Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Zeno of Sidon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 150 BC

Sidon (now Saida in Lebanon)

about 70 BC

Athens, Greece

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zeno të Sidonit ka lindur në qytetin e Sidonit në bregdetin mesdhetar të asaj që sot është Libani. Sidonit ishte një nga qytetet më të vjetra dhe fenikas, që nga themelimi i saj në 3 mijëvjeçarit të tretë pes, u sunduar nga popujt shumë të ndryshme: Asiri, Babylonia, Persisë, Aleksandri i Madh, Seleucids i Sirisë, Ptolemys e Egjiptit, dhe Romakët .

Për të kuptuar filozofinë e Zeno kemi nevojë për të bërë disa komente në lidhje me filozof Epicurus i cili themeloi shkollën epikurian në të cilën më vonë Zeno i përkisnin. Epicurus, të cilët jetonin nga 341BC në 270 pes, e themeluar Shkolla e vet të filozofisë bazuar në mësimet e tij. Këto mësime janë projektuar për të treguar një mjet për të jetuar ato të jetës, dhe ata që kanë për qëllim të dyja për të garantuar lumturi dhe të ofrojë një mjet për të gjetur atë. Epicurus nuk kishin interes në shkencë për hir të vet dhe ai ishte një kritik i ashpër i matematikës. Në shkencë ai ka shkruajtur:

Në qoftë se ne nuk ishim tronditur nga dyshimet tona të fenomeneve të qiellit dhe rreth vdekjes, si dhe nga dështimi ynë që të kuptojnë kufijtë e dhimbjes dhe dëshirat, ne nuk duhet të ketë nevojë për shkenca natyrore.

Kritikat e tij të matematikës ishin shumë sipërfaqësore të një rëndësie të vogël në mënyrë të qartë që ai kishte kuptuar shumë pak të subjektit. Në vitin 306 pes ai themeloi shkollën e tij në Athinë, në kopshtin e shtëpisë së tij. Arsyeshme mjaftueshme Shkolla u bë i njohur si Xhennetit.

Apollodori, shkrimtar e më shumë se 400 libra, ishte një ndjekës i mirënjohur i Epicurus që jetoi në shekullin e 2 pes nd. Zeno të Sidonit ishte një student i Apollodori dhe ai ka studiuar dhe më vonë mësohet, në Xhennet në Athinë. Cicero dëgjuar atë mësim atje në 79 pes.

Zeno ishte një njeri i madh e mësimit i cili shkroi mbi një gamë shumë të gjerë temash. Besohet se, në mesin e zonave ai studioi, ai kontribuoi në logjikë, teorinë atomike, biologji, etika, stili letrar, oratori, poezi, teori e njohurive, dhe për matematikë. Me përjashtim të fundit përmendur dy tema, ne e dimë shumë pak për kontributet që ai bëri. Këtu do të diskutojë vetëm dy fusha në të cilat Zeno kontribuar ku detajet e kontributin e tij janë mjaft mirë të njohura për ne, domethënë teoria e dijes dhe të matematikës.

Edhe pse Epicurus, themeluesi i shkollës në të cilën Zeno i takonte, përderisa nuk kishte aftësitë e vërtetë matematikore dhe kritikoi subjekt nga një pozitë të injorancës, kjo është larg nga e vërtetë e Zeno të cilët kishin një kuptim të thellë të subjektit. Zeno bërë kritika të thellë të aksiomat që Euklidi përcaktuara në Elemente. Për shembull, ai pohonte se Euklidit 's propozim të parë supozon se dy linjat e drejtë mund të ndërpritet në jo më shumë se një pikë Euklidit, por nuk e ka këtë si një aksiomë, e as nuk mund të të konkludohet nga aksiomat e tjera.

Zeno sulmuar edhe Euklidi 's dëshmi e barazisë së kënde të drejtë në arsyetimin se ajo presupozon ekzistencën e një kënd të drejtë. Proclus gjithashtu thotë se një epikurian (pothuajse me siguri Zeno Proclus por nuk e emrin e tij) pohoi se Euklidit supozon se çdo vijë e lakuar është pafundësisht e ndashme, por përsëri kjo nuk mund të konkludohet nga aksiomat.

Disa autorë kanë sugjeruar moderne që këto pretendime të Sidonit Zeno japin disa arsye për t'u konsideruar si ka qenë personi i parë për të shqyrtuar mundësinë e gjeometrise jo-Euklidiane. Kjo është pak larg sforcuar sidomos qëllimi Zeno ishte sigurisht nuk është kjo. Vend synimi i tij ishte për të dhënë argumentet thelbësore kundër matematikë mbështetur besimet anti-matematikore e Epicurus.

Heath shkruan në lidhje me komentet e Proclus lidhur Zeno:

Zeno argumentuar se në përgjithësi, edhe në qoftë se ne e pranojmë parimet themelore të gjeometrisë së, zbritjet prej tyre nuk mund të provohet pa pranimin e diçka tjetër, si dhe e cila nuk është përfshirë në tha se parimet, dhe ai për qëllim me anë të këtyre kritikave për të shkatërruar gjithë të gjeometrisë.

Matematikanë sigurisht, doli në mbrojtje të subjektit të tyre, në vend se të përpiqet për të kuptuar komentet e thellë dhe e justifikuar e Zeno. Si nga Fritz shkruan në:

Zeno kritikat e Euklidit janë me vend, megjithatë, dhe nëse ndonjë prej filozofëve antik dhe matematikanë që u përpoqën për të hedhur poshtë tyre kishin qenë në gjendje të kuptojnë implikimet e tyre të plotë, zhvillimin e matematikës mund të ketë marrë një kthesë të ndryshme.

Shumë njerëz të fitojnë një pozitë të rëndësishme në histori, apo nuk arrijnë të fitojnë një pozitë të tillë, si rezultat i fat. Sikur ka qenë një matematikan i cili mund të Zeno pas kanë vazhduar për të zhvilluar idetë e tij atëherë ne mund ta dimë sot Zeno si një figurë e madhe e të cilit flash gjeniale matematike ndryshuar kursin e matematikës. Kjo nuk do të ishte, megjithatë, dhe shkelqimin e ideve Zeno nuk u vlerësuan për shumë shekuj.

Ne e dimë më shumë e Zeno përmes një nga studentët e tij Philodemus e Gadara. Philodemus studiuar nën Zeno në Athinë dhe pastaj kaloi në Romë në 75 pes për të punuar për Piso aristokrat romak Lucius Calpurnius. Philodemus pastaj shkoi të jetojë në vilë Lucius së në Herculaneum, afër Napolit, duke marrë me vete bibliotekën e tij të konsiderueshme të papyri.

Kur Vesuvius shpërtheu në 79 pas Krishtit, së bashku me Herculaneum Pompeii dhe Stabiae, ishte shkatërruar. Herculaneum u varros nga një masë kompakte e materiale rreth 16 metra të thellë e cila ruhet qytetit gërmimet filluan deri në shekullin e 18-të. Kushte të veçanta nga lagështia e drurit terren ruajtur, rroba, ushqim, dhe në veçanti të papyri Philodemus.

Papyri përmbajnë informacion të shquar shkruar nga Philodemus përshkruar argumentet e mësuesit të tij Zeno me Stoics. Edhe pse filozofi epikurian Zeno e dëshirën për kënaqësi kundërt duket e drejtpërdrejtë të Stoike e etike të detyrës, pasojat se si kanë jetuar jetët e tyre ishin krejt të ngjashme. Argumente të përshkruara nga Philodemus interesuar themelet e dijes. Von Fritz shkruan në:

Në këtë kontest Zeno mbrojtur doktrinën e vjetër epikurian që të gjitha njohuritë e njeriut rrjedh vetëm nga përvoja. Çfarë të duket i interesant, megjithatë, është se ai bazat e mbrojtjes së tij mbi një teori ... që është në thelb një parashikim të teorisë John Stuart Mill e induksionit. ... Zeno këmbënguli që të gjitha njohuritë rrjedh krejtësisht nga konkluzion për të gjitha rastet nga një shumë e madhe e rasteve pa vërejtur kundër-shembull.

Sigurisht ka shumë shembuj në matematikë ku Zeno vëzhgimet e shumë raste do të këshillojnë një rezultat të rreme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland