Matematiki

Čas line Fotografije Denar Stamps Skica Iskati

Richard Phillips Feynman

Datum rojstva:

Kraj rojstva:

Datum smrti:

Kraj smrti:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Predstavitev Wikipedija
POZOR - Samodejno prevajanje iz english version

Richard Feynman 's starši so bili Melville in Lucille Phillips Feynman. Melville je rodil v judovski družini v Minsku, Belorusiji, in s svojimi starši izselila v ZDA, ko je bil star pet let. Bil je poslovni človek, ki se potrudil, ne preveč uspešno, veliko različnih vrst dejavnosti. Jasno je, da je njegovo nadarjenost niso bile v poslovnem ampak v znanosti, ki je bil predmet, ki ga je očarala, vendar se nikoli ni imel priložnost za kariero od njega. Lucille Phillips je bil rojen v Združenih državah v judovski družini. Lucille oče je imel izselila iz Poljske in njena mama prav tako prišla iz družine poljskih priseljencev. Ona izobraženi učitelj osnovne šole, vendar poročen Melville leta 1917 pred prevzemom poklica.

Po poroki in Lucille Melville Feynman preselili v stanovanje in Manhattan, v naslednjem letu, je bil njihov prvi otrok rodil Richard. Melville je želel njegov prvi otrok, ki se sina in mu je tudi želel postati znanstvenik tako, Presretan ko je dobil sina je hotel, je naredil vse, da bi interes na področju znanosti Richard skozi svoje otroštvo. Gleick piše:

Darilo Melville, da je bila družina znanja in resnosti. Humor in pripovedovanja prišel iz Lucille.

Tragedija prizadela družine, ko je bil Richard pet let in za Lucille Melville je drugega sina, ki je umrl, ko štiri tedne. To je pomenilo, da žalost padla v gospodinjstvu, ki mora imeti močno prizadela mlade Richard. Po tem, je ostal edini otrok, dokler njegova sestra Joan se je rodil, ko je bil star devet let. Družina preselila večkrat v teh letih, ko pa je bil Richard deset jih naselili v Far Rockaway.

Richard, ali Ritty kot so ga klicali njegovi prijatelji, izkušnje veliko znanosti od Encyclopaedia Britannica, in poučeval sam osnovno matematiko, preden je naletel v šoli. Prav tako je ustanovljen laboratorij v svoji sobi doma, kjer je eksperimentiranje z električno energijo. Še posebej je opremljen z žično napeljavo vezij s žarnice, je izumil Alarm proti vlomom, in vzel radio narazen za popravilo poškodovanih vezij. Ko je začel Far Rockaway High School svojih interesov, so bili skoraj v celoti matematike in znanosti. Našel malo všeč, za tip umetnosti teme v tem trenutku:

Vedno sem zaskrbljen da Deklica, nisem hotel biti preveč občutljiv. Da me ne pravi človek nikoli plačane pozornost poezije in take stvari.

V šoli Feynman obrnila matematike na zelo neobičajen način. V bistvu je užival rekreacijske matematike, iz katerih je izhaja veliko užitka. Študiral je veliko matematike, v svojem času, vključno s trigonometrija, pristransko in sestavni calculus, in kompleksnih števil, še preden se je srečal teh temah v svojem formalnem izobraževanju. Uresničevanje pomen matematičnega zapisa, izumil svoj zapis za sin, cos, tan, f (x) itd, ki je mislil, da je veliko bolje kot standardni zapis. Vendar pa, če prijatelj ga prosil, da pojasni kos matematike, se je nenadoma spoznal, da zapis ni bilo mogoče osebno zadevo, saj enega potreboval za sporazumevanje. On je zares užival matematike tekmovanjih in je resnično zvezda v svoji šoli. V svojem zadnjem letu na Far Rockaway High School osvojil New York University, Math prvenstvo.

Po odhodu šoli se je prijavil na več univerz, zaradi študija. Pričakovati bi bilo vse univerze, ki je zaprosil bi navdušeno ponujajo mu mesto, vendar ni bilo tako enostavno. Čeprav so njegove ocene iz matematike in znanosti odprta, je moral opraviti veliko slabše pri drugih predmetih. Prav tako je bil "problem", ki je bil Žid, ki je res bil problem v Združenih državah Amerike se v tem času z univerzami, ki imajo kvote na število Judov so sprejeti. Sedel je izpit za Columbia University in so mu obrnili navzdol. Nikoli ni povsem odpustil jih za obračunavanje njega 15 dolarjev, nato pa ga je zavrnila. On je bil sprejet, vendar ga Massachusetts Institute of Technology.

MIT je vstopil leta 1935 in se po štirih letih študija, dobil dipl leta 1939. On je šel tja na študij matematike, vendar, čeprav je ugotovljeno, tečaji enostavno, je postal vse bolj zaskrbljen zaradi abstrakcije in pomanjkanja vlog, ki je značilna seveda v tem trenutku. Prebral Eddington je Mathematical Theory of Relativity medtem ko je v svojem prvem letu študija, in menil, da je to, kar je hotel iz matematike. Njegova matematika predavatelji predstavil mu, da je eden matematike zaradi njih samih, tako Feynman sprememba tečajev, pri čemer elektrotehniko. Zelo hitro se je spremenilo, tokrat gibljejo v fizike. Zanimivo je misliti, da je Feynman sprejela tečaj matematike na Univerzi v Cambridgeu, ki Hoyle je približno istem času, bi jo našel točno to, kar je hotel.

Fizika seveda Feynman je na MIT ni bil standarden. Vzel Uvod v teoretično fiziko, razred za podiplomske študente, v svojem drugem letu. Seveda ni bilo na kvantni mehaniki, temo, ki je bil Feynman zelo želijo študirati, da skupaj s kolegi dodiplomski, TA Welton, je začel brati besedila so na voljo spomladi 1936. Vrnitev na svoje domove v poleti 1936 sta izmenjala vrsto izjemno pisem, kot so skušali razviti različico prostor-času, ko (navedek iz enega od pisem - glej):

... električni pojavi [so] zaradi metričnih prostora na enak način, da so gravitacijske pojave.

Do 1937 Feynman bral Dirac je načela kvantne mehanike, in videli, kako je njegova zelo izvirne ideje so vgrajeni v Dirac 's pristopom. Dejansko Diracova postal znanstvenik, ki Feynman najbolj spoštovanih skozi življenje.

Mi prej omenjenimi Feynman šla domov za svoje počitnice. Pravzaprav je zaprosil za poletje delovna mesta na Bell Telephone Laboratories vsako poletje, vendar je bil vedno zavrnil stališče je kljub najvišji priporočil. Čeprav je nikoli ni mogoče dokazati, ni videti nobenega drugega razloga, da bi bil obrnjen navzdol, razen da je bil židovski.

Ko se je približal koncu svojega izjemno štirih letih na dodiplomskem MIT je začel razmišljati o študiju za njegov doktorat. Ker je bil tako srečen na MIT in tudi prepričanje, da se vodilni instituciji, se je obrnil glavo fizike, John Slater, ki zahteva, da se je, da ostanejo na dr tečaj. Slater mu povedal, da za svoje dobro je imel do prostega gibanja in je predlagal Princeton.

Kljub osebno priporočilo, da je Harry Smyth na Princeton, prejetih od Slater, ni bilo očitno, da bi Feynman mogoče sprejeti. Imel je najboljše ocene iz fizike in matematike, da je kdo videl, vendar na drugi strani pa je bil blizu dna v zgodovini, literaturi in umetnosti v redu. Imel je še ena stvar gre proti njemu - in sicer, da je bil židovski. Smyth wrote:

Je Feynman Jewish? Nimamo dokončno odločitev proti Judom, vendar morajo ohraniti njihov delež v našem oddelku razumno majhnim zaradi težav pri dajanju njih.

Po nadaljnjih pisma Slater, je bil Feynman sprejela Princeton. Njegovo doktorsko delo na Princeton je nadzorovan s John Wheeler, in po ugotovitvi, da je prvi problem Wheeler mu ne nepremagljiva, je odšel nazaj idej je imel pomislil, medtem ko pri MIT. Prvi seminar, ki ga je dal na Princeton je bilo občinstvo, ki je vključevala Einstein, Pauli in von Neumann. Pauli je dejal na koncu:

Ne verjamem, da ta teorija lahko right ...

V retrospektivi, Feynman mislil, da je treba Pauli videli težave naenkrat, za po Feynman je preživel dolgo časa dela na tem, tudi on je menil, da ni bilo zadovoljivo. Vendar pa je nato odšel na razvoj novega pristopa k kvantne mehanike z uporabo načelo najmanjše akcije. On nadomesti val model Elektromagnetna of Maxwell z modelu, ki temelji na interakcijah delcev razporejena v prostoru-času. Gleick piše:

To je bil Richard Feynman bliža grebena svojih pooblastil. So dvajset-tri ... fizik, ni bilo na zemlji, ki bi lahko tekmo svoje bujno poveljuje domači materialov iz teoretične znanosti. To ni le objekt v matematike (čeprav je postalo jasno, da je ... matematično stroja, ki izhajajo iz Wheeler-Feynman sodelovanje je bilo zunaj lastne Wheeler sposobnost). Feynman je zdelo, da imajo lažje prestrašiti s snovjo zadaj enačbe, kot je Einstein na isti starosti, kot je sovjetski fizik Lev Landau - toda nekaj drugih.

On je doktoriral iz Princeton leta 1942, vendar pred tem časom Združene države začel drugi svetovni vojni.

Feynman delali na projektu atomske bombe na Princeton University (1941-42) in nato v Los Alamos (1943-45). Ko je bil obrnil v svojo zadnjem letu raziskav, ki sodelujejo pri projektu njegov prvi odziv je bil zelo ni določen, saj je bil vstop končni fazi dela za svoje delo v času:

... Šel sem nazaj v mojo tezo - za približno tri minute. Potem sem začel hoditi na tla in razmišljati o stvar. Nemci so Hitlerja in možnosti za razvoj atomske bombe je bilo očitno, in možnost, da bi se razvija, preden sva bila zelo veliko strahu.

Feynman začel delati na projektu Manhattan na Princetonu v razvoju teorije o tem, kako za ločevanje urana 235 iz urana 238, medtem ko je njegov mentor Wheeler odšel v Chicago za delo z Fermi na prvi jedrski reaktor. Paul Wigner, Wheeler je v odsotnosti, svetovati, Feynman pisati opravljati svoje delo in po Wheeler in Wignerjev preučila delo je doktoriral v juniju 1942.

Feynman je težko osebni problem v tem trenutku. Njegovo dekle mnogih let, Arlene Greenbaum, je bila diagnosticirana kot ob tuberkuloza in njegove družine nasprotovali sklenitev zakonske zveze. Kmalu zatem, ko je prejel doktoriral Feynman poročena Arlene, ki nimajo družinskih članov. Kmalu po svoji poroki Feynman hodil v novo zgrajeni na mestu Los Alamos za delo na projektu atomske bombe. Njegovo izjemno sposobnost kmalu privedlo do njem se imenuje za vodjo teoretične delitve. Arlene je umrl leta 1945 tik pred prvo preizkus bombe. Feynman bi bilo dvakrat več poročiti in imeti dva otroka s svojo tretjo ženo.

Po drugi svetovni vojni, v jeseni 1945, je bil imenovan Feynman kot profesor teoretične fizike na Univerzi Cornell. Sprva se je posvetil sam k poučevanju in postavi svoje raziskave razveljavi. Tlak dela v Los Alamos, skupaj z osebnimi stres gledal njegove žene zdravje upada, je vzela svoj davek. Napisal je:

Če ste poučevanje razredu, si lahko misliš o osnovnih stvareh, ki zelo dobro veste. Te stvari so vrste zabave in zabaven. To ne naredi nikakršne škode mislim jih znova. Ali obstaja boljši način, da bi jih? Osnovna stvari se enostavno misliti, če ne morete razmišljati o novih misli, nobene povzročene škode, kaj si misli o tem, preden je dovolj dobro za razred. Če pomislim na nekaj novega, da ste precej zadovoljni, da ste nov način gledanja na to.

Prejel ponudbe delovnih mest na drugih univerzah, vendar je menil, da so ne-raziskovalec ne bi mogel niti pomisliti njih. Nenadoma je želja, da opravi raziskave zadel še enkrat in se je vrnil v kvantno teorijo elektrodinamika, ki je delal na pred drugo svetovno vojno.

Leta 1950 je Feynman sprejel stališče, kot profesor teoretične fizike na California Institute of Technology. Ker je že prej načrtovano øtudijski dopust pred prejemom ponudbe, je bil sposoben urediti, da preživijo prvih desetih mesecih svojega novega sestanka v Braziliji. On je ostal na Cal tech do konca svoje kariere, pri čemer imenovanja Richard Chace Tolman profesor za teoretično fiziko je v letu 1959.

Glavni Feynman prispevek je bil kvantni mehaniki, ki sledi iz dela doktorske disertacije. On je predstavil diagrami (zdaj imenuje Feynman diagrams), ki so grafični analogi matematičnih izrazov, potrebnih za opis obnašanja sistemov vzajemno delcev. On je bil nagrajen z Nobelovo nagrado leta 1965, skupaj z Seymour Schwinger in Tomonoga:

... za temeljno delo v kvantna elektrodinamika, z globoko oranje posledice za fiziko osnovnih delcev.

Drugo delo na spin delcev in teorijo "partons", ki je pripeljala do sedanjega teoriji kvarkov so temeljne pri spodbujanju razumevanja fiziki osnovnih delcev.

V začetku leta 1979 Feyman zdravje je moralo poslabšalo in je imel operacijo na želodcu raka. To je bil zelo uspešen in njegove zdravniki verjeli, da ne bi bili oškodovani ponovitev. Po njegovo okrevanje je užival središču zanimanja kot znana javna osebnost, vlogo, ki se je povečevala, ko knjigo postal najboljši prodajalec presenečenje. Njegova končna glavna naloga je, kot član odbora, ustanovljenega, da razišče vzrok za eksplozijo na space shuttle Challenger v torek, 28. januarja 1986. Za fascinantno zgodba o znanosti in politiki te preiskave je povedal v lastnih besedah v Feyman. Bilo je zelo težko časa za Feyman, saj v celotnem obdobju preiskave je bilo njegovo zdravje slabša. Blizu konca leta 1987 raka je bilo ugotovljeno, spet v njegovem trebuhu. Po njegovi smrti, Chandler napisal 17. februarja 1988 v:

Feynman, ki je umrl na University of California v Los Angeles Medical Center po osmih letih boja z rakom trebušne, je bil priljubljen in energična predavatelj, ki so kljub njene bolezni, še naprej za poučevanje na California Institute of Technology šele pred dvema tednoma.

Books Feynman's vključujejo veliko neporavnanih tistih, ki se je razvil iz predavanja tečajev. Na primer kvantna elektrodinamika (1961) in teorija o temeljnih procesov (1961), The Feynman Lectures on Physics (1963-65) (3 zvezkov), Character of Physical Law (1965) in QED: Strange Theory of Light in materije (1985).

V Gleick Feynman opisan pristop k znanosti:

Toliko njegovih prič opazili iznijet svobodo svojega letov misli, še Feynman, ko je govoril o svojem metod ni omejitev svobode, ampak ... Za Feynman bistvo znanstvene domišljije je bil močan in skoraj boleče pravilo. Kaj se mora ujemati znanstveniki ustvarjajo realnost. Zato se mora ujemati, kar je že znano. Znanstvena ustvarjalnost, je dejal, je domišljija v prisilni jopič ... Pravila harmonskih napredovanja je za Mozarta kletko kot Nesavitljiv kot sonet naredil Shakespeare. Kot Nesavitljiv in kot osvoboditvi - za kasneje ugotovljeno, kritiki ustvarjalca genij v kontrapunkt strukture in svobode, natančnost in inventivnost.

Feynman je prejela veliko čast za njegovo delo. Je bil izvoljen v American Physical Society, ameriško združenje za napredek znanosti, nacionalne akademije znanosti in Kraljeve družbe v Londonu. Med nagrade je prejel so bili Albert Einstein nagrado (1954) in Lawrence Award (1962).

Glede značaja Feynman's, je bil opisan v naslednji način:

Bil je zelo znan po svojem nenasiten radovednost, nežen duhovitosti, briljanten um in igriv temperament.

Gleick ga opisuje kot:

... mystifyingly briljantno pri izračunu, čudno poznajo literature, strastno.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland