Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Johann Carl Friedrich Gauss

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

30 April 1777

Brunswick, Duchy of Brunswick (now Germany)

23 Feb 1855

Göttingen, Hanover (now Germany)

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

На възраст от седем, Карл Фридрих Гаус започна основно училище, както и неговият потенциал е забелязали почти веднага. Неговият учител, Büttner, и неговият помощник, Мартин Бартелс, изумен, когато бяха обобщени на Гаус числа от 1 до 100 мигновено от spotting, че сумата беше 50 двойки от номера на всяка двойка summing до 101.

През 1788 Гаус започва образованието си в гимназия с помощта на Büttner и Бартелс, където уча немски и латински високо. След получаване на stipend от херцог на Брауншвайг-Wolfenbüttel, Гаус, вписани в Брауншвайг Carolinum Колегиум 1792. В Академията Гаус независимо открити Боде на закона, Тригонометрия и смятането-геометрични означава, както и правото на квадратичен взаимност и премиера брой теорема.

През 1795 Гаус ляво Брауншвайг да учат в Университета Гьотинген. Гаус на учителите имаше Kästner, които често ridiculed Гаус. Неговият приятел, само известно сред студентите беше Фаркаш Бояй. Те се срещнаха през 1799 и съответства една с друга в продължение на много години.

Гаус в Гьотинген 1798 наляво, без диплома, но по това време той е отправил един от неговите най-важни открития - изграждане на редовните 17-gon от владетеля и compasses Това беше най-големите аванс в тази област, тъй като времето на гръцки математика и е публикувана като раздел VII на Гаус на известния труд, Disquisitiones Arithmeticae.

Гаус върнати Брауншвайг, където той получи образователно-квалификационна степен за 1799. След херцог на Брауншвайг са се споразумяха да продължат на Гаус stipend, той поиска да Гаус докторска дисертация представи на Университета на Helmstedt. Той вече знаеше, Pfaff, които е избрала да бъде негов съветник. Гаус на дисертация е обсъждането на основните теорема на алгебра.

С негова stipend да го подкрепят, Гаус, не трябва да си намерим работа, така себе си, посветена на научните изследвания. Той публикува книгата Disquisitiones Arithmeticae през лятото на 1801. Налице са седем секции, всички, с изключение на последната част, посочена по-горе, са посветени на теорията на брой.

През юни 1801, Zach, един астроном Гаус, които трябваше да знам две или три години преди това, публикувани на орбиталните позиции на Церера, нова "малка планета", който бе открит от G Piazzi, един италиански астроном от 1-ви януари 1801 година. За съжаление, Piazzi имаше само е успял да наблюдава 9 градуса на своята орбита, преди тя изчезна зад Слънцето. Zach публикувани няколко лентата по време на своята позиция, включително и един от Гаус, който се различава значително от останалите. Когато Церера е rediscovered от Zach на 7-ми декември 1801 година той е почти точно, когато трябваше прогнозна Гаус. Въпреки че той не разкрива методите си в момента, Гаус е използвал своето малко площади сближаване метод.

През юни 1802 Гаус посети Olbers които са открити Палада през март тази година и Гаус разследвани своята орбита. Olbers поиска да бъдат направени Гаус директор на предложената нова обсерватория в Гьотинген, но не е взето. Гаус започна със съответните Bessel, които той не отговаря до 1825, както и със Софи Germain.

Гаус женен Йохана Ostoff на 9-ти октомври 1805. Въпреки имат щастлив личен живот за първи път, си benefactor, за херцог на Брауншвайг, е било убито бори за пруска армия. През 1807 Гаус ляво Брауншвайг да заемат позицията на директора на Гьотинген обсерватория.

Гаус пристигна в Гьотинген в края на 1807. През 1808 баща му починал, а година по-късно Гаус съпруга Йохана почина след като роди втория си син, които да умират скоро след нея. Гаус се разби и пише за Olbers иска от него да му дава дом за няколко седмици,

за събиране на нови мощ в ръцете на своите приятелство - силата за живот, което е ценно, само защото тя принадлежи към моите три малки деца.

Гаус е женен за втори път през следващите години, за да Minna най-добрият приятел на Йохана, и въпреки че имаше три деца, бракът като че ли това да бъде една от удобството на Гаус.

Гаус работата никога не изглеждаше да страдат от неговата лична трагедия. Той публикува втория си книга, Theoria motus corporum coelestium в sectionibus conicis Solem ambientium, в 1809, голям обем две treatise по предложение на небесния органи. В първия том той обсъдени диференциални уравнения, конично профили и elliptic орбити, а във втория том, основната част от работата, той показа как да се оцени и след това да се усъвършенства оценка на планетата орбита. Гаус на вноските за теоретична астрономия спрени след 1817, въпреки че той отидох, за да направим наблюдения, докато на възраст над 70.

Голяма част от Гаус време беше прекарано на нова обсерватория, завършена през 1816, но той все още намира време да работим и по други теми. Неговите публикации през това време включва Disquisitiones generales circa seriem infinitam, един строг лечение на серията, както и въвеждането на hypergeometric функция, Methodus нова integralium valores на approximationem inveniendi, практически есе на тема сближи интеграция, Bestimmung дер Genauigkeit дер Beobachtungen, за обсъждане на статистическа estimators и Theoria attractionis corporum sphaeroidicorum ellipticorum homogeneorum methodus нова tractata. Последната работа е вдъхновено от геодезически проблеми и е основно с теорията на потенциала. В действителност, Гаус намерени себе си все повече и повече се интересуват от геодезия в 1820-те.

Гаус е бил поставен в 1818 да извърши геодезически проучване на състоянието на Хановер ще свързва със съществуващите датски мрежа. Гаус е удоволствие да приеме и влезе в личните таксуване на изследването, което прави измервания през деня и през нощта ги намалят, като се използва неговата извънредно психически възможности за изчисления. Той редовно пише за Шумахер, Olbers и Bessel, изготвяне на доклади за напредъка си и обсъждане на проблемите.

Защото на изследването, Гаус изобретен от статия, която работи с отразяващи лъчи на Слънцето с дизайна на огледала и малък телескоп. Въпреки това, неточна база линии са били използвани за изследването, както и незадоволително мрежата от триъгълници. Гаус често вашата, ако той щеше да бъде по-добре посъветвани да са преследвани някои други професия, но над 70 статии, публикувани между 1820 и 1830.

През 1822 Гаус Копенхагенския университет спечели наградата с Theoria attractionis ... заедно с идеята за картографиране на повърхността един на друг, така че двамата са сходни по-малкият им части. Този документ е публикуван през 1825 и доведе до много по-късно публикуването на нашите über Gegenstände дер Höheren Geodäsie (1843 и 1846). Хартията Theoria combinationis observationum erroribus минималния obnoxiae (1823), с добавка (1828), е посветено на математическата статистика, в частност за малко площади метод.

От началото на 1800-те Гаус е имало интерес от въпроса за възможното наличие на не-Euclidean геометрията. Той дискутира тази тема с дължина най-Фаркаш Бояй и в кореспонденцията си с Gerling и Шумахер. В книгата преглед през 1816 той обсъждат доказателствата, които заключи за аксиома на паралели от други Euclidean аксиоми, което предполага, че той вярва в съществуването на не-Euclidean геометрия, въпреки че той е доста неясна. Гаус възложени на Шумахер, кажете му, че той смята, че неговото име ще бъдат засегнати, ако той призна публично, че той вярва в съществуването на такава геометрия.

През 1831 Фаркаш Бояй, изпратени до Гаус сина си Янош Бояй "и работата по този въпрос. Гаус отговориха

да оценявате това би означавало да оценявате себе си.

Отново едно десетилетие по-късно, когато той е бил информиран за Lobachevsky "и работата по този въпрос, той похвали неговия" истински геометрични "характер, а в писмо до Шумахер през 1846, се посочва, че той

имат едни и същи присъди за 54 години

се посочва, че е известно за съществуването на не-Euclidean геометрия, тъй като той е на възраст до 15 г. (това изглежда малко вероятно).

Гаус е основен лихвен диференциал в геометрията, и се публикува много статии по темата. Disquisitiones generales circa повърхност curva (1828) е неговият най-известен труд в тази област. В действителност, тази книга е нараснал от геодезически си интереси, но не се съдържат такива геометрични идеи, както Gaussian изкривявания. Докладът също така включва Гаус на известния theorema egregrium:

Ако една област, в e 3 могат да бъдат разработени (т.е. картирани isometrically) в друг район на e 3, стойностите на Gaussian curvatures са идентични в съответните точки.

В периода 1817-1832 е особено distressing време за Гаус. Той е в неговата майка през 1817 болни, които останаха до нейната смърт през 1839, докато той е бил като изтъкна, със съпругата си и семейството си за това дали те трябва да отидете в Берлин. Той бе предложена позиция в Берлин университет и Minna и семейството ѝ са силно желае да се движат там. Гаус, обаче, никога не се харесва да промени и реши да остане в Гьотинген. През 1831 Гаус втора жена почина след дълго заболяване.

През 1831, Вилхелм Вебер пристигна в Гьотинген, както физика професор попълване Тобиас Майер на стола. Гаус е известно, Вебер, тъй като 1828 и поддържа назначаването му. Гаус е работил по физика, преди 1831, издателска Über нашите neues allgemeines Grundgesetz дер Mechanik, които съдържат принципа за малко ограничения, както и Principia generalia theoriae figurae fluidorum в statu aequilibrii, които обсъдиха сили на привличане. Тези доклади са основани на Гаус потенциала на теорията, която се оказа от голямо значение в своята работа по физика. Той дойде по-късно да се смята, неговият потенциал теория и неговия начин на малко площади, предвидени жизнено връзките между науката и природата.

През 1832, Гаус и Вебер започна разследване на теорията на магнетизма, след наземна Александър фон Хумболт Гаус се опитва да получи помощ при изготвяне на една мрежа от пунктове за наблюдение магнитни около Земята. Гаус се вълнува от тази перспектива и от 1840 той имаше три важни писмени документи по темата: Intensitas спрямо magneticae terrestris реклама mensuram absolutam revocata (1832), Allgemeine Theorie на Erdmagnetismus (1839) и Allgemeine Lehrsätze в Beziehung живот умират im verkehrten Verhältnisse на Quadrats дер Entfernung wirkenden Anziehungs-унд Abstossungskräfte (1840). Тези документи за всички разгледани текущите теории за наземна магнетизма, в това число Поасон "и идеи, абсолютна мярка за магнитна сила и емпирични определение на наземна магнетизма. Дирихле "и принципът е спомената, без доказателства.

Allgemeine Theorie ... показа, че там могат да бъдат два полюсите на света и продължи да доказва важна теорема, която се отнася до определянето на интензитета на хоризонтална компонента на магнитното сила заедно с ъгъла на наклона. Гаус, използвани в уравнението на Лаплас помощта му с неговите изчисления, и се стигна до определяне на местоположение за магнитни Южния полюс.

Хумболт са разработени календар за наблюдения на магнитен отказ. Въпреки това, след като Гаус ново магнитна обсерватория (завършена през 1833 - безплатно на всички магнитни метали) са били построени, той продължи да се променят много от Хумболт на процедурите, не е много приятен Хумболт. Въпреки това, Гаус промени, получени по-точни резултати с по-малко усилия.

Гаус и Вебер постигнат много в своите шест години взети заедно. Те открили Kirchhoff "и законите, както и изграждането на един примитивен телеграф устройство, което може да изпраща съобщения на разстояние от 5000 фута, обаче, това е просто една приятна Развлечения на Гаус. Той бе повече се интересуват от задачата за създаване на целия свят без магнитен наблюдение точки. Тази професия много конкретни резултати. В Magnetischer Verein и неговото списание са създадени, и Исус geomagnetism беше публикувано, докато Гаус и Вебер "и собствено списание, в които резултатите от тях бяха публикувани управлява от 1836 до 1841.

През 1837, Уебър бе принуден да напусне Гьотинген, когато той стана участват в политическия спор, и от този момент, Гаус дейност постепенно намалява. Той все още се произвеждат писма в отговор на колегите учени "открития обикновено remarking, че е известно, методите за години, но никога не почувствах необходимостта да се публикува. Понякога той изглеждаше изключително доволен от напредъка, направени от други математиците, особено този на Eisenstein и на Lobachevsky.

Гаус изразходвани за година от 1845 до 1851 актуализиране на Гьотинген университет вдовици фонд. Тази работа му практически опит в областта на финансовите въпроси, и той продължи да направи щастието си чрез shrewd инвестиции в облигации, емитирани от частни компании.

Две от Гаус последния докторанти бяха Мориц Cantor и Дедекинд. Дедекинд написа глоба описание на неговия ръководител

... Обикновено той седеше в удобна позиция, да търси установяване, леко stooped, със сгънати ръце над му Вас. Той Изказаха се доста свободно, много ясно, просто и ясно: но когато той искаше да подчертае, нова гледна точка ... След това той вдига главата си, се превърна за един от тези, седнали до него, и gazed в него със своя красив, проникваща сини очи по време на речта emphatic. ... Ако той продължи от обяснение на принципите за развитието на математически формули, а след това той стана, и в stately много изправена поза той пише по черната дъска до него в неговото peculiarly красив почерк: той винаги успява чрез икономика и съзнателно договореност по вземане на правите с доста малки пространство. За числени примери, от чието завършване внимателни, той поставя специална стойност, той заведени по протежение на необходимите данни за малко ластари на хартия.

Гаус представи своята златна юбилея лекция в 1849, петдесет години след неговата диплома е бил предоставен от Helmstedt университет. Той е подходящ вариант за неговата дисертация на 1799. От математическа Общността, само Джейкоби и Дирихле бяха до момента, но Гаус получил много писма и почита.

От 1850 г. насам Гаус работата отново е на почти всички от практическо естество, въпреки че той не одобрява Риман "и докторска дисертация и изслуша лекцията си стаж. Неговото последно бе известен научен обмен с Gerling. Той обсъдиха промяна Фуко махалото в 1854. Той също бе в състояние да присъства на откриването на нова железопътна връзка между Хановер и Гьотинген, но това се оказа последното му outing. Неговото здраве се влоши бавно, и Гаус починал в съня си рано сутринта на 23-ти февруари 1855 година.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland