më të rëndësishme. Nga 1921 ai studioi strukturën atomike, pastaj në vitin 1924 ai filloi të studiojë statistika kuantike. Së shpejti pas kësaj ai lexoi de Broglie 's tezë e cila u bë një pikë kthese në drejtim të kërkimit të tij dhe kishte një ndikim të madh në të menduarit e tij. Më 3 nëntor 1925 Shrodingerit Ajnshtajni shkroi:

Një ditë më parë kam lexuar me interes të madh tezën zgjuar e Louis de Broglie, që unë më në fund u të mbajë të ...

Më 16 nëntor, në një tjetër letër, Shrodingerit ka shkruajtur:

Unë kam qenë një çështje tepër i shqetësuar këto ditë me Louis de Broglie 's Teoria e zgjuar. Është jashtëzakonisht emocionuese, por ende ka disa vështirësi shumë të rënda.

Një javë më vonë Shrodingerit dha një seminar mbi de Broglie 's punë dhe një anëtar i publikut, një student i Sommerfeld' s, sugjeroi se duhet të jetë një ekuacioni i valës. Brenda disa javësh Shrodingerit kishte gjetur ekuacioni i valës së tij.

Shrodingerit botoi veprėn e tij revolucionare që lidhen me mekanikën e valë dhe teoria e përgjithshme e relativitetit në një seri prej gjashtë gazeta në 1926. Mekanika Vala, siç është propozuar nga Shrodingerit në këto gazeta, ishte formulimi i dytë i teorisë kuantike, mekanikës e parë të matricës për shkak të Heisenberg. Lidhje mes dy formulimet e mekanikës valë dhe mekanika matricës u kuptuar nga Shrodingerit menjëherë si ky citat nga një nga 1926 letrat e tij tregon:

Për çdo funksion të pozitës dhe vrullin-koordinon në mekanikën valë mund të jetë lidhur një matricë në një mënyrë të tillë që këto matricat, në çdo rast përmbushin rregullat formale llogaritjen e lindur dhe Heisenberg. ... Zgjidhja e problemit vlerë natyrore kufiri i këtij ekuacioni diferencial në mekanikën valë është plotësisht e barabartë me zgjidhjen e Heisenberg 's problem algjebrike.

Punës me të vërtetë u prit me brohoritje të madhe. Planck e përshkroi atë si:

... epokal punës.

Ajnshtajni ka shkruajtur:

... ideja e punës tuaj buron nga gjeni i vërtetë ...

Më pas, dhjetë ditë më vonë përsëri Ajnshtajni ka shkruajtur:

Unë jam i bindur se ju keni bërë një përparim vendimtar me formulimin tuaj gjendjen kuantike ...

Ehrenfestit ka shkruajtur:

Unë jam i hipnotizuar thjesht nga [Ekuacioni i valës juaj] Teoria dhe pikëpamja e mrekullueshme e re ajo sjell. Çdo ditë për dy javët e fundit të grupit tonë të vogël ka qenë në këmbë për orë të tëra në një kohë përpara dërrasë e zezë në mënyrë që të trajnojë vetë në të gjitha pasojat e veta i shkëlqyer.

Autori i nekrologji Shrodingerit në Times ka shkruajtur:

Futja e mekanikës valën qëndron ... si monument Shrodingerit dhe një vlerë.

Shrodingerit pranuar një ftesë për leksion në Universitetin e Wisconsin, Madison, duke lënë në dhjetor 1926 për të dhënë leksionet e tij në janar dhe shkurt 1927. Para se ai u largua ai u tha se ai ishte kandidati kryesor për Planck 's karrige në Berlin. Pas shkëlqyer duke i dhënë një seri leksionesh në Madison ai ishte ofruar një rang profesori i përhershëm atje, por:

... ai nuk ishte aspak i tunduar nga një pozicion amerikan, dhe ai nuk pranoi në bazë të një angazhim të mundshëm në Berlin.

Lista e kandidatëve të ketë sukses Planck në karrige e fizikës teorike në Berlin ishte mbresëlënëse. Sommerfeld u rendit në vendin e parë, pasuar nga Shrodingerit, me lindi si zgjedhja e tretë. Kur Sommerfeld vendosi të mos e lërë Mynih, ofertë është bërë për Shrodingerit. Ai shkoi në Berlin, duke marrë postin e deri më 1 tetor 1927 dhe atje ai u bë një koleg i s. Ajnshtajni '

Edhe pse ai ishte një katolik, Shrodingerit vendosi në 1933 se ai nuk mund të jetojnë në një vend në të cilin persekutimin e hebrenjve ishte bërë një politikë kombëtare. Aleksandër Lindemann, kreu i fizikës në Universitetin e Oksfordit, vizitoi Gjermaninë në pranverën e vitit 1933 në përpjekje për të rregulluar pozitat në Angli për disa shkencëtarëve të rinj hebrenj nga Gjermania. Ai foli për Shrodingerit rreth posts për një nga asistentët e tij dhe ishte i befasuar për të zbuluar se Shrodingerit vetë ishte i interesuar në Gjermani duke lënë. Shrodingerit kërkuar për një koleg, Arthur mars, për të ofruar një post si asistent i tij.

Për të kuptuar kërkesën për Shrodingerit mars ne duhet të dal nga tema pak dhe koment mbi Shrodingerit simpati për gratë. Marrëdhëniet e tij me gruan e tij nuk kishte qenë e mirë dhe ai nuk kishte patur njohuri të dashuruar shumë me gruan e tij. Anny kishte dashnor e saj për shumë vite, Weyl Shrodingerit e mik. Kërkesë Shrodingerit për mars të jetë asistent i tij ishte sepse, në atë kohë, ai ishte në dashuri me gruan Arthur's mars Hilde.

Shumë nga shkencëtarët të cilët kishin lënë Gjermani kaluar verën e 1933 në Tirol e Jugut. Këtu u bë Hilde shtatzënë me fëmijën e Shrodingerit së. Më 4 nëntor 1933 Shrodingerit, gruaja e tij dhe Hilde mars arriti në Oksford. Shrodingerit qenë zgjedhur një shoku të Magdalen College. Së shpejti pasi mbërriti në Oxford, Shrodingerit dëgjuar se, për punën e tij në valën e mekanikës, ai kishte qenë i dha çmimin Nobel.

Në pranverën e vitit 1934 Shrodingerit u ftua të leksion në Princeton dhe përderisa atje ai u bë një ofertë nga një pozicion i përhershëm. Pas kthimit të tij në Oksford ai negociuar rreth pagave dhe kushteve të pensioneve në Princeton, por në fund ai nuk pranoi. Është menduar që faktin se ai dëshironte të jetojë në Princeton me Anny dhe Hilde dy ndarjen rritjen e fëmijës së tij nuk u gjet i pranueshëm. Fakti se Shrodingerit haptas kishte dy gra, edhe në qoftë se njëri prej tyre ishte i martuar me një tjetër burrë, nuk i zbresin shumë mirë ose në Oksford, por vajza e tij Ruth Georgie Erica ka lindur atje në 30 maj 1934.

Në 1935 Shrodingerit botuar një tre-ese pjesë mbi gjendjen e tanishme në mekanikën kuantike, në të cilin paradoks Shrodingerit tij famshme mace duket. Ky ishte një eksperiment të menduar ku një mace në një kuti të mbyllur ose jetuar ose vdekur sipas nëse një ngjarje ka ndodhur kuantike. Paradoksi ishte se të dy universes, një me një mace të vdekur dhe një me një të jetojnë, duket se ekzistojnë paralelisht deri një vëzhgues hapur kuti.

Në 1936 u ofruar Shrodingerit kryetar i fizikës në Universitetin e Edinburgut në Skoci. Ai mund të ketë pranuar këtë post vetëm për një vonesë të gjatë në marrjen e një leje pune nga e Punëve të Brendshme. Ndërsa ai ishte duke pritur ai mori një ofertë nga Universiteti i Gracit dhe ai shkoi në Austri dhe kaloi vitet 1936-1938 në Grac. Lindur atëherë ishte ofruar post Edinburg të cilën ai e pranoi menjëherë.

Megjithatë kërcënimi nazist avancimin e kapur me Shrodingerit përsëri në Austri. Pas Anschluss gjermanët pushtuan Graz dhe u quajt Universiteti i universitetit Adolf Hitler. Shrodingerit shkroi një letër për të Senatit të Universitetit, në këshilla për rektorin e ri nazist, duke thënë se ai kishte:

... gjykuar deri në të fundit do të vërtetë dhe fatin e vërtetë të vendit tim. Unë bëjnë këtë rrëfim me dëshirë dhe me gëzim ...

Kjo ishte një letër që ai ishte keqardhje për pjesën tjetër të jetës së tij. Ai shpjegoi arsye për të Ajnshtajni në një letër të shkruar rreth një vit më vonë:

Doja të mbetet i lirë - dhe nuk mund ta bëjë këtë pa hipokrizi e madhe.

Nazistët nuk mund të harrojmë fyerje i kishte shkaktuar atyre kur ai u largua nga Berlin në 1933 dhe më 26 gusht 1938 ai u shkarkua nga posti i tij për 'unreliability politike'. Ai shkoi për t'u konsultuar me një zyrtar në Vjenë, i cili i tha atij se ai duhet të marrë një punë në industri dhe se ai nuk do të lejohet të shkoj në një vend të huaj. Ai iku shpejt me Anny, këtë herë në Romë, nga ku ai i shkroi de Internet si President i Lidhjes së Kombeve. De Family ofruar për të organizuar një punë për atë në Dublin në Institutin për Studime të Avancuara ri ai ishte duke u përpjekur për të ngritur. Nga Roma, Shrodingerit u kthye në Oksford, dhe atje ai mori një ofertë për një vit e vizituar rang profesori në Universitetin e Gent.

Pas kohës së tij në Gent, Shrodingerit hyri në Dublin në vjeshtën e vitit 1939. Atje ai ka studiuar elektromagnetike dhe teoria e relativitetit dhe filloi të botojë në fushë një teori të unifikuar. Letër e tij të parë në këtë temë është shkruar në vitin 1943. Në vitin 1946 ai përsëriti korrespondencën e tij me Ajnshtajni në këtë temë. Në janar 1947 ai besonte se kishte bërë një përparim të madh:

Shrodingerit u entranced aq me teorinë e tij të re që ai e hodhi me kujdes erërat, e braktisur çdo pretendim i analizave kritike, dhe edhe pse teoria e tij e re ishte hatched zor, ai e paraqiti atë të Akademisë dhe të shtypit irlandez si një epokal përpara .

Times irlandez zhvilluar një intervistë me Shrodingerit ditën tjetër në të cilën ai tha:

Kjo është generalisation. Tani Teoria e Einstein bëhet thjesht një rast i veçantë ... Unë besoj se unë jam i drejtë, unë do të shohim një budalla madh nëse unë jam gabim.

Ajnshtajni, megjithatë, e kuptoi menjëherë se nuk kishte asgjë të meritës në teori e re Shrodingerit e ':

[Shrodingerit] ishte edhe më i menduar mundësinë për të marrë një çmim të dytë Nobel. Në çdo rast, zbulon një episod të gjithë gabim në gjykim, dhe kur ai në fakt lexuar Einstein 's comment, ai ishte shkatërruar.

Ajnshtajni shkroi menjëherë duke thënë se ai ishte ndërprerja korrespondencën e tyre në teorinë e fushës të unifikuar. Teoria e Unifikuar fusha ishte, megjithatë, jo vetëm për tema të interesit tij gjatë kohës së tij në Institutin për Advanced Study in Dublin. Studimin e tij e shkencës greke dhe filozofi është përmbledhur në natyrës dhe grekëve (1954), i cili ka shkruar ndërsa në Dublin. Një tjetër libër i rëndësishëm i shkruar gjatë kësaj periudhe ishte Çfarë është jeta (1944), e cila çoi në progresin në biologji.

Në anën personale Shrodingerit kishte dy vajza të mëtejshme ndërsa në Dublin, për të dy grave të ndryshme irlandez. Ai mbeti në Dublin derisa ka dalë në pension në vitin 1956 kur ai u kthye në Vjenë dhe shkroi librin e tij të fundit Meine Weltansicht (1961), duke shprehur opinionin e tij vet metafizik.

Gjatë viteve të fundit të tij Shrodingerit mbetur të interesuar në fizikës matematikore dhe vazhdoi të punojë në relativitetin e përgjithshëm, teori të unifikuar në terren dhe fizikë meson.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland