Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Marcin Ulam

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 April 1909

Lemberg, Poland, Austrian Empire (now Lvov, Ukraine)

13 May 1984

Santa Fe, New Mexico, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stan Ulam zgjidhur problemin se si të fillojë bashkim në bombë me hidrogjen. Ai gjithashtu hartuar Monte-Carlo metodën e 'e përdorur gjerësisht në zgjidhjen e problemeve matematikore duke përdorur mostrës statistikore.

Në moshën dhjetë, Ulam hyrë gjimnaz në Lvov dhe, për këtë kohë, ai u bë i interesuar të parë në astronomi dhe pastaj në fizikë. Një dajë i dha Ulam një teleskop, kur ai ishte rreth 12 vjeç dhe më vonë u përpoq të kuptuar Ulam Einstein 's teoria speciale e relativitetit. Megjithatë kjo kërkohet një mirëkuptim të matematikës dhe kështu, në moshën 14, ai filloi të studiojë matematikën nga librat, duke shkuar edhe përtej matematikë nivel shkolle ai ishte mësuar. Ulam tha (ose):

... Unë isha gjashtëmbëdhjetë kur unë me të vërtetë gur mësuar të gjitha nga vetë nga një libër nga Kowalevski, një gjerman për të mos u ngatërruar me Sonia Kovalevskaya .... Pastaj kam lexuar gjithashtu vendosur në lidhje me teorinë në një libër nga Sierpinski, dhe unë mendoj se kam kuptuar. Ne patëm një profesor të mirë në shkollë të mesme, Zawirski, i cili ishte në logjikën e një lektor në universitet. Kam biseduar me ta në lidhje me të atëherë dhe kur hyri Institutit Politeknik.

Tani me interesat në astronomi, fizikë dhe matematikë, Ulam hyrë Institutit Politeknik në Lvov. Në vitin 1927, vitin e tij të parë në universitet, ai u mësoi nga Kuratowski i cili kishte qenë sapo emëruar në Lvov. Ulam tha (ose):

[ Kuratowski ] I dha një kurs fillor në teorinë e caktuar, dhe i pyeta disa pyetje, pastaj kam biseduar me atë, pasi klasa, dhe ai u bë i interesuar në një student i ri që dukshëm ishte i interesuar në matematikë dhe kishte disa ide. Unë kam qenë me fat për të zgjidhur një problem i pazgjidhur që ai të propozuar.

Ulam marrë Ph.D. e tij nga Instituti Politeknik në Lvov në 1933 ku ai ka studiuar nën Banach. Ai hetuar një problem që filloi me Lebesgue në vitin 1902 për të gjetur një masë në [0,1] me prona të caktuara. Banach në vitin 1929 kishte zgjidhur një problem lidhur me masë, por duke supozuar përgjithësuar Continuum Hipoteza. Ulam, në vitin 1930, forcimin e Banach 's rezultatin me të provuarit se pa përdorur përgjithësuar Continuum Hipoteza.

Në 1935 Ulam marrë një ftesë nga von Neumann për të vizituar Institutin për Advanced Study in Princeton, për disa muaj. Planifikimi për të shpenzuar tre muaj atje u nis nga Franca për në Nju Jork. Në Instituti për Advanced Study ai u takua GD Birkhoff i cili e ftoi atë në Universitetin e Harvardit. Ulam tha (ose):

... Unë u ktheva në Poloni, por në vjeshtën tjetër u ktheva në Kembrixh si një anëtar i ashtu-quajtur Shoqëria e Fellows, një institucion i ri e Harvardit. ... Unë fillova të mësimdhënies e drejtë larg: e para, kurse fillore dhe kurse pastaj mjaft i avancuar. Unë u bë një lektor në Harvard në vitin 1940, por çdo vit gjatë kësaj kohe unë ndryshoi mes Polonia dhe Shtetet e Bashkuara. Në verë të kam vizituar familjen time dhe miqtë dhe matematikanet. Në Poloni jetës matematikore ishte shumë intensiv, Matematikanë panë njëri-tjetrin shpesh në kafene të tilla si Cafe Cafe skocez dhe rome. Ne u ul aty për orë të tëra dhe nuk matematikë. Gjatë vere kam bërë këtë përsëri. Dhe pastaj në '39, unë në fakt la Poloni rreth një muaj para Luftës së Dytë Botërore filluar.

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Në 1940 Ulam u emërua si asistent profesor në Universitetin e Wisconsin. Në 1943 Ulam u bë një qytetar amerikan. Në këtë vit von Neumann i kërkoi atij të ndërmarrë disa punë shumë të rëndësishme të luftës. Ata ranë dakord të takohen (apo):

... në Çikago në një stacion hekurudhor të mësojnë pak më shumë për të. Shkova atje, dhe ai nuk mund të më thoni, ku ai shkonte. Ka qenë dy djema, lloj i rojeve, duke kërkuar si Gorillas, me atë. Ai diskutoi me mua disa matematikë, fizikë disa interesante, dhe rëndësinë e kësaj pune. Dhe kjo ishte në Los Alamos në fillim. Disa muaj më vonë unë kam ardhur me gruan time ... vijnë për herë të parë në një vend shumë të çuditshme.

Ai ka punuar mbi bombë me hidrogjen në Laboratorin Kombëtar Los Alamos në New Mexico. Kjo punë është përshkruar në:

Duke punuar me Fizikanti Edward Teller, Ulam zgjidhur një problem i madh që hasen në punën për bombë bashkim duke sugjeruar se compression ishte thelbësore për shpërthim dhe se valë tronditëse nga një bombë atomike mund të prodhojë compression nevojshme. Ai më tej sugjeroi se projektimi i kujdesshëm mund të përqëndrohen valë mekanike shok në mënyrë të tillë që ata do të nxisë djegia e shpejtë të karburantit fusion. Teller sugjeroi se implosion rrezatimit, më tepër se shoku mekanike, të përdoret për të compress karburantit termobërthamor. Kjo dy-rrezatimit implosion fazë të projektimit, i cili u bë i njohur si Teller-konfigurimin Ulam, çoi në krijimin e armëve moderne termobërthamor.

Ulam, me JC Everett, propozoi edhe "planin Orioni për shtytje bërthamore të automjeteve hapësirë.

Rota përshkruan si personalitet Ulam ndryshoi në vitin 1946:

Një mëngjes në vitin 1946, në Los Anxhelos, Stanislaw Ulam, një profesor i sapoemëruar në Universitetin e Southern California, u zgjua për të gjetur vetë në gjendje të flasë. Disa orë më vonë, ai iu nënshtrua një operacioni të rrezikshme kirurgjikale pas diagnoza e encefalit. ... Në këtë kohë, megjithatë, disa ndryshime në personalitetin e tij u bë e qartë për ata që e njihnin atë. ... idetë e tij, të cilën ai spouted jashtë në intervale të rastësishëm, ishin interesante asgjë përtej kam witenssed para apo pas. Megjithatë, ai duket se do studiously shmangur në detaje. ... ai erdhi për të ligët në imagjinatën e tij të padëmtuar për idetë e tij, dhe në punë [madhe] të tjerët për mbështetje teknike. ...

Një dobësi dëmtuar teknike së bashku me një imagjinatë jashtëzakonisht kreativ është dramë e Stan Ulam. Menjëherë pas e takova, isha bërë të kuptojnë se, për aq sa biseda jonë shkoi, dramë e tij do të jetë një nga Topics ndaluar. ... Por ai e dinte i dinte, dhe e dija se ai e dinte i dinte.

Ndërsa Ulam ishte në Los Alamos, ai zhvilloi Monte-Carlo metoda "që kërkuan për zgjidhje të problemeve matematikore duke përdorur një metodë statistikore mostrave me numra të rastit. Tani është përdorur gjerësisht në kompjuter Implementimi i softuerit matematikore.

Ai ka mbetur në Los Alamos deri 1965 kur ai u emërua kryetar i matematikës në Universitetin e Kolorados. Në kohën e vdekjes së tij ai ishte profesor i biomathematics në Universitetin e Kolorados.

Kur u pyetën për të përmbledhur punën e tij, ai tha (,):

Fillimisht kam punuar në teori vendosur dhe disa prej këtyre problemeve janë ende duke u punuar në mënyrë intensive. Kjo është shumë teknik për të përshkruar: kardinalët e të matshme, masa në teori caktuar, masa abstrakte. Pastaj në topologji kam pasur pak rezultate. ... Pastaj kam punuar pak në teori ergodic. Oxtoby dhe kam zgjidhur një problem të vjetër dhe disa probleme të tjera janë zgjidhur në fusha të tjera më vonë. Në përgjithësi unë do të thosha fat luan një pjesë, të paktën në rastin tim. Gjithashtu kam pasur fat me bashkëpunëtorë të jashtëzakonshme të mirë në teori të vëna, në teori grup, në topologji, në fizikës matematikore, dhe në metoda të tjera, që nuk është një arritje e jashtëzakonshme intelektuale, por është shumë e dobishme, disa gjëra si kjo.

Shkrim Ulam përfshijnë Një koleksion të problemeve matematikore (1960), numrat e vë dhe universes (1974) dhe të një Matematikan Adventures (1976).

Ai është përshkruar nga Rota në mënyrën e mëposhtme:

Mendje Ulam është një depo e mijëra histori, tregime, shaka, epigrams, vërejtje, puzzles, tounge-Twisters, Shikime, konkluzionet, slogane, formula, diagramet, kuotimin, limericks, summaries, quips, epitaphs, dhe titujt. Në rrjedhën e një bisedë normale ai thjesht tërheq nga mendjen e tij pesëdhjetë zërave përkatës i rastësishëm, dhe i paraqet ato në varg linear. Një kujtesë të dytë me qëllim e pengon atë nga vetë përsërisin shumë shpesh para publike të njëjtën.

Gruaja e tij, Françoise Ulam, shkrim në përshkroi metodat e punës së Ulam:

Ulam ... është pothuajse exculsively një njeri duke folur, një person me gojë. Kur nuk po mendon ... atë që ai e gëzon më është që të flasin, të diskutojnë, të debatojnë, të bisedoj, me miqtë dhe kolegët. Duke u bazuar në kujtesën e tij fenomenale, ai kryen gjithçka në kokën e tij. ...

Akt fizik të marrë pendën në letër ka qenë gjithmonë e dhimbshme për të. Mendja e tij dhe sytë e tij janë pengesa. Mendja e tij, sepse ai punon shumë më shpejt se sa gishtat e tij ...; sytë e tij, sepse një është shumë e dritëshkurtër të tjera shumë presbyotic. ... Nga frika e fëmijërisë, atëherë nga ai kotësi rinor spurned veshur syzet, deri shumë kohët e fundit. Kështu Ulam gjithmonë ka pasur një kohë shumë të vështirë të sjellë veten e tij për të shkruar diçka për botim, qoftë në dorë të gjatë ose me një makinë shkrimi. Makinave dhe objekteve të tjera mekanike kanë kthyer gjithmonë atë off. ... Si atëherë ai kurrë nuk prodhon një tekst i shkruar? Kryesisht duke folur ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland