Mathematicians

Vremenska crta Fotografije Novac Poštanske marke Sketch Pretraživanje

Werner Karl Heisenberg

Datum rođenja:

Rodno mjesto:

Datum smrti:

Mjesto smrti:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Prezentacija Wikipedia
Pozornost - Automatski prijevod iz: engleski verzija

Werner Heisenberg 's otac je bio kolovoz Heisenberg i njegova majka je bila Anna Wecklein. U vrijeme da Werner je rođen njegov otac je bio da o napretku iz škole učitelj klasičnih jezika kako bi se imenovalo kao Privatdozent na University of Würzburg. Anna oca, Nikola Wecklein, bio je direktor gimnazije u Maximilians u Münchenu i to je bio kolovoz Heisenberg, dok je bio na obuci nastavnika u školi da da je Anna u susret. Kolovoza i Anna su bili oženjeni u svibnju 1899. Werner je imao starijeg brata Erwin, rođen u ožujku 1900, koji je, dakle, gotovo dvije godine starija od subject of this biografija.

Kolovoz Heisenberg je bio:

... prilično naporan, čvrsto pod kontrolom, autoritarna figura.

On je bio jedan Evanđeoska Lutheran i njegova supruga Anna je pretvorena iz jedne rimokatolička kako bi bili sigurni da nije bilo vjerskih problema sa svojim brak. Kolovoza i Anna, međutim, bili su samo vjerska zbog konvencija. A kršćanska vjera je od ljudi očekuje od svog statusa pa za njih je to bila društvena nužnost. U privatnom je, medjutim, da njihova izrazili nedostatak vjeroispovijedi, a posebno oni koji će se pojaviti njihova djeca slijediti kršćanske etike, ali su pokazali ukupno sumnja u povijesnom strana kršćanstva.

U rujnu 1906, nedugo prije njegove peti rođendan, Werner upisao u osnovnu školu u Würzburg. On je proveo tri godine i da škole, ali onda u 1909 i njegov otac imenovan je profesor Srednje i Novogrčki jezik na Sveučilištu u Münchenu. U lipnju 1910, nekoliko mjeseci nakon što je njegov otac zauzeo je profesura, Werner i ostatak obitelji preselio u Munich. Tu je pohađao u Elisabethenschule od rujna, trošenje samo jednu godinu u ovoj školi prije ulaska u gimnazije Maximilians u Münchenu. To, naravno, bio je škola u kojoj njegov djed je bio direktor.

U 1914 World War sam počeo i Gimnazija je bila zauzeta od strane trupe. Lekcije su uređeni u različitim zgradama i kao rezultat je poremećaj Heisenberg učinio mnogo nezavisnih studija koje vjerojatno je povoljno utječe na njegov odgoj. Njegovi su najbolji subjekata matematike, fizike i religije, ali njegov rekord u cijeloj njegovoj karijeri škola je bila odlična svestrani. U stvari njegove matematičkih sposobnosti su takve da se u 1917 on tutored obiteljski prijatelj koji je na sveučilište u račun. U ovom periodu je pripadala paravojne organizacije koje su radile u gimnazije s namjerom da pripremi mlade ljude za kasnije vojnog roka.

Heisenberg također radio na farmama kao njegov doprinos u drugu dobrovoljne organizacije, koja je mladića poslao da pomogne u polja u proljeće i ljeti. Ovo djelo ga daleko od kuće po prvi put u 1918, kada je bio poslan na rad na mliječna farma u Gornjoj Bavarskoj. Bio je to vrijeme velikih nevolja sa dugim sati rada napravio lošiji od bilo je dovoljno hrane. On je proveo slobodno vrijeme igrajući šah, koji je učinio na veoma visokoj razini, kao i pročitati tekstove matematike on je uzeo sa sobom. U stvari po ovom trenutku je on postao zainteresiran za teoriju brojeva i on pročitati Kronecker 's posla i pokušao pronaći dokaz Fermat's Last Teorem.

Nakon što je rat završio 1918 u situaciju u Njemačkoj je postao nestabilan s različitih strana pokušava preuzeti vlast silom. Heisenberg su sudjelovali u vojnim supresija od bavarske sovjetske snage, ali, iako je bio vrlo ozbiljne poslovne, mladiće Vjerojatno je tretirana gotovo kao igra. On je kasnije pisao:

Sam bio dječak od 17 i ja smatra da neke vrste avantura. To je kao igranje murjačka i razbojnici ...

U gimnazije Heisenberg je vodio jedan pokret mladeži i on je kasnije vodio pokret unutar Young bavarske League. U 1920 uze njegovu Abitur ispit i bio je jedan od dva učenika unijeli iz Maximilians gimnazije za bavarske širok natječaj za stipendije iz Maximilianeum Foundation. Jedanaest stipendije su dostupne i Heisenberg samo je po jedanaesti dolazite u mjesto. Njegov pregled rezultata iz matematike i fizike su klasifikatora kao izuzetne, ali njegov esej na "tragediju kao pjesnički umjetnost" bila je mnogo manje impresivni. On je odbio je ponudu besplatnog smještaja iz Zaklade, preferring da žive sa svojim roditeljima.

U razdoblju između uzimanja njegova Abitur ispit i ulaska u University of Munich, Heisenberg je otišao off pješačenje s njegove mladosti grupa. On je skoro umro od tifus koje je ugovoreno nakon potrošnje noć u dvorcu koji je bio korišten kao vojna bolnica. On je obnovljena, unatoč problemima dobivanja primjerena hrana, u vrijeme za početak njegova sveučilišne studije. Tijekom ljeta 1920 Heisenberg je, kao što je za neko vrijeme, s namjerom da studiranja čiste matematike na Sveučilištu. On je pročitao Weyl i Bachmann 's tekstom koji je dao kompletan pregled broj teorija i ovo je bio da se njegova namjena istraživanja topic za njegov doktorat. On prilazi Ferdinand von Lindemann je li on će biti njegova istraživanja nadzornik.

Imao je intervju s Lindemann je uspjeh onda Heisenberg bi danas biti poznat kao jedan izvanredan broj teoretičar. Međutim, u intervjuu nije dobro ići, gotovo sigurno od Lindemann je samo dvije godine od usamljenost i samo je dogovoreno da se vidi Heisenberg kao milost za svoga oca koji je bio prijatelj i kolega. Nakon toga Heisenberg je intervju s Sommerfeld koji sretno prihvatio ga kao student.

Sa svojim kolegama student Pauli, Heisenberg je počeo studij teorijske fizike pod Sommerfeld u listopadu 1920. U početku je bio pažljiv, koje uglavnom nastava matematike i biti sigurni da je on mogao vratiti na matematici ako Theoretical Physics ode loše. On je izbjegavati tečajevi by Lindemann, međutim, tako da njegova matematičkog interesa preselio iz broja teorija da geometrija. Uskoro njegova povjerenja u teorijskoj fizici je bio takav da je drugi semestar je uzimanje sve Sommerfeld 's tečajeva. On također uze tečajevi u Experimental Physics, koji su obvezni, i on je počeo da namjeravate poduzeti istraživanja u relativnosti. Međutim Pauli, koji je u to vrijeme radi na njegov glavni pregled teorije relativnosti, savjetovao protiv njega radi istraživanja na tu temu. Na atomska struktura, međutim, Pauli, objasnio je, koliko je potrebno da se od teorije i eksperimenta ne slažete.

U Heisenberg je napisao njegovih ranih dana na University:

Moje prve dvije godine u Munich University su proveli u dva vrlo različita svijeta: među mojim prijateljima, pokret mladeži i sažetak u carstvo Theoretical Physics. Oba svijeta su tako napuni intenzivne aktivnosti da sam često bio u stanju velika uznemirenost, više na taj način kao što sam pronašao je prilično teško ustava između dva.

U lipnju 1922 je pohađao predavanja po Niels Bohr u Göttingen. Povrat na Munich, Sommerfeld mu problem u Hidrodinamika da ga čuvaju dok je zauzet (Sommerfeld) proveo sjednici 1922-23 u SAD-u. Heisenberg prezentirao preliminarne rezultate na problem na turbulencija na konferenciji u Innsbrucku uoči odlaska ponovno Göttingen na studij s Rođena, Franck, i Hilbertova dok njegov supervizor je daleko. Tamo je radio sa Rođen atomska teorija, pisanje udruženom skupa s njim na helij. Njegova doktorska disertacija, predstavljen u Münchenu 1923, bio je na turbulencija u fluid potoci.

Nakon što se njegov doktorat Heisenberg je otišao na izlet u Finsku tada, u listopadu 1923, on se vratio u Göttingen kako Rođen 's pomoćnikom. U martu 1924 je posjetio Niels Bohr u Institutu za teorijsku fiziku u Kopenhagenu, gdje je Einstein sastali su se po prvi put. Povrat ponovo Göttingen da je izbavili svoje habilitation predavanje na 28 Srpanj 1924 kvalificiranih i poučavati u njemački univerziteti.

Heisenberg kasnije je napisao:

Saznao sam iz optimizam Sommerfeld, Göttingen i matematike, fizike i iz Bohr.

Od rujna 1924 do svibnja 1925 radio je, uz potporu od Rockefeller odobriti, s Niels Bohr Sveučilišta u Kopenhagenu, povratku za ljeto 1925 u Göttingen. Heisenberg je izumio mehaniku matrica, prva verzija kvantne mehanike, u 1925. On nije izmisle tih pojmova kao matrična algebra, međutim, radije usredotočio je pozornost na niz quantised vjerojatnost amplitude. Ove amplitude formirana ne-zamjenski algebra. To je bio Max Born i Pascual Jordan u Göttingen koji je prepoznala ovu non-zamjenski algebra biti algebra matrica.

Matrica mehanika je dalje razvila u tri autor papir by Heisenberg, rođen i Jordana objavljen u 1926. U svibnju 1926 Heisenberg imenovan je predavač u teorijsku fiziku u Kopenhagenu, gdje je radio s Niels Bohr. U 1927 Heisenberg je imenovan na stolcu na University of Leipzig i on izbavili svoje nastupni predavanje na 1 veljača 1928. Bio je to držati dok ovaj post, u 1941, on je napravio direktor je Kaiser Wilhelm Institut za fiziku u Berlinu.

U 1932 je dobio Nobelovu nagradu za fiziku u:

Stvaranje kvantne mehanike, primjene koja je dovela, među ostalim, da je otkriće od allotropic oblici vodika.

U prezentaciju govora H Pleijel je rekao:

Heisenberg ... pogledano njegov problem, od samog početka, iz tako širokog kuta da se pobrinu se za sustave elektrona, atoma i molekula. Prema Heisenberg jednom mora početi od takvih fizikalnih veličina kao dozvola koje su izravno promatranje, a zadatak se sastoji od pronalaženja i zakone koji link ove količine zajedno. U količinama prije svega da se smatra da su frekvencije i intenziteta od linije u spektri atoma i molekula. Heisenberg sada smatra kombinacija sve oscilacije takvog spektra kao jedan sustav, za matematičko rukovanju, koji je postavljen iz određene simbolički pravila izračunavanja. Ona je nekada bila određena već da određene vrste prijedloga unutar atoma moraju biti pregledani kao nezavisni jedni od drugih da određeni stupanj, na isti način na koji određeni razlika je u Klasična mehanika između paralelno gibanje i rotational motion. Trebao bi se spominje u ovoj vezi da, kako bi se objasniti svojstva od spektra je potrebno pretpostaviti self-rotacija pozitivne jezgre i elektrona. Ove različite vrste pokreta za atoma i molekula proizvoditi različite sustave u Heisenberg's kvantne mehanike. Kao temeljni faktor Heisenberg's teorija može se staviti naprijed u pravilu postavljaju prema njemu s obzirom na odnos između pozicije koordinirati i brzina jedan elektron, prema kojem pravilu Planck 's konstantnom je uvedena u kvantna mehanika izračune kao determining factor. ...

Heisenberg je kvantna mehanika je primijenjen prema sebi i drugima na studij svojstva od spektri atoma i molekula, te je yielded rezultate koji se slažete sa eksperimentalnog istraživanja. Može se reći da Heisenberg's kvantna mehanika je moguće jedan od systemization spektri atoma. Ona također treba spomenuti da Heisenberg, kad je njegova teorija primijenjena na molekule se sastoji od dva slična atoma, pronašao između ostalog da su molekule vodika moraju postojati u dva različita oblika koje bi se trebale pojaviti u nekim given sistem za svaki drugi. Ova prediction of Heisenberg's je kasnije potvrdio i experimentally.

Heisenberg je možda najpoznatiji za načelo neodređenosti, otkrivene u 1927, koja navodi da je potrebno odrediti položaj i moment sile od čestica nužno sadrži pogreške proizvod koji ne može biti manji od konstanta kvantne h. Te greške su zanemarive u cjelini, ali kada je postalo kritično proučavanje vrlo mali kao što je atom. Bio je u 1927 da Heisenberg prisustvovali su Solvayev konferencije u Bruxellesu. On je pisao u 1969:

Za sve one od nas koji je sudjelovao u razvoju atomske teorije, pet godina nakon Solvayev konferencije u Briselu u 1927 pogleda tako divno da smo često govorio je o njima kao zlatno doba atomske fizike. Velike prepreke koje su zauzele sve naše napore u prethodnim godinama je izbrisan iz putu, vrata za jedan sasvim novi polje, kvantne mehanike i atomska školjke stajao širom otvorila, i svježe voće činilo spreman za branje.

Heisenberg objavljen Fizikalne osnove kvantne teorije u 1928. U 1929 je otišao na predavanje turneju u SAD, Japan i Indija. U 1930s Heisenberg i jedne Pauli koristi quantised realizacije prostora u svojim proračunima lattice. Heisenberg nadao ovaj matematički imovine će dovesti do temeljnih imovine prirode s' temeljna dužina 'kao jedan od konstante prirode.

U 1932 Heisenberg je napisao tri dijela skupa koji opisuje moderne slike od jezgre atoma. On je tretirana strukturu različitih nuklearnih komponenti razgovaraju o njihovim energijama obvezujuća i njihova stabilnost. Ovi radovi otvoren put za druge da se primjenjuju kvantne teorije do atomske jezgre.

U 1935 nacisti su donijeli u zakonu kojim profesori preko 65 je za penziju. Sommerfeld je 66 i on je već naznačeno da je htjela da Heisenberg mu uspjeti. Bio je jedan termin koji Heisenberg i jako htjela u 1935 Sommerfeld ponovo ukazao da je htjela Heisenberg da ispunite njegovu stolicu. No ovo je bio period kada su nacisti htjeli "njemački matematike" zamijeniti "židovske matematike" i "German fizike" zamijeniti "židovske fizike". Relativnosti i kvantne teorije su klasifikatora kao "židovske" i kao posljedica Heisenberg's appointment za München je bio blokiran. Iako je on ni na koji način ne židovske, Heisenberg je bio podvrgnut čestih napada u tisku opisujući ga da se "židovskog stila".

U 1937 Heisenberg oženjen Elisabeth Schumacher. On je sreo nju kroz njegove glazbe koju je važno da ga kroz njegov život. Odličan pijanist, Heisenberg Elisabeth Schumacher sastali su se na koncert u kojoj je izvedbom na kuću prijatelja. Elizabeth je samo 22 kad su zadovoljeni, Heisenberg je 35. Oni su bili oženjeni na 29 Travanj 1937, manje od tri mjeseca nakon što su prvi u susret. Heisenberg je bio upitan da uzmi imenovanje u Münchenu u ožujku, ali je pitao za datum biti odgođen do augusta zbog svoje vjenčanje. Dogovoreno je da on treba da zauzimaju imenovanje na 1 avgust. On i njegova žena stigla u Münchenu u srpnju, ali njegovo imenovanje bila je blokirana od strane nacisti.

Tokom Drugog svjetskog rata Heisenberg je vodio neuspješne njemački nuklearnog oružja projekta Uranverein. On je radio s Otto Hahn, jedan od discoverers i nuklearna fisija, na razvoju jedne nuklearni reaktor, ali nije uspio razviti učinkovit program za nuklearno oružje. Da li je to zbog nedostatka resursa ili nedostatka želja da se nuklearnog oružja u rukama, nacisti, to je nejasno.

Nakon rata je bio uhapsen od strane Alsos, tajnu misiju koja je pratila napredovanje savezničkih snaga u Europi, kako bi utvrdio napredak Njemačka je atomska bomba projekta. On je bio internirani na ekonomiji u dvorani u Godmanchester, Huntingdonshire, Engleska, s druge vodećih njemačkih znanstvenika. No on se vratio u Njemačku u 1946, kada je imenovan za direktora na Max Planck institut za fiziku i astrofizika na Göttingen. U zimskim mjesecima od 1955-1956 je dao Gifford Lectures "Dana fizike i filozofije" na Sveučilištu St Andrews. Kada je Max Planck Institut preselio u München u 1958 Heisenberg i dalje kao direktor. On je održan ovaj post dok je ostavku u 1970.

On je također zainteresiran za filozofiju fizike i pisao fiziku i filozofiju (1962) i fiziku i Beyond (1971).

Heisenberg primio mnoge primjenjuje za njegov izvanredan doprinos uz Nobelovu nagradu za fiziku. On je izabran za jednog Fellow of Royal Society of London, te je bio član i akademijama, Göttingen, Bavarska, Saska, Pruska, Švedska, Rumunjska, Norveška, Španjolska, Nizozemska, Rim, Akademie der Naturforscher Leopoldina, Accademia dei Lincei, i američke akademije znanosti i umjetnosti. Među nagrade je dobio je nagradu Copernicus.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland