Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Paul Adrien Maurice Dirac

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

8 Aug 1902

Bristol, England

20 Oct 1984

Tallahassee, Florida, USA

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Paul Dirac "и баща бе Чарлз Adrien Ladislas Dirac и майка му беше Флоренция Хана Holten. Чарлз Dirac е швейцарски гражданин роден през Monthey, в Valais кантон на Швейцария, докато майка му са дошли в Cornwall Англия. Чарлз бяха обучени в Университета в Женева, след това дойде в Англия през 1888 и около преподава френски в Бристол. Там той се срещна Флоренция, чийто баща бе преместен на Бристол като Master Маринър на Bristol кораба, когато тя бе работим в библиотеката там. Чарлз и Флоренция през 1899 се жени и те се мести в къща в Bishopston, Бристол, които те наречена Monthey след гр. Чарлз на раждане. По това време Чарлз бе преподаване на френски в средните училища, свързани с Търговския Venturers Технически колеж в Бристол.

Павел е едно от трите деца, неговият по-голям брат е Реджиналд Charles Felix Dirac и малкият му сестра са ги Изабел Маргьорит Walla Dirac. Пол имаше много строг семейство възпитание. Баща му настоя, че само се говори френски и вечеря на маса, и като резултат, Пол беше само един да се хранят с баща си в столова. Пол бащата беше толкова строг със своите синове, че и двете са alienated и Павел беше бъдат възпитани в известна степен нещастен дом.

Първото училище, което Пол присъстваха беше епископ НУ и вече в това училище неговата изключителна способност по математика стана ясно, за да си учители. Когато той е на възраст дванайсет години той влезе средно училище, присъства на средното образование, където баща му преподава която бе част от Търговския Venturers Технически колеж. Към момента около Пол вписва това училище, започва Първата световна война и това е оказало благотворно въздействие за Пол, тъй като по-старите момчета в училище отпътува за военна служба и по-младите момчета са повече достъпа до научни лаборатории и други обекти. Павел пише за себе си си години в училище:

Търговецът Venturers беше една отлична школа за наука и модерни езици. Не е имало латински или гръцки, нещо, от което бях доста удовлетворен, защото не съм оценяват стойността на старите култури. Аз считам себе си много щастлив като са били в състояние да присъства на училище. ... Бях побързаха чрез по-ниски форми, както и бе въведена една особено в ранна възраст на базата на математика, физика и химия в по-високите форми. Бях в математиката учат от книгите, които предимно са на прага на останалата част от класа. Този бърз напредък беше голяма помощ за мен в последния ми кариера.

Той си образование през 1918 и след това учи електронно инженерство в университета в Бристол. По това време в университета имаше в съчетание с Търговския Venturers Технически колеж, така Dirac остана в същата сграда, както е изследван по време на своето четири години в средното образование. Въпреки, че математиката е любимият му предмет той избра да учи инженерство един курс на обучение в университета, тъй като той все пак, че единственото възможно кариера за математик беше училище преподаване и той със сигурност искаше да се избегне тази професия. Той получава степен по инженерство в 1921 но след това, след като undistinguished лятна работа в инженерни работи, той не намери постоянно работно място. По това време той е разработването на истинска страст за математиката, но опитите му да учи в Кеймбридж се провали за доста странни причини.

Тласък на процеса на прегледи в Кеймбридж стипендия юни 1921 г. е отличен със стипендия да учи математика в Сейнт Джонс Колидж, Кеймбридж, но той не е предоставил достатъчно, за да го подкрепят. Допълнителна подкрепа биха били очакваните от своето образование местните власти, но той е отказал подкрепа на основание, че баща му не е британски гражданин за достатъчно дълъг. Dirac бе предложена възможността да учат математика в Бристол, без плащане на таксите, така и той не е възложена първа класа отличени през 1923. След това той бе връчена безвъзмездна помощ да предприеме изследвания в Кеймбридж и той започва да си там през 1923.

Dirac са се надявам да му изследвания са контролирани от Ebenezer Кънингам, по това време имаше Dirac стане очарован в общата теория на относителността и искаха да се ангажират научни изследвания по тази тема. Кънингам вече имаше толкова много изследвания студенти, както той е готов да поеме и т.н. Dirac бе контролирана от Ралф Fowler. Авторите на писане:

Fowler беше водещ теоретик в Кеймбридж, добре versed в квантовата теория на атома; собствените си научни изследвания е най-вече на статистическата механика. Той признава в Dirac студент по необичаен способност. Под негово влияние Dirac работил по някои проблеми на статистическата механика. В срок от шест месеца след пристигането си в Кеймбридж, той написа две статии по тези проблеми. Без съмнение Fowler aroused си интерес към квантовата теория, и по-май 1924 Dirac приключи първата му книга, занимаващи се с квантовата проблеми. Четири повече документи са били завършени до ноември 1925 година.

Въпреки очевидно академичен успех Dirac се ползват като изследователски студентски това не беше лесно за него време. Неговият брат Реджиналд Dirac извършил самоубийство през този период. Няма причина за самоубийство е да се знае, но Dirac на отношенията с баща му, вече strained, изглеждаше почти до края напълно след тази, която не предполага, че Dirac смятат, че баща му извършва най-малко няколко отговорност. Още един човек които имаше няколко приятели, тази лична трагедия имаше ефекта на вземане на него още повече оттеглено.

Въпреки че той вече прави отличен за проекта си изследователска кариера, още по-впечатляваща работа е да се следват. Това бе в резултат на Dirac се дава доказателства на хартия от Хайзенберг да прочете през лятото на 1925. Значението на алгебрични свойства на Хайзенберг "и commutators порази Dirac, когато той е бил съставен за разходка в страната. Той реализирани, че Хайзенберг "и несигурност, принципът е един отчет на noncommutativity на квантовата механични observables. Той реализирани в аналогия с Поасон в скоби Hamiltonian механика. Higgs пише в:

Това сходство при условие, че ключ, който го подтиква да формулират за пръв път математически последователна обща теория на квантовата механика в кореспонденцията с Hamiltonian механика.

Идеите са предвидени в Dirac докторска дисертация на квантовата механика, за които той бе присъдена докторска степен през 1926. Тя е забележителна, че имаше Dirac единадесет статии във печатните преди подаване на неговата докторска дисертация. След присъждане на степен той заминава за Копенхаген за работа с Нилс Бор, движещи се в Гьотинген през февруари 1927 година, където той interacted с Робърт Oppenheimer, Макс Роден, Джеймс Франк и руски Игор Tamm. Приемайки поканата от Ehrenfest, той прекарали няколко седмици в Лайден по пътя си обратно към Кеймбридж. Той бе избран за научен сътрудник на Сейнт Джонс Колидж, Кеймбридж през 1927 година.

Dirac посетен от Съветския съюз през 1928. Той е първият от много посещения за отидох той отново през 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1957, 1965 и 1973 година. Също така през 1928 г. той намери връзката между относителността и квантовата механика, негов символ Сервиз-1 / 2 Dirac уравнение. През 1929 той прави първото си посещение в Съединените щати, лекция в университетите на Уисконсин и Мичиган. След посещението, заедно с Хайзенберг, той преминава в Тихия океан и изнесе доклад в Япония. Завръща чрез трансевропейската магистрала.

През 1930 Dirac публикува принципите на квантовата механика, както и за тази работа той е удостоен с Нобеловата награда за физика през 1933. De Правя, преглеждане, се казва на тази книга:

Dirac не е било повлияно от храненето frenzy по-опитни феноменологията на времето. Това е дал Dirac на книгата ... трайно качество, които да отговарят на няколко произведения.

Авторите на коментар, че книгата:

... отразява Dirac на много характерен подход: абстрактна, но обикновено, винаги е избор на важни точки и изтъкна, с разумна логика.

В obituary отбелязва:

Неговите лекции в Кеймбридж са тясно модела на [принципите на квантовата механика], и те превозени до поколения студенти мощен впечатление на съгласуваност и елегантност на квантовата теория. Те са основният му принос за образование, той е много малко научни изследвания и студенти.

Пак през 1930 Dirac е избран за научен сътрудник на Кралския общество. Това е чест за първи път неговото име се направи, само по себе си един доста необичаен случай, който казва много за изключително високото мнение, че Dirac на колегите учени са на него.

Dirac бе назначен Lucasian професор по математика в университета в Кеймбридж през 1932 г., пост той заема за 37 години. През 1933 той публикува книга за инициатор на Лагранж квантовата механика, който стана основата, върху която Файнман по-късно построен си идеи на пътя интегрална. През същата година Dirac получи Нобелова награда за физика, която той сподели с Шрьодингер. Той е интересен коментар на Dirac на природата, че първата му мисъл беше да се обърнат за определяне на наградата на основание, че той мразят публичност. Независимо от това кога е било посочено, които са му, че той ще получи много повече публичност, ако той се превърна за определяне на награда, той я приели. Друг коментар за това събитие е, че Dirac беше казал, че той може да покани родителите си за церемонията по награждаването в Стокхолм, но той реши да покани само майка му, а не баща му.

Учебната 1934-35 беше важно за Dirac, както за лични и професионални причини. Той посети Института за напреднали изследвания в Принстън и там той става приятелски с Wigner. Докато Dirac беше там Wigner "Маргит и сестра, които са живели в Будапеща, посетили ѝ брат. Това доведе шанс среща, през януари 1937 до Dirac Колстън Маргит в Лондон. Маргит е бил женен преди и имаше две деца Джудит и Габриел Андрю от нейния първи брак. И двете деца, приети в името Dirac и Габриел Андрю Dirac отидох на се превръща в символ чист математик, в частност, допринасящи за графика теория, става професор по чиста математика в университета в Аархус в Дания.

През 1937, същата година, че той женен, Dirac публикува първия си доклад за голям брой и cosmological въпроси. Ние коментира по-нататъшното му идеи по космология по-долу. Той публикувана известната си книга за класическата електронна теория, което включваше масово renormalisation и radiative реакция през 1938 г.. Dirac работили по време на Втората световна война на уран, разделяне и ядрени оръжия. По-специално той е действал като консултант към група в Бирмингам работят по атомната енергия. Това асоциацията са довели до Dirac е възпрепятстван от британското правителство от посещение в Съветския съюз след края на войната, той не беше в състояние да посети отново до 1957.

Ние отбелязано по-горе, че Dirac бе избран за един изследовател на Кралския общество "през 1930. Той бе удостоен с Кралско общество "и Кралския медал през 1939 г. и на обществото, възложени им го Copley медал през 1952 г.:

... в признаването на изключителния си принос за Релативистката динамиката на една частица в квантовата механика.

През 1969 г. Dirac пенсионери от Lucasian председател на математика в Кеймбридж и отидох заедно със семейството си Флорида в Съединените щати. Той проведе срещи на посещение в Университета в Маями и Флорида държавен университет. Тогава, през 1971 г., Dirac е назначен за преподавател по физика в Флорида държавен университет, където продължава изследванията си.

През 1973 и 1975 Dirac изнесе доклад във физическите Инженеринг институт в Ленинград. В тези лекции той Изказвания по проблемите на космология, или да бъдат по-прецизни, към проблемите на не-квадрат комбинации от света константи.

Въпреки че Dirac направени много важен принос за физика, че е важно да осъзнаят, че той е бил винаги е мотивирана от принципите на математическата красота. Dirac на единна теории на квантовата механика и теория на относителността, но той също се запомнят за изключителната работа на магнитен monopole, основните дължина, Антиматерия, на г-функция, Бра-kets и др

Налице е стандартен фолклор на Dirac истории, най-вече не говорим за Dirac казват точно това, което той разбира и не повече. Веднъж, когато някой, като любезен разговор на вечеря, коментира, че е ветровито, Dirac ляво таблицата и отидох до вратата, погледна, в върнати на таблицата и отговори, че наистина беше ветровито. Той е jest в заяви, че му се говори лексика се състоеше от "Да", "не" и "не знам". Несъмнено, когато Чандрасекар е обяснение за Dirac си идеи той непрестанно interjected "да", след което обясни за Чандрасекар, че "да" не означава, че той се съгласи с това, което той казва, само че той възнамерява да го продължи. Той веднъж каза:

Бях преподава в училище никога да започне изречение, без да знаят края на него.

Това може да обясни много за неговата кореспонденция, а също и за неговата красиво изречения написани в неговата книги и статии.

Dirac получили много отличени за работата си, някои от които са споменати по-горе. Той отказва да приеме почетни степени, но той не приема почетни членове на академии и научих общества. Списъкът на тези е дълъг, но сред тях са СССР академия на науките (1931), индийски академия на науките (1939), китайски физическо дружество (1943), "Роял ирландски академия (1944), Кралско дружество на Единбург (1946), Институт за Франция (1946), Националния институт на БАН на Индия (1947), американски физическо дружество (1948), Националната академия на науките (1949), Националната академия за изкуства и науки (1950), Accademia НА Scienze di Torino (1951), академичните das Ciencias де Lisboa (1953), Pontifical академия на науките, Ватикана (1958), Accademia Nazionale деи Lincei, Рим (1960), Кралския датски академия на науките (1962), както и Académie на науките Париж (1963). Той бе назначен на орден за заслуги през 1973 година.

А паметник Срещата се състоя в университета в Кеймбридж на 19 април 1985 г. и на документи, представени на тази среща бяха публикувани в Tributes да Paul Dirac, Cambridge, 1985 (Bristol, 1987). Докладите,,,,, и идват от този обем. Achuthan, преглед на силата на звука, пише:

... ние vividly видите навсякъде в Бирмингам, поредици от Dirac, unifier на квантовата механика и теория на относителността. Всеки от тези фигури не само е в оценка на изключително надарени интелекта, но и местата, на запис как дълбоко и abidingly човешкия ум да delve в realms на математическите проницателност и моделиране, поддържане на непокътнати духа на красота и яснотата на творчески гений. Само на няколко нобелови лауреати всякога да сравните, както и с този гигант на математическите науки, в чиито арендаторът света на оригиналното мислене със сигурност е загубил един от най-ценното душите си запазва щастие все още славата за други хора да пеят и съревновавам за дълъг период от време да дойде .

През ноември 1995 на табелката беше, обявени в Уестминстърското абатство commemorating Paul Dirac. Обемът се състои от лекции, представени на Royal общество по този повод. Паметника на адрес беше представен от Стивън Хокинг които е наследник на Dirac в Lucasian председател на математика в Кеймбридж, който първоначално е бил Нютон "и стола.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland