Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre François Verhulst

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Oct 1804

Brussels, Belgium

15 Feb 1849

Brussels, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Verhulst ishte arsimuar në Bruksel, më pas në 1822 ai ka hyrë Universiteti i Ghent. Ai mori doktoraturës së tij në 1825, pasi vetëm tre vite studimi dhe u kthye në Bruksel.

Atje ai ka punuar në teorinë e numrave, dhe, e influencuar edhe nga Quetelet, ai u bë i interesuar në statistikat sociale. Ai kishte qenë duke synuar që të botojë veprat e plotë të Euler, por ai u bë gjithnjë e më shumë të interesuar në statistikat sociale.

Në 1829 botoi një përkthim Verhulst e John Herschel 's Teoria e drites. Megjithatë ai u bë i sëmurë dhe vendosi të udhëtojë për në Itali me shpresën se shëndeti i tij do të përmirësohej.

Në 1830 Verhulst arriti në Romë. Megjithatë vizita e tij nuk ishte e qetë. Quetelet ka shkruajtur:

Përderisa në një udhëtim në Romë ai konceptuar idenë e kryerjes së reformës në Shtetet e Papës dhe të bindur Atit të Shenjtë për të dhënë një kushtetutë të popullit të tij.

Ky plan nuk u takuan me miratim dhe Verhulst ishte urdhëruar të largohen nga Roma. Ai u kthye në Belgjikë.

Më 28 shtator 1835 Verhulst u emërua profesor i matematikës në Pa Université të Brukselit. Atje ai dha kurse në astronomi, mekanikë qiellore, njehsim diferencial dhe integral, teoria e probabilitetit, gjeometrinë dhe trigonometri.

Në vitin 1840 u transferua në Verhulst shkollë ushtarake, Royale Ecole Militaire. Ai vazhdoi të ndikohet nga Quetelet edhe pse ai nuk ishte gjithmonë në marrëveshje me Quetelet 's ide.

Hulumtim Verhulst mbi ligjin e rritjes së popullsisë është e rëndësishme. Besimi mori para Quetelet dhe Verhulst punuar për rritjen e popullsisë ishte se një popullsi në rritje pasoi një progresion gjeometrik. Quetelet besohet se ka forca që priren për të parandaluar këtë rritje të popullatës dhe se ato rriten me katrore e normës në të cilën popullsia rritet.

Verhulst në 1846 tregoi se forcat që kanë tendencë për të parandaluar një rritje të popullsisë të rritet në proporcion me raportin e popullsisë tepërt të popullsisë së përgjithshme. Jo-Ekuacioni diferencial linear përshkruar rritjen e popullsisë biologjike ku ai konkludohet dhe studiuar mban emrin tani pas tij.

Bazuar në teorinë e tij parashikoi Verhulst kufirin e sipërm të popullsisë Belgjika do të jetë 9.400.000. Në fakt popullsisë në vitin 1994 ishte 10.118.000 dhe, por për të prekë e emigracionit, parashikimi i tij duket e mirë.

Në 1841 u zgjodh në Verhulst Akademisë Belgjikë dhe në 1848 ai u bë presidenti i saj. Megjithatë, sëmundje të shumta që kishte pësuar nga më parë u kthye për ta bërë jetën e tij të vështirë në rritje gjatë viteve të fundit të jetës së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland