Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eduard Weyr

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 June 1852

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

23 July 1903

Zábori, Bohemia (now Czech Republic)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduard Weyr 's babai Frantisek Weyr ka lindur në Náchod në 1820. Frantisek ishte një profesor i matematikës në një shkollë reale (e mesme) në Pragë nga 1855. Eduard ishte katër vjet më të rinj se vëllai i tij Emil Weyr i cili u bë gjithashtu një matematikan i njohur. Eduard mori pjesë reale në Pragë, ku babai i tij mësoi dhe studioi më pas në Pragë Politeknik dhe Universitetin e Charles-Ferdinand të Pragës. Nga mosha gjashtëmbëdhjetë vjeç ai tashmë kishte dërguar dy letra të Akademisë në Wienna. Pas studimeve në Pragë, ai shkoi në Göttingen ku ai mori doktoratën e tij në 1873. Ai pastaj shkoi në Paris, ku ai ka studiuar nën Hermite dhe Serret. Ai u kthye në Pragë ku ai u emërua si asistent në gjeometri përshkruese. Pasi u emëruar si Privatdozent në Politeknik në Pragë në vitin 1875 ai u emërua si Privatdozent në Charles-Ferdinand Universitetin e Pragës në 1876. Ai u bë profesor atje në 1881. Në 1.885-6 ai mori leksione nga Kronecker dhe Weierstrass në Berlin. Në vitin 1902 profesor në Universitetin e Charles-Ferdinand të Pragës, por vdiq shpejt pasi u emëruar.

Eduard Weyr ka shkruajtur letra gjeometrike dhe libra kryesisht në gjeometrise projektive dhe gjeometria diferenciale. Ai gjithashtu ka punuar në algjebër, në veçanti studiuar algjebër lineare, matricat dhe sistemet hypercomplex.

Weyr botuar gur e diferencuar në vitin 1902. Kjo çoi në debat me një të ri Pexider JV matematikan i cili kritikoi ashpër libër mësimi të Weyr. Jindrich Beèváo dhe Ludek Zajièek jap një llogari interesante të këtij episod në një letër në libër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland