Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Paul Adrien Maurice Dirac

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

8 Aug 1902

Bristol, England

20 Oct 1984

Tallahassee, Florida, USA

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Паул Дирац с је отац Чарлс Адријен Ладислав Дирак а његова мајка је Флоранс Хана Холтен. Чарлс Дирак је швајцарски држављанин рођен у Монтхеы, у кантону Вале Швајцарске, док је његова мајка дошла из Корнвол у Енглеској. Карло је био образовани на Универзитету у Женеви, а затим је дошао у Енглеску око 1888 и предавао француски у Бристолу. Тамо је упознао Фиренци, чији је отац преселио у Бристолу као Командант брода на брод Бристолу, када је радио у библиотеци тамо. Чарлс и Фиренци оженио 1899, и преселили су се у кућу у Бисхопстон, Бристолу, који су назвали Монтхеы по граду рођења Велики. У то време, Карло је учење француског у средњој школи у прилогу трговац учесника у заједничком подухвату техничка школа у Бристолу.

Павле је био један од троје деце, његов старији брат се Региналда Карло Феликс Дирак и његова млађа сестра се Беатриче Изабел Маргерит Боеинг Дирак. Павле је имао веома строге породице васпитању. Његов отац је инсистирао да се говори само француски на вечеру сто и, као резултат, Павле је само једном да једем са својим оцем у трпезарији. Пол отац је био толико строг са својим синовима и да су отуђени и Павле је одрастао у кући помало незадовољан.

Прва школа коју је Павле присуствовали Епископ Основну школу и већ у овој школи његове изузетне способности у математици је постало јасно да се својих учитеља. Када му је било дванаест година уписао средњу школу, похађају средњу школу где је његов отац предавао који је део трговац учесника у заједничком подухвату техничка школа. У о времену Павле ушли ове школе, светског рата и то су благотворан ефекат на Павле од старијих дечака у школи отишао у војну службу и млађи дечаци имали више приступа науци лабораторије и других објеката. Павле сам писао о његовој школске године:

Трговац учесника у заједничком подухвату је одлична школа за науку и модерним језицима. Није било латински или грчки, нешто што сам прилично је драго, јер нисам ценимо вредност старих култура. Сматрам себе веома срећни што су у могућности да похађају школу. ... Био сам пожурио кроз ниже облике, и био је уведен у раном узрасту, посебно на основу математике, физике и хемије у више облика. У математици сам студирао углавном из књига које су биле испред остатка класе. Ово брзо напредовање је велика помоћ за мене у мојој каријери касније.

Он је завршио своје образовање у 1918, а затим је студирао електротехнику на Универзитету у Бристолу. У то време Универзитет је у комбинацији са Трговачки учесника у заједничком подухвату техничка школа, тако Дирак остао у истој згради као што је студирао током његове четири године у средњој школи. Иако му је математика омиљени предмет је изабрао да студира технику на универзитету наравно јер је мислио да је једино могуће каријеру математичар школи настава је и он свакако жели да избегне да је професија. Он је стекао диплому инжењера у 1921, али након тога, након што разликује лето посао у инжењеринга ради, није наћи стални положај. До тада је био прави развија страст за математику, али његови покушаји да студира на Кембриџу није успела прилично чудно разлога.

Узимајући стипендију Кембриџ испите у јуну 1921 добио је стипендију за студије математике на Сент Џон колеџу у Кембриџу, али то није довољно да му пружи подршку. Додатна подршка би се очекивало од његовог образовања локалне власти, али он је одбио помоћ на основу тога што његов отац није био британски држављанин довољно дуго. Поворка је понудио прилику да студира математику у Бристолу без плаћања такси и он је то учинио прве класе додељена су признања у 1923. После тога је био додељен грант да предузме истраживања у Кембриџу и почео своје студије тамо у 1923.

Поворка је у нади да своје истраживање под надзором Ебен Хаезера Канингем, за овај пут Дирак је постао фасциниран у општој теорији релативитета и хтео да предузме истраживања на ову тему. Канингем већ онолико истраживања студентима као што је био спреман да преузме и тако је Дирак надгледају Ралф Фаулер. Аутори пишу:

Фаулер је тада био водећи теоретичар у Кембриџу, добро верзиран у квантној теорији атома; своје истраживање је углавном на статистичке механике. Он признаје у Дирак студент необичне способности. Под његовим утицајем Дирак је радио на неке проблеме у статистичкој механици. У року од шест месеци од доласка у Кембриџу је написао два рада на овим проблемима. Нема сумње фоулер побудио његово интересовање у квантној теорији, ау мају 1924 Дирак завршио први рад који се баве квантном проблема. Још четири радова је завршен до новембра 1925.

Упркос очигледне досадашње академске успехе, Дирак уживали као студента овог истраживања није било лако време за њега. Његов брат Региналда Дирак је извршио самоубиство током овог периода. Нема разлога за самоубиство изгледа да се зна, али Дирак односима са својим оцем, већ затегнути, изгледало је скоро до краја у потпуности након овог који не указују на то да Дирак је сматрао да је његов отац носио бар неке одговорности. Већ особа која је имао неколико пријатеља, ова лична трагедија је ефекат што га још више повучен.

Иако је већ направио одличан почетак његове каријере истраживањима, чак импресивним рада је био да прате. Ово је као резултат Поворка се даје доказе о раду од стране Хајзенберг прочитати у лето 1925. Значај алгебарске особине Хајзенберг с колектора Дирак је ударио када је био ван у шетњу у земљи. Он је схватио да је Хајзенберг с неизвесности принцип је изјаву нонцоммутативиты на квантна механика опсервабле. Он је схватио аналогију са Поиссонова заградама у Хамилтонов механике. Хиггс пише у:

Ова сличност условом траг што га је довела да формулише за први пут математички доследно општој теорији квантне механике у складу са Хамилтоновог механике.

Идеје су поставили у докторске тезе Дирак је Квантна механика за коју је награђен Докторске 1926. То је невјероватно да Дирак је једанаест радова у штампи пре подношења његове докторске дисертације. Након доделе диплома одлази у Копенхаген да ради са Ниелс Бохр, креће на Гетингену у фебруару 1927, где је у узајамном дејству са Роберт Оппенхеимер, Макс Борн, Јамес Францк и Русије Игор Тамм. Прихватање позива из Ехренфест, провео неколико недеља у Лајден на путу назад у Кембриџу. Изабран је члан Светог Јована'с Цоллеге Универзитета у Кембриџу 1927.

Поворка је посетио Совјетски Савез у 1928. То је био први од многих посета, јер он опет оде у 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1957, 1965 и 1973. Такође, у 1928 је нашао везу између теорије релативности и квантне механике, је чувени "спин-1 / 2 Дирацова једначине. Године 1929 је направио своје прве посете САД, предавања на универзитетима у Висконсину и Мичигену. Након посете, уз Хајзенберг, прешао Пацифик и предавао у Јапану. Вратио преко Транс-сибирске железнице.

У 1930 Дирак објављује принципе квантне механике и за овај рад је добио Нобелову награду за физику 1933. Де Фачо, проверу, каже у овој књизи:

Поворка није био под утицајем Феединг Френзы у експерименталној феноменологије времена. Ово је дала Дирак књига ... трајан квалитет који може да ради неколико утакмица.

Аутори коментар да је књига:

... одражава Дирак је врло карактеристична приступа: апстрактно, али једноставно, увек изабрати важна и расправљају са непобедивом логиком.

Читуља напомене:

Његова предавања на Кембриџу су тесно по узору на [принципи Квантна механика], а они преносе на генерације студената моћан утисак кохерентност и елеганцију квантне теорије. Они су конституисани његови главни допринос образовању, јер је веома мало истраживања студената.

Такође, у 1930 Дирак је изабран члан Краљевског друштва. Ова част је на првом приликом да је његово име стави напред, само по себи сасвим необичан догађај који говори много о изузетно високом мишљење да Дирак је колеге научници су од њега.

Поворка је именован Луцасиан професор математике на Универзитету Кембриџ у 1932, је остао за 37 година. Године 1933 објавио је пионирски рад на Лагранжова квантна механика, која је постала темељ на коме је касније саграђена Фејнман своје идеје путем интегралног. У истој години Дирак добио Нобелову награду за физику коју је делити са Шредингер. То је занимљив коментар о природи Дирак је да му је прва мисао била да претвори низ награда на основу тога да је замрзио публицитет. Међутим, када је истакао да му да ће добити много публицитета, ако је одбио награду, он је то прихватио. Друга коментар о овом догађају је да је Дирак је рекао да је он могао да позове његове родитеље да свечаност доделе награда у Стокхолму, али је одлучио да позове само своју мајку, а не његов отац.

Школске 1934/35 године било важно Дирак како за лични и професионални разлози. Он је посетио Институт за напредне студије у Принстону и тамо постао пријатељски са Уигнеров. Дирак, док је био тамо Уигнеров с сестра Маргит, који је живео у Будимпешти, посетио је њен брат. Овај случајни сусрет водио, у јануару 1937, да се ожени Дирак Маргит у Лондону. Маргит је пре него што се оженио и имао двоје деце и Џудит Гејбријел Андреу из њеног првог брака. Оба детета мења име у Дирак и Гаврила Андрија Дирак је отишао на постала позната чист математичар, нарочито доприносе теорија графова, постаје професор чисте математике на Универзитету Архус у Данској.

Године 1937, исте године, да је ожењен, Дирак објављује свој први рад о великом броју и Козмолошка стварима. Ми даљи коментар на његове идеје о космологији испод. Објавио свој чувени рад на класичне теорије електрона, које су масовно ренормалисатион и радијативни реакције у 1938. Поворка је радио током Другог светског рата на раздвајању уранијума и нуклеарног оружја. Нарочито је деловао као консултант групе у Бирмингему ради на атомском енергијом. Ова асоцијација је довело до Поворка се спречи британске владе из посете Совјетском Савезу, након завршетка рата, није био у могућности да поново посети до 1957.

Ми горе наведено да Дирак је изабран члан Краљевског друштва у 1930. Добитник је Краљевско друштво с Краљевског медаља у 1939 и друштво доделила му своје Цоплеы медаља у 1952:

... у знак признања за његов изузетан допринос релативистичке динамике честица у квантној механици.

Дирак је 1969 пензионисан Луцасиан шеф катедре за математику на Кембриџу и отишао са породицом на Флориду, у Сједињеним Државама. Држао гостујући именовања на Универзитету у Мајамију и на Државном универзитету Флориде. Затим, 1971, Дирак је постављен за професора физике на Државном универзитету Флориде, где је наставио своје истраживање.

Године 1973 и 1975 Дирак предавања у Физичко инжењерство институту у Лењинграду. У тим предавањима је говорио о проблемима космологије, или да будем прецизнији, да се проблеми бездимензионалне комбинације светских константи.

Иако Дирак је веома значајан допринос физици, важно је схватити да је увек мотивисан принципима математичке лепоте. Поворка јединствене теорије квантне механике и теорије релативности, али је такође памти његов изузетан рад на магнетни монопол, основна дужина, антиматерија, Д-функција, грудњак-тржиштима, итд

Постоји стандардна фолклору Дирак приче, углавном врте око Дирак рекао управо оно што значи и више. Једном када је неко, па пристојна дискусија на вечеру, прокоментарисао је да је ветровито, Дирак леве табеле и отишао до врата, погледао, вратио се столу и заиста је одговорио да је вјетровито. Речено је у шали говорио да је његов речник се састојао од "Да", "Не", и "не знам". Свакако, када је Чандрасекарова објашњавајући његове идеје да Дирак је стално ангажовао "да", а затим објаснио да Чандрасекарова да "да" не значи да се сложио са оним што је рекао, само да је желео да га настави. Он је једном рекао:

Научио је сам у школи да никада не започнете реченицу без познавања крај њега.

Ово може да објасни много о свом разговору, али и о његовом лепо написао казне у његове књиге и радове.

Поворка добио многа признања за свој рад, од којих смо горе наведено. Он је одбио да прихвати почасног степени, али је прихвати почасног чланства у академијама и друштвима научио. Листа од њих је дуго, али међу њима су СССР академије наука (1931), индијски академије наука (1939), кинески физикално друштво (1943), Ирске краљевске академије (1944), Краљевског друштва у Единбургу (1946), Институт де Француска (1946), Национални институт за наука Индије (1947), амерички физикално друштво (1948), Националне академије наука (1949), Националне академије наука и уметности (1950), Аццадемиа делле Сциензе ди Торино (1951), Академије Дас Циенциас де Лисбоа (1953), архијерејске академије наука, Ватикан (1958), Аццадемиа назионале деи Линцеи, Рим (1960), Краљевине Данске академије наука (1962), као и Академије наука у Паризу (1963). Он је био постављен за заслуге у 1973.

Спомен је одржан састанак на Универзитету у Кембриџу, 19. априла 1985 и радова представљених на овом састанку су били објављени у Трибутес да Паул Дирац, Кембриџ, 1985 (Бристолу, 1987). Радова,,,,, и потичу из овог звука. Ацхутхан, преглед обима, пише:

... живо ми видимо свуда бриљантан траг Дирак, унифиер квантне механике и теорије релативности. Сваки од делова, не само у похвали изузетно надарен памети, али и места на запис како дубоко и абидинглы људски ум може да задубити математичког световима увид и моделирање, задржати непромењене дух лепотом и бистрином креативних генија. Само неколико Нобеловци икада могу упоредити и са овим гиганта математичких наука чија је смрт у свету оригиналних мишљења свакако је изгубио један од највреднијих душе срећом и даље задржи славу за друге да пева и емулације за дуго времена да дођу .

У новембру 1995 од плоча је откривен у Вестминстерској опатији поводом Паул Дирац. Звук се састоји од предавања представљен Краљевско друштво за ову прилику. Спомен адреса је представљен од стране Степхен Хаукинг, који је Дирак наследник у Луцасиан шеф катедре за математику на Кембриџу која је првобитно Њутн с столицу.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland