Wiskundigen

De lijn van de tijd Foto's Geld Stempels De schets De zoektocht

Galileo Galilei

De geboortedatum:

De geboorteplaats:

De datum van dood:

De plaats van dood:

15 Feb 1564

Pisa (now in Italy)

8 Jan 1642

Arcetri (near Florence) (now in Italy)

De voorstelling Wikipedia
AANDACHT - de Automatische vertaling van engelse versie

Galileo Galilei 's ouders waren Vincenzo Galilei en Giulia AMMANNATI. Vincenzo, die werd geboren in Florence in 1520, was een leraar van de muziek en een boete luit-speler. Na bestudering van muziek in Venetië hij uitgevoerde experimenten op strings ter ondersteuning van zijn muzikale theorieën. Giulia, die geboren werd in Pescia, trouwt Vincenzo in 1563 en ze maakten hun huis op het platteland bij Pisa. Galileo was hun eerste kind en bracht zijn vroege jaren met zijn gezin in Pisa.

In 1572, toen Galileo was acht jaar oud, zijn familie keerde terug naar Florence, zijn vader het huis van de stad. Echter, Galileo bleef in Pisa en woonde voor twee jaar met Muzio Tedaldi die was gerelateerd aan Galileo's moeder door het huwelijk. Toen hij de leeftijd van tien, Pisa Galileo-links om toe te treden tot zijn familie in Florence en daar werd hij begeleid door Jacopo Borghini. Nadat hij was oud genoeg om te worden opgevoed in een klooster, zijn ouders stuurde hem naar het klooster op Camaldolese Vallombrosa welke is gelegen op een prachtige beboste heuvelrug 33 km ten zuidoosten van Florence. De Camaldolese Orde was onafhankelijk van de Benedictijner Orde, het splitsen van het in ongeveer 1012. De Orde gecombineerde het eenzame leven van de kluizenaar aan de strenge leven van de monnik en binnenkort de jonge Galileo vond dit leven een aantrekkelijk. Hij ontpopte zich tot een onervaren, van plan om toe te treden tot de Orde, maar dat heeft niet dan zijn vader, die had al besloten dat zijn oudste zoon moet een arts.

Vincenzo had Galileo terugkeer uit Vallombrosa naar Florence en geven vervolgens het idee van de toetreding tot de Camaldolese orde. Hij heeft verder zijn schoolopleiding in Florence, maar in een school Camaldolese gerund door de monniken. In 1581 stuurde Vincenzo Galileo terug naar Pisa te leven opnieuw met Muzio Tedaldi en nu inschrijven voor een medische graad aan de universiteit van Pisa. Hoewel het idee van een medische loopbaan nooit lijkt te hebben een beroep gedaan op Galileo, de wens van zijn vader was een vrij natuurlijk een sinds er sprake was geweest van een beroemd arts in zijn gezin in de vorige eeuw. Galileo nooit lijkt te hebben genomen medische studies serieus, het volgen van cursussen over zijn echte belangen, die in de wiskunde en natuurlijke filosofie. Zijn wiskunde leraar aan Pisa was Filippo Fantoni, die het voorzitterschap van de wiskunde. Galileo keerde terug naar Florence voor de zomer vakantie en er bleef studie wiskunde.

In het jaar 1582/83 Ostilio Ricci, die de wiskundige van de Toscaanse Hof, en een voormalig leerling van Tartaglia, doceerde een cursus over Euclides' s Elementen aan de universiteit van Pisa die Galileo bijgewoond. Tijdens de zomer van 1583 werd Galileo terug in Florence met zijn familie en Vincenzo moedigde hem aan om verder te lezen Galen zijn medische studies. Galileo is echter nog steeds huiverig om te studeren geneeskunde, uitgenodigd Ricci (ook in Florence, waar de Toscaanse rechter bracht de zomer en herfst) naar zijn huis om te voldoen aan zijn vader. Ricci Vincenzo probeerde te overtuigen om zijn zoon voor studie wiskunde omdat dit waar zijn belangen lagen. Natuurlijk heb Vincenzo niet graag het idee en krachtig verzet, maar uiteindelijk gaf hij een beetje weg en Galileo was in staat om de werken van Euclides en Archimedes van de Italiaanse vertalingen die Tartaglia had gemaakt. Natuurlijk was hij nog officieel ingeschreven zijn als medisch student aan Pisa, maar uiteindelijk, door 1585, hij gaf deze baan en er zonder behalen van zijn diploma.

Galileo begon onderwijs wiskunde, eerste particulier in Florence en vervolgens gedurende 1585/86 bij Siena waar hij een openbare afspraak. Tijdens de zomer van 1586 doceerde hij aan Vallombrosa, en in dat jaar schreef hij zijn eerste wetenschappelijke boek The weinig saldo [La Balancitta], waarin beschreven Archimedes' methode voor het vinden van de specifieke zwaartekrachten (dat is de relatieve dichtheden) van stoffen met behulp van een evenwicht. In het volgende jaar reisde hij naar Rome te bezoeken Clavius wie was hoogleraar wiskunde aan de Jezuïeten Collegio Romano daar. Een onderwerp dat was erg populair bij de Jezuïeten wiskundigen op dit moment was centra van de zwaartekracht en Galileo gebracht met hem enkele resultaten die hij had ontdekt over dit onderwerp. Ondanks het maken van een zeer gunstige indruk op Clavius, Galileo mislukt om een afspraak te leren wiskunde aan de universiteit van Bologna.

Na zijn vertrek uit Rome Galileo bleef in contact met Clavius per brief en Guidobaldo del Monte was ook een regelmatige correspondent. Zeker de stellingen die Galileo had bewezen op het zwaartepunt van vaste stoffen, en liet in Rome, werden besproken in deze correspondentie. Het is ook waarschijnlijk dat Galileo ontvangen dictaten uit cursussen die werden gegeven aan het Collegio Romano, want hij kopieën maakte van dergelijk materiaal nog overleven vandaag. De briefwisseling begon rond 1588 en die gedurende vele jaren. Ook in 1588 Galileo ontvangen een prestigieuze uitnodiging voor lezing over de afmetingen en plaats van de hel in Dante's Inferno aan de academie in Florence.

Fantoni liet de voorzitter van de wiskunde aan de universiteit van Pisa in 1589 en Galileo werd aangesteld om de functie (maar dit was slechts een nominale positie van financiële steun voor Galileo). Niet alleen heeft hij ontvangt krachtige aanbevelingen uit Clavius, maar hij had ook een uitstekende reputatie verworven door middel van zijn lezingen op de Florence Academy in het voorgaande jaar. De jonge wiskundige had snel de reputatie verworven dat nodig was om een dergelijke positie, maar er waren nog hogere posities op die hij eventueel doel. Galileo besteed bedrijf drie jaar deze functie op de universiteit van Pisa en gedurende deze tijd schreef hij De Motu een serie essays over de theorie van de motie die hij nooit gepubliceerd. Het is waarschijnlijk dat hij dit materiaal nooit gepubliceerd omdat hij minder tevreden mee zijn, en dat is eerlijk voor die ondanks een aantal belangrijke stappen voorwaarts, maar bevatten ook een aantal verkeerde ideeën. Misschien wel het belangrijkste nieuwe ideeën die De Motu bevat, is dat je kunt testen theorieën door het uitvoeren van experimenten. In het bijzonder bevat het werk zijn belangrijke idee dat een test zou kunnen theorieën over vallende lichamen met behulp van een hellend vlak dat de trek naar de snelheid van de afdaling.

In 1591 Vincenzo Galilei, Galileo's vader, overleden en sinds Galileo was de oudste zoon had hij om financiële steun te verlenen voor de rest van het gezin en in het bijzonder over de nodige financiële middelen te verstrekken bruidsschat voor zijn twee jongere zussen. Als hoogleraar wiskunde aan Pisa was niet goed betaald, dus Galileo op zoek naar een meer lucratieve post. Met krachtige aanbevelingen uit Guidobaldo del Monte, Galileo werd benoemd tot professor in de wiskunde aan de universiteit van Padua (de universiteit van de Republiek Venetië) in 1592 op een salaris van drie keer wat hij had ontvangen in Pisa. Op 7 december 1592 gaf hij zijn oratie en begon een periode van achttien jaar aan de universiteit, waar hij jaren later omschreven als de gelukkigste van zijn leven. Op Padua zijn taken waren voornamelijk om les te geven Euclides' s meetkunde en standaard (geocentrisch) astronomie aan medisch studenten, die zou moeten weten wat astronomie in om gebruik te maken van astrologie in de medische praktijk. Echter, Galileo betoogd tegen Aristoteles' t oog van de astronomie en natuurproducten filosofie in de drie openbare lezingen gaf hij in verband met de uitstraling van een New Star (nu bekend als' Kepler 's supernova') in 1604. Het geloof in deze tijd was die van Aristoteles, namelijk dat alle veranderingen in de hemelen had kunnen optreden in het maanlandschap regio dicht bij de aarde, het rijk van de vaste sterren zijn permanent. Galileo gebruikt parallax argumenten om te bewijzen dat de nieuwe ster niet kon worden dicht bij de Aarde. In een persoonlijke brief geschreven naar Kepler in 1598, Galileo had verklaard dat hij een Copernicaanse (gelovige in de theorie van Copernicus). Er zijn echter geen openbare teken van dit geloof was het verschijnen totdat vele jaren later.

Op Padua, Galileo begon een lange termijn relatie met Maria Gamba, die afkomstig was uit Venetië, maar zij waren niet trouwen, misschien omdat Galileo voelde zijn financiële situatie was niet goed genoeg. In 1600 hun eerste kind werd geboren Virginia, gevolgd door een tweede dochter Livia in het volgende jaar. In 1606 werd hun zoon Vincenzo was geboren.

We hierboven een fout in Galileo's theorie van de beweging als hij in het uit in De Motu omstreeks 1590. Hij was behoorlijk vergist in zijn overtuiging dat de kracht die op een lichaam was het relatieve verschil tussen haar soortelijk gewicht en dat van de stof met behulp waarvan zij verplaatst. Galileo schreef aan zijn vriend Paolo Sarpi, een geldboete die wiskundige was consultor de Venetiaanse regering, in 1604 en het is duidelijk uit zijn brief dat tegen die tijd had hij besefte zijn fout. In feite had hij weer aan het werk op de theorie van de beweging in 1602 en gedurende de daaropvolgende twee jaar, door zijn studie van hellende vlakken en de slinger, hij had geformuleerd op de juiste wet van vallende lichamen en had gewerkt erop dat een projectiel volgt een parabolische pad. Echter, deze beroemde resultaten niet zouden worden gepubliceerd voor een andere 35 jaar.

In mei 1609, Galileo een brief ontvangen van Paolo Sarpi vertelde hem over een verrekijker dat er een Nederlander in Venetië had geleerd. Galileo schreef in de Starry Messenger (Sidereus Nuncius) in april 1610:

Ongeveer tien maanden geleden een verslag bereikte mijn oren dat een bepaalde Fleming had een verrekijker geconstrueerd door middel van zichtbare objecten die, hoewel ver van het oog van de waarnemer, werd duidelijk gezien als de omgeving. Of dit werkelijk opmerkelijke effect verschillende ervaringen waren verbonden, waaraan een aantal personen geloofden terwijl andere ontzegd. Een paar dagen later het rapport werd bevestigd door een brief die ik ontving van een Fransman in Parijs, Jacques Badovere, die veroorzaakt me toe te passen me volmondig te onderzoeken middel waarmee ik zou kunnen komen op de uitvinding van een vergelijkbaar instrument. Dit heb ik kort daarna, mijn basis is de doctrine van terugkaatsing.

Uit deze rapporten, en met zijn eigen technische vaardigheden als wiskundige, en als een vakman, Galileo begonnen met het maken van een reeks optische telescopen waarvan de uitvoering was veel beter dan die van het Nederlands instrument. Zijn eerste telescoop werd gemaakt van de beschikbare lenzen en gaf een vergroting van ongeveer vier keer. Ter verbetering op deze Galileo geleerd hoe fijn te maken en te polijsten zijn eigen lenzen en in augustus 1609 had hij een instrument met een vergroting van ongeveer acht of negen. Galileo zag meteen de commerciële en militaire toepassingen van zijn telescoop (die hij wel een perspicillum) voor schepen op zee. Hij bleef Sarpi de hoogte gebracht van zijn vooruitgang en Sarpi geregeld een demonstratie voor de Venetiaanse Senaat. Ze waren erg onder de indruk en, in ruil voor een grote verhoging van zijn salaris, Galileo heeft de exclusieve rechten voor de vervaardiging van telescopen naar de Venetiaanse Senaat. Het lijkt een bijzonder goede zet van zijn kant, omdat hij moet hebben geweten dat deze rechten nog geen betekenis meer heeft, vooral omdat hij altijd erkend dat de telescoop was niet zijn uitvinding!

Tegen het eind van 1609 had ingeschakeld Galileo zijn telescoop op de nachtelijke hemel en begon te maken opmerkelijke ontdekkingen. Swerdlow schrijft (zie):

In ongeveer twee maanden december en januari, maakte hij meer ontdekkingen die de wereld veranderden dan iemand ooit heeft gedaan vóór of sinds.

De astronomische ontdekkingen maakte hij met zijn telescopen werden beschreven in een korte boek genaamd Starry Messenger gepubliceerd in Venetië in mei 1610. Dit werk veroorzaakte een sensatie. Galileo zou hebben gezien bergen op de Maan te zijn gebleken voor de Melkweg was samengesteld uit kleine sterren, en hebben gezien dat vier kleine organisaties een baan om Jupiter. Deze laatste is met het oog op het verkrijgen van een positie in Florence, hij al snel de naam 'de Medicean sterren'. Hij had tevens verzonden Cosimo de 'Medici, de groothertog van Toscane, een uitstekende telescoop voor zichzelf.

De Venetiaanse Senaat, misschien wel te begrijpen dat de rechten voor de vervaardiging van telescopen dat Galileo had gegeven ze waardeloos waren, bevroor zijn salaris. Maar hij had er in geslaagd indrukwekkende Cosimo, en in juni 1610, slechts een maand na zijn beroemde boek weinig werd gepubliceerd, Galileo ontslag van zijn functie in Padua en Chief Wiskunde aan de Universiteit van Pisa (zonder enige pedagogische taken) en 'Wiskundige en filosoof 'Naar de Groothertog van Toscane. In 1611 bezocht hij Rome, waar hij werd behandeld als een toonaangevende beroemdheid, het Collegio Romano op een grand diner met toespraken ter ere van GALILEO opmerkelijke ontdekkingen. Hij was ook een lid van de Accademia dei Lincei (in feite het zesde lid) en dit was een eer die was vooral belangrijk voor Galileo, die zichzelf "Galileo Galilei Linceo 'uit deze tijd op.

Tijdens zijn verblijf in Rome, en na zijn terugkeer in Florence, Galileo voortgezet om opmerkingen te maken met zijn telescoop. Al in het Starry Messenger hij had gegeven ruwe perioden van de vier manen van Jupiter, maar meer precieze berekeningen waren zeker niet gemakkelijk want het was moeilijk om vast te stellen uit een observatie die maan was ik, die was II, die III, en die IV. Hij maakte een lange reeks van waarnemingen en was in staat om nauwkeurige tijdvakken in 1612. Op een bepaald moment in de berekeningen werd hij erg verbaasd, omdat de gegevens die hij had opgenomen lijken niet, maar hij was vergeten rekening te houden met de beweging van de aarde rond de zon.

Galileo eerst wordt ingeschakeld zijn telescoop op Saturnus op 25 juli 1610 en bleek als drie organisaties (zijn telescoop was niet goed genoeg om te laten zien van de ringen, maar heeft ervoor gezorgd dat ze verschijnen als lobben aan weerszijden van de planeet). Vervolg opmerkingen werden puzzelen inderdaad aan het GALILEO-systeem als de instanties aan weerszijden van Saturnus verdwenen toen de ring was randen aan. Ook in 1610 ontdekte hij dat, wanneer gezien in de telescoop, de planeet Venus toonde fasen zoals die van de Maan, en moet dus rond de Zon niet de Aarde. Dit heeft niet geleid tot een keuze tussen de Copernicaanse systeem, waar alles gaat rond de Zon, en dat voorgesteld door Tycho Brahe, die in alles behalve de Aarde (en de Maan) gaat rond de Zon, die op haar beurt gaat rond de Aarde. De meeste astronomen van de tijd in feite voorstander van Brahe 's-systeem en inderdaad een onderscheid tussen de twee door experiment was dan de instrumenten van de dag. Echter, Galileo wist dat al zijn ontdekkingen waren aanwijzingen voor Copernicanism, hoewel niet een bewijs. In werkelijkheid was zijn theorie van lichamen die vallen was de meest belangrijke in dit verband op tot de tegenstanders van een bewegende Aarde voerde aan dat als de Aarde gedraaid en een lichaam is weggelaten uit een toren moet achterlopen op de toren als de Aarde gedraaid, terwijl het viel. Aangezien dit niet was waargenomen in de praktijk was dit als een sterk bewijs dat de Aarde werd stilstaat. Maar Galileo al wisten dat er een instantie zou vallen in de waargenomen wijze op de aarde draait.

Andere opmerkingen van Galileo ook de waarnemingen van zonnevlekken. Hij meldde deze bij verhandelingen over drijvende lichamen die publiceerde hij in 1612 en meer volledig in de nota's over de zonnevlekken die verscheen in 1613. In het volgende jaar zijn twee dochters in de Franciscaner klooster van St Matthew buiten Florence, Virginia op de naam Zuster Maria Celeste en Livia de naam Zuster Arcangela. Aangezien zij waren geboren buiten het huwelijk, Galileo geloofd dat zij zelf nooit trouwen. Hoewel Galileo doen vele revolutionaire correcte theorieën, hij was niet correct in alle gevallen. In het bijzonder wanneer drie kometen verscheen in 1618 raakte hij betrokken bij een controverse over de aard van kometen. Hij voerde aan dat zij dicht bij de aarde, veroorzaakt door optische breking. Een ernstig gevolg van deze ongelukkige argument was dat de Jezuïeten begon te zien Galileo als een gevaarlijke tegenstander.

Ondanks zijn prive-steun voor Copernicanism, Galileo geprobeerd controverse te vermijden door zich niet in het openbaar verklaringen over de kwestie. Maar hij werd in de controverse via Castelli die waren aangesteld om de stoel van de wiskunde in Pisa in 1613. Castelli was een leerling van Galileo's en hij was ook een aanhanger van Copernicus. Tijdens een bijeenkomst in het paleis van de Medici in Florence in december 1613 met de Groothertog Cosimo II en zijn moeder de Groothertogin Christina van Lotharingen, Castelli werd gevraagd om uitleg over de schijnbare tegenstellingen tussen de copernicaanse theorie en de Heilige Schrift. Castelli verdedigde de copernicaanse standpunt krachtig naar het Galileo-programma en schreef daarna vertelde hem hoe succesvol hij was bij de invoering van de argumenten. Galileo, minder van overtuigd dat Castelli had gewonnen van het argument, schreef Brief aan Castelli aan hem als argument dat de bijbel moest worden uitgelegd in het licht van wat de wetenschap had geleerd om waar te zijn. Galileo had meerdere tegenstanders in Florence en zij hebben ervoor gezorgd dat een kopie van de Brief aan Castelli is verzonden naar de Inquisitie in Rome. Echter, na bestudering van de inhoud ervan vonden ze iets waarop ze kunnen bezwaar maken.

De katholieke kerk de belangrijkste figuur op dit moment in de omgang met interpretaties van de Heilige Schrift was Cardinal Robert Bellarmine. Hij lijkt op dit moment hebben gezien weinig reden voor de Kerk om bezorgd te zijn ten aanzien van de copernicaanse theorie. De vraag was of Copernicus was gewoon om met een wiskundige theorie, waardoor de berekening van de posities van de hemellichamen te worden gemaakt of dat hij gewoon was het voorstellen van een fysieke realiteit. Op dit moment Bellarmine gezien de theorie als een elegante een wiskundige die geen bedreiging vormen voor de gevestigde christelijke geloof over de structuur van het heelal.

In 1616 schreef Galileo de Brief aan de Groothertogin heftig aangevallen die de volgelingen van Aristoteles. In dit werk, dat hij aan de Groothertogin Christina van Lotharingen, dat hij een krachtig pleidooi voor een niet-letterlijke interpretatie van de Heilige Schrift als de letterlijke interpretatie zou in tegenspraak zijn met feiten over de fysieke wereld door middel van wiskundige wetenschap. In dit Galileo duidelijk stellen dat het voor hem het copernicaanse theorie is niet alleen een wiskundige berekening instrument, maar het is een fysieke realiteit:

Ik houd dat de Zon is gelegen in het centrum van de omwentelingen van de hemelse lichtbollen en geen wijziging plaats, en dat de Aarde draait zelf op en beweegt eromheen. Bovendien ... Ik bevestig deze mening niet alleen door weerleggging Ptolemaeus' s en Aristoteles' s argumenten, maar ook door velen voor de productie van de andere kant, vooral met betrekking tot de fysieke effecten waarvan de oorzaken misschien niet kan worden bepaald op een andere manier, en andere astronomische ontdekkingen; deze ontdekkingen duidelijk weerleggen de Ptolemeïsche systeem, en komen zij overeen bewonderenswaardige wijze met deze andere positie en bevestig deze.

Paus Paulus V Bellarmine besteld te hebben de Heilige Congregatie van de Index beslissen over de copernicaanse theorie. De kardinalen van de Inquisitie voldaan op 24 februari 1616 en nam bewijsmateriaal van theologische experts. Zij veroordeelt de leer van Copernicus, en hun besluit Bellarmine overgebracht naar het Galileo-programma, die niet was persoonlijk betrokken bij het proces. Galileo is het verboden te houden Copernicaanse standpunten, maar later gebeurtenissen maakte hem minder bezorgd over dit besluit van de inquisitie. Belangrijker Maffeo Barberini, die was een bewonderaar van Galileo, werd verkozen als Pope Urban VIII. Dit gebeurde net als het boek van Galileo Il saggiatore (De Assayer) stond op het punt te worden gepubliceerd door de Accademia dei Lincei in 1623 en Galileo was er snel bij dit werk wijden aan de nieuwe paus. Het werk beschreven Galileo's nieuwe wetenschappelijke methode, en bevat een beroemd citaat met betrekking tot de wiskunde:

Filosofie is geschreven in dit grand boek, het universum, dat staat voortdurend open voor onze blik. Maar het boek kan niet worden opgevat als een eerste leert de taal te begrijpen en lees de lettertekens waarmee het is geschreven. Het is geschreven in de taal van de wiskunde, en de karakters zijn driehoeken, cirkels en andere geometrische figuren, zonder welke het is menselijkerwijs onmogelijk te begrijpen is een enkel woord heeft; zonder deze is een wandelend in een donker labyrint.

Pope Urban VIII verzocht Galileo te pauselijke audiënties op zes gelegenheden en leidde Galileo te geloven dat de katholieke kerk zou niet een kwestie van de copernicaanse theorie. Galileo heeft daarom besloten tot publicatie van zijn standpunt dat hij kan doen zonder ernstige gevolgen van de Kerk. Echter door deze fase van zijn leven Galileo voor de gezondheid was slecht met frequent Bouts van ernstige ziekte en dus zelfs al is hij begonnen met het schrijven van zijn beroemde Dialoog in 1624 het hem zes jaar de werkzaamheden te voltooien.

Galileo poging tot het verkrijgen van toestemming van Rome tot publicatie van de Dialoog in 1630, maar dit was niet gemakkelijk bewijzen. Uiteindelijk kreeg hij toestemming van Florence, en niet Rome. In februari 1632 publiceerde Galileo Dialoog met betrekking tot de twee Chief Systems voor de hele wereld - en Ptolemeïsche Copernicaanse. Het neemt de vorm aan van een dialoog tussen Salviati, die pleit voor het copernicaanse systeem en Simplicio die een aristotelische filosoof. Het hoogtepunt van het boek is een argument van Salviati dat de Aarde beweegt die was gebaseerd op Galileo's theorie van de getijden. Galileo's theorie van de getijden was volledig valse ondanks dat gepostuleerd na Kepler had al voorgesteld de juiste uitleg. Het was jammer, gezien de opmerkelijke waarheden van de Dialoog wordt ondersteund, dat de argumentatie die Galileo dacht te geven het sterkste bewijs van Copernicus' s theorie moet worden onjuist.

Kort na de publicatie van de Dialoog over de twee Chief Systems voor de hele wereld - Ptolemeïsche Copernicaanse de inquisitie en de verkoop ervan verboden en gelastte Galileo te verschijnen in Rome vóór hen. Ziekte belet zijn reis naar Rome tot 1633. Galileo op beschuldiging op het proces dat volgde, was dat hij had overtreden van de voorwaarden die zijn vastgesteld door de inquisitie in 1616. Maar een andere versie van deze beslissing werd geproduceerd op het proces in plaats van een Galileo had gegeven op het moment. De waarheid van de copernicaanse theorie was niet zo'n probleem dus, het was als een feit tijdens het proces dat deze theorie onjuist waren. Dit was logisch, natuurlijk, sinds het arrest van 1616 had verklaard dat het volstrekt onwaar.

Gevonden schuldig, Galileo werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar de straf werd uitgevoerd enigszins sympathiek, en bedroeg huisarrest in plaats van een gevangenis straf. Hij was in staat om te leven met de eerste aartsbisschop van Siena, op een later tijdstip terug te keren naar zijn huis in Arcetri, in de buurt van Florence, maar moest de rest van zijn leven bewaakt door ambtenaren van de inquisitie. In 1634 leed hij een zware klap toen zijn dochter Virginia, zuster Maria Celeste, gestorven. Ze waren een grote steun bij haar vader door zijn ziekte en Galileo was kapot en kon niet werken voor vele maanden. Toen deed hij opnieuw werk te beheren, begon hij te schrijven discoursen en wiskundige demonstraties met betrekking tot de twee nieuwe wetenschappen.

Na Galileo had voltooid werk aan het discours was gesmokkeld uit Italië, en naar Leiden in Nederland, waar ze werd bekendgemaakt. Het was zijn meest rigoureuze wiskundige werk dat behandelde problemen op impuls, momenten, en centra van de zwaartekracht. Veel van deze werkzaamheden ging terug naar de ideeën van niet-gepubliceerd in De Motu uit omstreeks 1590 en de verbeteringen die hij had gewerkt in de loop van 1602-1604. In het discours ontwikkelde hij zijn ideeën van het hellend vlak schrijven:

Ik neem aan dat de snelheid verkregen door dezelfde roerend voorwerp over verschillende hellingshoeken van het vliegtuig gelijk zijn, wanneer de hoogtes van deze vliegtuigen zijn gelijke niet.

Vervolgens was hij beschreef een experiment met behulp van een slinger te verifiëren zijn eigendom van hellende vlakken en gebruikt deze ideeën te geven over een stelling versnelling van de organen in vrije val:

De tijd waarin een bepaalde afstand wordt doorkruist door een bewegend voorwerp onder uniforme acceleratie van rest is gelijk aan de tijd waarin dezelfde afstand zou worden doorkruist door dezelfde roerende bewegend object op een uniforme snelheid van de ene helft van het maximumbedrag en de uiteindelijke snelheid van het vorige uniform versnelde beweging.

Na verdere resultaten van dit type geeft hij zijn beroemde gevolg dat de afstand dat een instantie zich verplaatst van de rest onder uniforme versnelling is evenredig met het kwadraat van de tijd die nodig is.

Men zou verwachten dat Galileo het begrip van de slinger, die hij had, omdat hij was een jonge man, hem zou hebben geleid tot het ontwerpen van een slingeruurwerk. In feite lijkt hij alleen maar dacht te hebben van deze mogelijkheid in de buurt van het einde van zijn leven en hij heeft rond 1640 het eerste ontwerp slingeruurwerk. Galileo stierf in het begin van 1642, maar de betekenis van zijn design klok was zeker gerealiseerd door zijn zoon Vincenzo die geprobeerd om een klok aan het Galileo-plan, maar is mislukt.

Het was een treurig einde voor een zo groot man dood veroordeeld van ketterij. Zijn wil kennen gegeven dat hij wenst te worden begraven naast zijn vader in het gezin graf in de basiliek van Santa Croce, maar zijn familie gevreesd, terecht, dat dit zou leiden tot verzet van de Kerk. Zijn lichaam werd verborgen en alleen geplaatst in een mooi graf in de kerk in 1737 door de civiele autoriteiten tegen de wens van velen in de kerk. Op 31 oktober 1992, 350 jaar na de dood van Galileo, Pope John Paul II gaf een adres op naam van de katholieke kerk waarin hij toegaf dat er fouten waren gemaakt door de theologische adviseurs in het geval van Galileo. Hij verklaart dat het Galileo-zaak gesloten is, maar dat deed hij niet toegeven dat de kerk ten onrechte veroordeelde Galileo op een vergoeding van ketterij, omdat hij de overtuiging uit dat de Aarde draait rond de zon.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland