Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Galileo Galilei

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

15 Feb 1564

Pisa (now in Italy)

8 Jan 1642

Arcetri (near Florence) (now in Italy)

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Галилео Галилей "и родителите бяха Винченцо Галилей и Джулия Ammannati. Винченцо, които е роден във Флоренция през 1520, е учител по музика и глоба lute играч. След като учи музика във Венеция той извършени експерименти върху понятията за подкрепа на неговите музикални теории. Джулия, които е роден през пеша, женен Винченцо през 1563 и те направили своя дом в селските райони близо до Пиза. "Галилео" беше първото си дете и неговите ранни години, прекарано със своето семейство в Пиза.

През 1572, когато "Галилео" бе осем години на възраст, семейството му върнат към Флоренция, баща си роден град. Въпреки това, "Галилео" остават в Пиза и са живели в продължение на две години с Муцио Tedaldi които е свързана с Галилей майка с брак. Когато той достигнал възраст от десет, "Галилео" ляво Пиза да се присъедини към семейството си във Флоренция и той бе tutored от Jacopo Borghini. Щом той е достатъчно, за да бъдат стари, обучени в един манастир, родителите му го изпращат на Camaldolese манастир в Vallombrosa, която се намира на величествената forested hillside 33 км югоизточно от Флоренция. В Camaldolese нареждане е независим от Бенедиктинската Ред, разделяни от него в около 1012. Заповедта за комбинирано самотен живот на отшелник със строг живот на монах и скоро младия Галилео установи този живот атрактивна една. Той стана един новак, който възнамерява да се присъедини към заповедта, но това не моля, баща му които вече е решено, че неговият син-възрастния трябва да стане лекар.

Винченцо е завръщането на "Галилео" от Vallombrosa до Флоренция и се откаже от идеята да се присъедини към Camaldolese ред. Той не продължи своето образование във Флоренция, обаче, в училище, управляван от Camaldolese монасите. През 1581 Галилео Винченцо изпратени обратно към Пиза да живее отново с Муцио Tedaldi и сега, за да се запиши за медицинско образование в Университета в Пиза. Въпреки че идеята за медицинска кариера, никога не изглежда да е адресат на "Галилео", желанието на баща си е един доста естествено, тъй като е имало отличен лекар в семейството му в предишния век. "Галилео" никога не изглежда да са взели медицински изследвания сериозно присъствие на курсове по негова реални интереси, които са по математика и природни философия. Неговият учител по математика Пиза е Filippo Fantoni, които провеждат на председателя на математиката. "Галилео" да се върнат Флоренция за летни почивки и там продължават да учат математика.

През 1582-83 Ostilio Ричи, които е математик от Tuscan съд и бивш ученик на Tartaglia, преподава курс на Евклид "и Елементи в университета в Пиза, които присъстваха на" Галилео ". През лятото на 1583 "Галилео" беше обратно във Флоренция със семейството си и Винченцо насърчавани да го прочетете Galen по-нататъшното му медицински изследвания. Въпреки това "Галилео", все още нежелание да учат медицина, поканени Ричи (също във Флоренция, където Tuscan съд прекарали лятото и есента), за да му начало да отговори на баща си. Ричи се опитаха да убедят Винченцо да позволи на сина си да учат математика, тъй като това беше, когато интересите му се. Разбира Винченцо не харесват идеята и силно съпротива, но в крайна сметка той дава малко по начин, и "Галилео" беше в състояние да се запознаят с творчеството на Евклид и Archimedes от италиански Tartaglia преводи, които са направени. Разбира се той все още беше официално приет като студент по медицина Пиза, но в крайна сметка, от 1585 г. той се отказа от този курс и без левия си степен.

"Галилео" са започнали обучението математика, първата частна във Флоренция и след това, през 1585-86 в Siena, където той проведе публична длъжност. През лятото на 1586 той преподава в Vallombrosa, и по тази година той пише първия си научна книга Малката баланс [La Balancitta], което е описано Archimedes "метод за намиране на конкретни gravities (това е относителна плътност) на вещества, като се използва остатъка. През следващата година той пътували до Рим за да посети Clavius които е бил преподавател по математика в Jesuit Collegio Романо там. Тема, която е много популярна с Jesuit математиците в този момент е бил центъра на тежестта и на "Галилео" заведени със себе си някои резултати, което е имал открити по тази тема. Въпреки направи много положително впечатление от Clavius, "Галилео" не успяха да получат назначение да преподава математика в университета в Болоня.

Рим след напускането на "Галилео" остават в контакт с Clavius чрез кореспонденция и Guidobaldo дел Монте също беше редовен кореспондент. Със сигурност на теореми "Галилео", която бе доказано на центъра на тежестта на твърди тела, и вляво в Рим, бяха обсъдени в тази кореспонденция. Също така е вероятно, че "Галилео", получени лекция бележки от курсовете, които са били дадени в Collegio Романо, за което той направи копия на тези материали, които все още оцеляват днес. В кореспонденция започва около 1588 и продължиха в продължение на много години. Пак през 1588 Галилео получи престижната покана за лекция на размерите и местоположението на ада на Данте на Inferno в Академията във Флоренция.

Fantoni напуснали председател на математика в университета в Пиза през 1589 и е назначен за "Галилео" да заеме пост (въпреки че това е само номинална състояние да осигури финансова подкрепа за "Галилео"). Не само той не получи силни препоръки от Clavius, но той също е придобил отлична репутация чрез неговите лекции по Флоренция академия през предходната година. Младите математик трябваше бързо придобил репутацията, че е необходимо да получат такава позиция, но все още са високи позиции, на които той може да цели. "Галилео", прекарано три години стопанство и този пост в университета в Пиза и през това време той пише De служебно поредица от есета върху теорията на предложението, което той никога не се публикува. Тя е вероятно, че той никога не се публикува този материал, защото той е по-малко от доволни от нея, и това е справедливо за въпреки, съдържащи някои важни стъпки напред, тя също се съдържат някои неправилни идеи. Може би най-важните нови идеи, които съдържа De служебно е, че един тест може да теории чрез провеждане на експерименти. По-конкретно работата му съдържа важна идеята, че един тест може да теории за органите, които попадат чрез наклонена равнина, за да забави размер на спускане.

През 1591 Винченцо Галилей, Галилео на бащата, тъй като е починал и "Галилео" беше най-възрастния син той трябваше да предостави финансова подкрепа за останалата част на семейството и по-специално разполагат с необходимите финансови средства за предоставяне на dowries си две млади сестри. Като професор по математика в Пиза не е добре платена, така че "Галилео" погледна към по-доходоносните пост. Със силни препоръки от Guidobaldo дел Монте, "Галилео" е назначен за професор по математика в университета в Падуа (Университета на Република Венеция) през 1592 при заплата от три пъти какво е получил в Пиза. На 7-ми декември 1592 година той произнесе встъпително лекция и започна един период от осемнадесет години в университета, която той години по-късно, както е описано в happiest на живота си. В Падуа задълженията му бяха главно да преподават Евклид "и геометрията и Стандарт (geocentric) астрономия за студентите по медицина, които ще трябва да знаете някои астрономия, с цел да се възползва от Астрология в тяхната медицинска практика. Въпреки това, "Галилео" твърдят, срещу Аристотел "и оглед на астрономията и естествените философия в три публични лекции той дава във връзка с появата на нов Star (сега известна като" Кеплер "и supernova") през 1604. Вярата в този момент беше, че на Аристотел, а именно, че всички промени в небесата трябваше да се случи в Лунната регион близо до Земята, в областта на фиксираните звезди са постоянно. "Галилео", използвани parallax аргументи да се докаже, че новата Star не може да бъде в близост до Земята. В лично писмо до Кеплер в писмена 1598, "Галилео" е заявил, че той е Copernican (вярващ в теориите на Коперник). Въпреки това не се подпише на тази общественото убеждение беше да се появи, докато много години по-късно.

В Падуа, "Галилео" започна дългосрочна връзка с Мария Gamba, които беше от Венеция, но те не се ожени за "Галилео" може би, защото смятат своето финансово положение не е достатъчно добра. През 1600 първото си дете Вирджиния е роден, последвана от втора дъщеря Ливия през следващата година. През 1606 им се роди син Винченцо.

Ние, споменати по-горе грешка в теорията на Галилей за движението, както той го определя в De служебно около 1590. Той е съвсем погрешно си убеждение, че сила по тялото е относително разликата между неговия специфичен и че тежестта на веществото, чрез която се мести. "Галилео" пише на своя приятел Паоло Sarpi, глоба математик които бе consultor на венециански правителство, през 1604 и е ясно от своето писмо, че до този момент е реализирана му грешка. В действителност той бе върнат за работа по теория на движението в 1602 и през следващите две години, чрез своето проучване на наклонена равнини, както и преди, той е формулирано правилно закона, попадащи на органи и е работил, че статии следва parabolic пътека. Въпреки това, тези известни резултатите няма да бъдат публикувани за друг 35 години.

През май 1609 година, "Галилео" получи писмо от Паоло Sarpi Казвам го за spyglass, че един холандец е показано във Венеция. "Галилео" пише в звездна Messenger (Sidereus Nuncius) през април 1610 година:

За десет месеца доклад достигнали ушите ми, че някои Fleming са построени един spyglass чрез които виждат предмети, макар и твърде отдалечени от окото на наблюдателя, бяха ясно видян като, ако лесно. От тази наистина забележителна сила няколко преживявания са свързани, за които се смята, че някои хора, докато други ги отрече. Няколко дни по-късно докладът беше потвърдена с писмо получих от французин в Париж, Жак Badovere, които да накарат ми да се прилага себе си ЕИСК да разследва средствата, чрез които да могат да пристигат на изобретението на подобен инструмент. Това, ама не скоро след това, ми се основа на доктрината на refraction.

От тези доклади, както и използването на собствените си технически умения, като математик и като майстора, "Галилео" започна да направи серия от оптични телескопи, чиято ефективност е много по-добра от тази на холандски инструмент. Първият му телескоп е направен от наличните лещи и даде едно увеличение от около четири пъти. Да се подобри по този Галилео научили как да мелене на полски и собственото си лещи и от август 1609 година той е един инструмент, с увеличение от около осем или девет. "Галилео" веднага видях търговски и военни приложения на неговия телескоп (който той нарича perspicillum) за кораби в морето. Той съхранява Sarpi информиран за напредъка си и Sarpi организирани демонстрация за венециански Сената. Те бяха много впечатлени, а в замяна на големи увеличение на заплатата си, "Галилео" е дал изключителни права за производство на телескопи с венециански Сената. Изглежда, особено добра ход от негова страна, тъй като той трябва да е известно, че тези права са безсмислени, особено, тъй като той винаги признаха, че телескопа не е изобретението си!

До края на 1609 имаше "Галилео" се превърна му телескоп за нощно небе и започва да прави забележителни открития. Swerdlow пише (виж):

След около два месеца, декември и януари, той прави повече открития, които промениха света, отколкото някой някога е направено преди или след.

Астрономическите открития, което той направи с негово телескопи са описани в книгата, наречена кратко звездна Messenger публикувана във Венеция през май 1610 година. Това произведение предизвиква сензация. "Галилео" се твърдеше, че вижда планини на Луната, да са доказали Млечния път е съставена от малки звезди, както и да са видели четири малки органи орбита Юпитер. Тези последните, с оглед получаване на позицията във Флоренция, той бързо с име "на Medicean звезди". Той трябваше да изпрати Козимо Медичи, на Великия херцог на Тоскана, една отлична телескоп за себе си.

В венециански Сената, може би осъзнава, че правата за производство на телескопи, че "Галилео" са дадени им са безсмислен, froze му заплата. Въпреки това той е успял да impressing Козимо, и по-юни 1610 година, само месец след малко известната си книга бе публикувана, "Галилео" оставка поста си в Падуа и става главен Математик в университета в Пиза (без никакви задължения обучение) и "Математик и философ "С Великия херцог на Тоскана. През 1611 той посети Рим, където той е бил третиран като водещ онкурсът; на Collegio Романо пуснати на Великото вечеря с изказванията на честта забележителни открития на Галилей. Той е също член на Accademia деи Lincei (в действителност шести член) и това е една чест, която е особено важна за "Галилео", подписано които сам "Галилео Галилей Linceo" от този момент нататък.

Докато в Рим, а след завръщането си в Флоренция, "Галилео" продължиха да правят наблюдения с телескоп. Още в звездна Messenger е дадена бурни периоди от четирите новолунията на Юпитер, но по-точни изчисления със сигурност не бяха лесни, тъй като то е трудно да се определи от наблюдение на Луната, която беше I, на която беше II, III, който, и който IV. Той направи дълга поредица от наблюдения и е в състояние да дадат точни периоди от 1612. На един етап в изчисленията, той става много puzzled, тъй като данните, е записано като че ли несъвместими, но той е забравил да вземе под внимание предложението на Земята около Слънцето.

"Галилео" се превърна първия си телескоп на Сатурн на 25-ти юли 1610 година и той изглежда като три организации (неговия телескоп не е достатъчно добра за да покаже пръстена, но ги направи появи като lobes от двете страни на планетата). Продължение на наблюденията бяха puzzling наистина за "Галилео", както на органите, от едната страна на Сатурн изчезвам, когато ядрото е на ръба. Пак през 1610 той откри, че когато се разглежда в телескоп, на планетата Венера показа фази подобно на тези на Луната, и следователно трябва да орбита слънцето не Земята. Това не позволява да се реши един между Copernican система, в която всичко върви около Слънцето, както и че предложените от Тихо Брахе, в който всичко, но на Земята (и Луната) отива около Слънцето, което от своя страна върви около Земята. Повечето астрономи от време, в действителност облагодетелствани Брахе "система, а и наистина прави разлика между двата от експеримента бе извън инструменти на ден. Въпреки това, "Галилео" са знаели, че всичките му открития са доказателство за Copernicanism, въпреки че не е доказателство. В действителност тя е негова теория на органите, които попадат беше най-значимите в това отношение, за противниците на Земята се движат твърдят, че ако Земята завърта и тяло бе пропуснат от кулата да падне зад кула, тъй като на Земята, докато го сменят повалям. Тъй като това не е било наблюдавано в практиката това е било взето като сериозни доказателства, че Земята е неподвижно. "Галилео" обаче вече са знаели, че даден орган ще наблюдава спад в начина на ротационен Земята.

Други наблюдения, направени от "Галилео" е включен в наблюдението на sunspots. Той съобщава на тези в диалог за плаващи органите, които той публикува в 1612 и по-пълно в писма на sunspots, които се появяват в 1613. През следващата година на двама приятели, влезли в Franciscan Convent на Св. Матей извън Флоренция, Вирджиния, като името Сестринские Мария Челесте и Ливия името Сестринские Arcangela. Тъй като те са били родени извън брака, "Галилео" Вярва се, че самите те никога не трябва да се ожениш. Въпреки, че "Галилео" представи много революционни правилни теории, той не е вярна във всички случаи. По-специално, когато три comets появиха в 1618 г. става участват в спорове по отношение на естеството на comets. Той изтъкна, че те са били близо до Земята и причинени от оптични refraction. Сериозна последица от това неблагоприятни аргумент беше, че Jesuits започна да видите на "Галилео" като опасен противник.

Въпреки личната си подкрепа за Copernicanism, "Галилео" се опитаха да се избегнат противоречия с не вземане на публични изявления по въпроса. Въпреки това той е бил съставен в противоречие Castelli чрез които е назначен за председател на математиката в Пиза през 1613. Castelli е бил студент на "Галилео" и той също беше поддръжник на Коперник. На срещата в двореца Медичи във Флоренция през декември 1613 година с Великия херцог Козимо II и неговата майка на велика херцогиня Христина на Лорен, Castelli бе помолен да обясни очевидното противоречие между теорията и Copernican Св. Писание. Castelli защитава позицията на Copernican енергично и пише за "Галилео" след това го кажете колко успешна е в пускането на аргументи. Галилео, по-малко убеден, че трябваше Castelli спечели аргумент, написа писмо до Castelli да го твърдят, че Библията е трябвало да бъдат тълкувани в светлината на това, което науката е доказано, че е вярно. "Галилео" имаше няколко противници във Флоренция и те се уверите, че копие на писмото до Castelli е изпратено до инквизиция в Рим. Въпреки това, след като разгледа съдържанието ѝ са намерени малко, за които те биха могли да възразят срещу това.

Католическата църква най-важната фигура по това време в справянето с тълкувания на Св. Писание е Кардинал Роберто Белармино. Той изглежда в този момент да са видели малко причина за Църквата да бъдат засегнати по отношение на Copernican теория. Момента на издаване бе дали Коперник е просто да направи една математическа теория, която позволява изчисляване на позициите на небесните органите, които трябва да се направят по-просто, или дали той е предлагането на физическа реалност. Към настоящия момент Белармино гледани теорията за дома математически един, който не застрашава установения християнската вяра по отношение на структурата на Вселената.

През 1616 Галилео написал писмо до Grand Duchess, които стриктно напада последователите на Аристотел. В този труд, които той адресира до велика херцогиня Христина на Лорен, той твърди, силно за която не е буквален превод на Св. Писание, когато буквален превод би противоречала факти за физическия свят се оказа по математически науки. В този на "Галилео" е посочено съвсем ясно, че за него в Copernican теория не е само инструмент за изчисляване на математическите, но е физическа реалност:

I очакване, че Слънцето се намира в центъра на обороти на небесните orbs и не променя мястото, както и че Земята се върти по самата и се движи около него. Нещо повече ... Потвърждавам тази цел не само от refuting Птоломей "ци и Аристотел" и аргументи, но също така и с производство на много за другите страни, особено някои, свързани с физическите ефекти, чиито причини може би не може да бъде решен по друг начин, както и други астрономически открития; тези открития ясно confute на Птолемеите система, и те са съгласни с тази admirably друга позиция и да я потвърдите.

Павел V Белармино наредено да имат свещената Конгрегация на индекса се произнесе по Copernican теория. В cardinals на инквизиция се срещна на 24-ти февруари 1616 година и е доказателство, от богословската експерти. Те осъдиха учението на Коперник, и Белармино пренесено решението си за "Галилео" които не са лично ангажирани в процеса. "Галилео" беше забранено да държи Copernican виждания, но по-късно събития, го прави по-малко загрижени за това решение на инквизиция. Най-важното е Maffeo Barberini, които е admirer на "Галилео", бе избран като Урбан VIII. Това стана само като "Галилео книжарница Il saggiatore (на Assayer) е на път да бъдат публикувани от Accademia деи Lincei през 1623 и" Галилео "беше бързо да се отдадеш на тази работа към новия папа. Работата на Галилей, описани новите научни метод и съдържа известен цитирам по математика:

Философия е написан по този гранд книга, вселената, която стои непрекъснато отворен за нашите gaze. Но книгата не може да бъде разбран, освен ако един първи научава да comprehend език и четете знаците, в която е написан. Тя е написана на езика на математиката, както и неговите герои са триъгълници, окръжности, както и други геометрични фигури, без които е невъзможно да се разбере humanly една дума от него; тези, без да е един изберете по-тъмна лабиринта.

Урбан VIII поканени на "Галилео" да papal аудитории в шест пъти и доведе на "Галилео" да се смята, че Католическата църква няма да правят проблем на Copernican теория. "Галилео", следователно, реши да публикува неговите мнения вярва, че той може да направи това, без сериозни последствия от църквата. Все пак от този етап в живота му "Галилео здравето беше лоша с честите думи на тежко заболяване и т.н., въпреки че той започва да пише известната си диалог в 1624 тя му е шест години, за да завърши работата.

"Галилео" се опитва да получи разрешение от Рим да публикува през 1630 диалог, но това не се окаже лесно. В крайна сметка той получил разрешение от Флоренция, Рим и да не. През февруари 1632, публикувани на "Галилео" Диалог Що се отнася до началника Две системи на света - на Птолемеите и Copernican. Тя е под формата на диалог между Salviati, които смята за Copernican система, както и Simplicio които е Aristotelian философ. В изчакайте на книгата е един аргумент от Salviati, че Земята се движи, който се базира на теорията на Галилей на приливи. "Галилео" на теорията на приливи беше изцяло фалшива независимо че е postulated след Кеплер вече направи правилния обяснение. Той бе неблагоприятни, като се има предвид забележителното истини на Диалога се поддържа, че аргументът "Галилео", която все пак да дадат най-силните доказателства за Коперник "и теорията трябва да бъде неточна.

Малко след публикуването на диалога Що се отнася до началника Две системи на света - на Птолемеите и Copernican на инквизиция забранена продажбата му и наредени на "Галилео" да се появи в Рим преди тях. Заболяване възпрепятствано от него пътува до Рим до 1633. "Галилео" на обвинението в делото, което бе последвано, че той е нарушила условията, определени от инквизиция през 1616. Все пак различна версия на това решение е било произведено в изпитание, отколкото една "Галилео" са били дадени по това време. Истината на Copernican теория не беше проблем поради това, то е взето като факт в изпитание, че тази теория е невярна. Това е логично, разбира се, тъй като решението на 1616 бе обявена тя напълно неверни.

Открити са виновни, "Галилео" беше осъден през целия живот затвор, но присъдата е била извършена известна sympathetically и тя възлиза на домашен арест, а не затвор изречение. Той бе в състояние да живеем с първия архиепископ на Siena, а след това по-късно да се върне в родния си Arcetri, близо до Флоренция, но трябваше да прекарат остатъка от живота си, гледани от над офицери от инквизиция. През 1634 той е претърпял тежък удар, когато дъщеря му Вирджиния, Сестринские Мария Челесте, е починал. Тя беше голяма подкрепа за баща си чрез неговите страдания и на "Галилео" се разби и не могат да работят в продължение на много месеци. Когато той не успява да рестартирате работа, той започва да пише Беседи и математически демонстрации относно две нови науки.

След като "Галилео" са завършили работата по Беседи беше smuggled от Италия, както и за Лейден в Холандия, където тя беше публикувана. Беше си най-строги математически труд, които третират проблемите на импулс, моменти, както и центровете на тежестта. Голяма част от тази работа отидох до непубликувани идеи в De служебно от около 1590 и подобренията, които той е работил през 1602-1604. В Беседи той развива идеите си на наклонена плоскост, писане:

Съм на мнение, че скоростта, придобити от един и същи обект, върху движими вещи, различни наклонности на равнина, са равни, когато височини на тези самолети са равни.

Той тогава е описано експеримент с махалото да се провери неговото имущество на наклонена равнини и използват тези идеи да даде теорема за ускоряване на органите по-свободни попадат:

В момента, в който определено разстояние се преминава от един обект, се движат в рамките еднакво ускорение от останалата е равна на времето, в което същото разстояние ще се преминава от един и същи обект, движимо движат в еднакви скорости на едната половина на максимална скорост и заключителни предишния еднакво ускорено движение.

След като допълнително резултатите от този вид той дава резултат известната си, че разстоянието, че тялото се движи от останалата при еднакво ускорение, е пропорционална на площада на времето.

Можеше да се очаква, че "Галилео" разбирането на махалото, което е имал, тъй като той е млад мъж, щеше да го подтиква към разработване на махалото часовник. Всъщност само той, изглежда, е, че от тази възможност до края на живота му и около 1640 той не дизайн на първия махалото часовник. "Галилео" е починал в началото на 1642, но значимостта на неговия часовник дизайн бе реализиран от сина му Винченцо които се опитаха да направят часовник на "Галилео" на плана, но не успя.

Той е тъжен край за такова мащабно човек да умре осъди на ерес. Негово ще е посочено, че той желае да бъде погребан до баща си в семейния гроб в Базилика на Santa Croce, но близките му се опасяваха, съвсем правилно, че това ще провокира опозиция от църквата. Тялото му е била скрита и само глоба, поставени в гробница в църквата през 1737 с държавни органи срещу желанията на мнозина в Църквата. На 31 октомври 1992 г., 350 години след смъртта на Галилео, ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ даде адрес от името на Католическата църква, в която той призна, че грешките са били направени от богословската съветници в случай на "Галилео. Той обявена за "Галилео" при закрити, но той не признаят, че Църквата е погрешно да принудителен "Галилео" за таксуване на ерес, защото си убеждение, че Земята се върти около слънцето.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland