Матхематицианс

Временска линија Фотографије Новац Поштанске марке Скечеви Претраживање

Werner Karl Heisenberg

Датум рођења:

Мјесто рођења:

Датум смрти:

Мјесто смрти:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Презентација Уикипедиа
Примедба - Аутоматски превод са енглеског верзија

Вернер Хајзенберг с је отац Августа Хајзенберг и његова мајка је била Ана Уецклеин. У време када је Вернер рођен његов отац је о томе да се прогрес од тога да наставник класичне језике да буде именован као Приватдозент на Универзитету у Вирцбургу. Аниног оца, Никола Уецклеин, био директор гимназије у Максимилијан у Минхену и августу, док је Хајзенберг био приправник наставник у тој школи који је упознао Ана. Августа и Анна су се венчали у мају 1899. Вернер је имао старијег брата Ервин, рођен је у марту 1900, који је због тога скоро две године старији од овај предмет биографије.

Хајзенберг је био август:

... прилично укочене, чврсто под контролом, ауторитарна личност.

Он је Евангелистичка лутеранска и његова супруга Ана имали су конвертовани из Римокатоличке како бисте били сигурни да нема верских проблема са њиховог брака. Августа и Анна, међутим, само су верску због конвенције. Хришћанска вера је очекивати од људи њиховог статуса, тако да је за њих социјална нужност. У приватним, међутим, они су изразили недостатка верских уверења, а посебно су довели до њихове деце да прате хришћанске етике, али је показала целом неверицу у историјском делу хришћанства.

У септембру 1906, непосредно пред његов пети рођендан, Вернер уписана у основну школу у Вирцбургу. Он је провео три године у тој школи, а онда у 1909 је његов отац именован је професор Средње и новогрчки на Универзитету у Минхену. У јуну 1910, неколико месеци након што је његов отац узе професура, Вернер и остала породица се преселила у Минхен. Тамо је присуствовао Елисабетхенсцхуле од септембра, потрошња само једне године у овој школи пре уласка Максимилијан Гимназија у Минхену. Ово, наравно, била школа у којој је његов деда био директор.

У 1914 светског рата и гимназију је окупирана од стране трупа. Лекције су распоређени у различитим зградама и као резултат нарушавања Хајзенберг је предузела много независне студије која је, вероватно је благотворан утицај на своје образовање. Његов најбољи испитаници су математика, физика и религија, али његова прошлост током своје каријере школи је био одличан све рунде. У ствари, његове математичке способности су такве да се у 1917 је туторед породични пријатељ који је био на универзитету у рачун. Током овог периода је припадао паравојним организација која делује у гимназију са намером да се млади људи припреме за каснију војну службу.

Хајзенберг је такође радио на фарми као и његов допринос добровољном организација које су послале дечака да помогну у областима у пролеће и лето. Овај рад му је далеко од куће, по први пут у 1918, када је послат да ради на млекара у Горњој Баварској. Било је време великих тешкоћа са дугим сатима рада направио горе јер није било довољно хране. Он је провео своје слободно време играјући шах, који је учинио врло високи стандард, као и читање текстова математике га је узео са собом. У ствари, овај пут је постао заинтересован за теорију бројева и читао Кронекер с посла и покушавали да пронађу доказ Последња Фермаова теорема.

После рата завршио 1918 ситуацију у Немачкој постао нестабилан различите фракције покушавају да преузму власт силом. Хајзенберг је учествовао у војним сузбијања Баварске совјетске снаге, али, иако је то веома озбиљан посао, младићи, вероватно га третира готово као игра. Он је касније написао:

Био сам дечак од 17 и сматрао сам га врсту авантуре. Било је то као играње пандури и разбојници ...

У Гимназији Хајзенберг је предводио омладински покрет и он је касније довело кретање унутар младе Баварске лиге. Године 1920 он је узео своје Абитур испит и био један од два ученика ушао из гимназије Максимилијан Баварски широк за конкурс за стипендију из Фондације Максимилианеум. Једанаест стипендије су доступне и Хајзенберг само праве га долазе у једанаестом месту. Његови резултати испита из математике и физике биле сврстане као ванредни, али његов есеј на тему "трагедије, као поетске уметности" је много мање импресиван. Он је одбио понуду за бесплатан смештај из Фондације, радије да живе са својим родитељима.

У периоду од узимања његове Абитур испита и улазак Универзитета у Минхену, Хајзенберг је искључен пјешачење са групом младих. Он је скоро умро од тифуса који је уговором након што је провела ноћ у дворцу који је користио као војна болница. Он опоравио, упркос проблемима добијања одговарајуће хране, време да почне студије на универзитету. Током лета 1920 Хајзенберг је, као што су неко време, са намером да студије чисте математике на универзитету. Он је читао Вајл и Бацхманн с текста који је дао комплетан преглед теорије бројева и то је требало да буде његов циљ истраживања тему за свој докторат. Он је пришао Фердинанд фон Линдеман да видите да ли би се његово истраживање супервизора.

Имао интервју са Линдеман је онда успех Хајзенберг могао данас да буде познат као изванредан број теоретичар. Међутим, интервју није ишла добро, скоро сигурно од Линдеман је само две године ван пензионисања и да је само договорено да види као Хајзенберг корист оца који је био пријатељ и колега. Након овог Хајзенберг имао интервју са Соммерфелд који радо га прихватили као студент.

Са својим колегама ученика Паулија, Хајзенберг почели да уче теоријске физике под Соммерфелд у октобру 1920. Испрва је био опрезан, углавном узимајући часове математике и да се уверите да је он могао вратити на математику ако теоријске физике је лоше. Он је избегао курсева по Линдеман, међутим, тако да његове интересе математички преселио из теорије бројева у геометрији. Ускоро му поверење у теоријску физику био је такав да од другог полугодишта је предузимање свих Соммерфелд с курсевима. Такође су курсеви у експерименталној физици, које су обавезне, и почео је да планира да предузме истраживања у релативности. Међутим Паулијево, који је у то време радио на свом истраживању теорије релативности, препоручује против њега ради истраживања на ту тему. На атомска структура је, међутим, Паулија објаснио, колико је потребно да се уради јер теорија и експеримент не слажу.

Хајзенберг је написао у својих првих дана на универзитету:

Моје прве две године на Универзитету у Минхену су провели у два сасвим различита света, међу мојим пријатељима у омладински покрет и апстрактне области теоријске физике. Оба света су толико пуни интензивне активности да сам често био у стању велике узнемирености, више као што сам пронашао је прилично тешко да се на краткој релацији између два.

У јуну 1922 је похађао предавања Ниелс Бохр у Гетингену. Повратку у Минхену, Соммерфелд му проблем у хидродинамика да га док је заузет (Соммерфелд) сједнице 1922-23 провео у Сједињеним Државама. Хајзенберг представљени прелиминарни резултати о проблему на турбуленције на конференцији у Инсбруку пре одласка поново да студирају у Гетингену Рођен, Франк и Хилбертова док је далеко му пословођа. Тамо је радио са Родјен атомски теорији, писање заједнички рад са њим на хелијум. Докторској дисертацији, представљена у Минхену 1923, био је на турбуленције флуида у потоцима.

После узимања докторирао Хајзенберг је отишао на пут у Финску тада, у октобру 1923, вратио се у Гетингену, као рођена с асистент. У марту 1924 је посетио Ниелс Бохр на Институту за теоријску физику у Копенхагену, где је упознао Ајнштајн за први пут. Вративши се поново у Гетингену је достављена његова хабилитација предавање 28. јула 1924 и квалификовани да предају у немачким универзитетима.

Хајзенберг је касније написао:

Сазнао сам оптимизма из Соммерфелд, математику у Гетингену, и физике из Бор.

Од септембра 1924 до маја 1925 је радио, уз подршку гранта Рокфелер, са Ниелс Бохр на Универзитету у Копенхагену, вратио за лето 1925 у Гетингену. Хајзенберг је измислио матрица механика, прву верзију квантне механике, у 1925. Он није измисли ове концепте као матрица алгебри, међутим, већ је усмерена пажња на скупу куантисед вероватноће амплитуде. Ови амплитуде формирана Некомутативна алгебре. Било је Макс Борн Пасквал и Јордана у Гетингену, који признају ову Некомутативна алгебре да буде матрица алгебре.

Матрица механика је додатно развија у три рада по аутору Хајзенберг, Борн и Јордана објављен у 1926. У мају 1926 Хајзенберг је био постављен за предавача у теоријску физику у Копенхагену, где је радио са Ниелс Бохр. 1927 Хајзенберг је постављен на катедру на Универзитету у Лајпцигу и он доставља свој наступну предавању 1. фебруара 1928. Он је био да задржи овај пост све док, 1941, постао је директор Кајзер Вилхелм института за физику у Берлину.

У 1932 је добио Нобелову награду за физику:

Стварање квантне механике, примена која је довела, између осталог, открио аллотропиц облика водоника.

У презентацији БиХ Плеијел говору је рекао:

Хајзенберг ... Погледано његов проблем, од самог почетка, од широког угла, тако да су се побринули за системе електрона, атома и молекула. Према Хајзенберг мора почети од физичких величина, као што су дозволе за непосредним посматрањем, и задатак се састоји у проналажењу закона које повезују заједнички тим количинама. Количине, пре свега, треба размотрити су фреквенције и интензитета линија у спектрима атома и молекула. Сада се сматра Хајзенберг комбинација свих ових осцилација спектра као један систем, за математичке руковање, који је кренуо одређеним правилима симболичког рачунања. Он је раније већ било утврђено да одређене врсте покретима унутар атома мора се посматрати као независне једне од других до одређеног степена, на исти начин на који се одређене разлике у класичној механици између паралелних покрета и ротационо кретање. Треба напоменути у вези да би се објаснити особине спектра, то је неопходно да се преузме само-ротација позитивног језгра и електрона. Ови различити видови кретања атома и молекула за производњу различитих система у Хајзенбергов квантне механике. Као основни фактор теорије Хајзенберг може ставити напред Правило га са освртом на однос између положаја координата и брзине електрона, по којем правилу Планкова с константа је уведен у квантно-механика прорачуне као одлучујући фактор. ...

Хајзенберг је квантна механика је примењен од себе и других на проучавање особина спектара атома и молекула, па је дала резултате који се слажу са експерименталним истраживањима. Може се рећи да је Хајзенберг је квантна механика је могуће сыстемизатион од спектара атома. Такође треба напоменути да је Хајзенберг, када је његова теорија примењује на молекуле се састоји од два атома сличних, који се налазе између осталог да молекул водоника мора постојати на два различита облика који би требало да се појави у неким дат однос једни према другима. Ово предвиђање је Хајзенберг је касније и експериментално потврдио.

Хајзенберг је можда најпознатији по принцип неодређености, откривена 1927, која тврди да одређивање позиције и импулса честице нужно садржи грешке производ који не може бити мањи од квантне константа лигхт Ове грешке су занемарљиви у целини, али постаје критична када студира врло мали као атом. Било је то у 1927 да је Хајзенберг СОЛВАЫ присуствовали конференцији у Бриселу. Он је написао у 1969:

За оне од нас који су учествовали у развоју атомске теорије, пет година након СОЛВАЫ конференцији у Бриселу 1927 изгледало тако дивно да смо често говорио о њима као златно доба атомске физике. Велике препреке које су заузели све наше напоре у претходним годинама био опозван из пут, врата потпуно новог поља, квантне механике и атомске гранате стајала широко отворена, као и свеже воће је изгледало спремно за брање.

Хајзенберг објавио Физички принципи квантне теорије 1928. Године 1929 отишао на предавање путовање у Сједињене Америчке Државе, Јапан и Индија. У 1930 Хајзенберг и Паулија користи куантисед реализације простора у својим прорачунима решетку. Хајзенберг нада овог математичког имовине ће довести до фундаментално својство природе са 'основним дужину ", као једна од константи природе.

У 1932 Хајзенберг је написао три дела који описује рад модеран слику језгро атома. Он је третира структуру разних нуклеарних компоненти дискутовали своје обавезујуће енергије и стабилности. Ове радове је отворио пут за друге примене квантне теорије да атомско језгро.

Године 1935 нацисти су донели у закону којим професори од 65 година морала да се повуче. Соммерфелд је 66 и он је већ је показала да је желео да га Хајзенберг успети. То је био састанак који Хајзенберг лоше и хтео је 1935 Соммерфелд поново је потврдила да је Хајзенберг хтео да испуни своју столицу. Ипак је ово период када су нацисти хтели "немачки математика" заменити "јеврејски математици" и "немачки физике" заменити "јеврејски физике". Релативности и квантне теорије су биле сврстане као "Јевреја" и као последица Хајзенберг именовање у Минхен је блокиран. Иако је на који начин не јеврејске, Хајзенберг је био изложен честим нападима у штампи описујући га да буде "јеврејске стил".

У 1937 Хајзенберг оженио Елизабет Шумахер. Он је упознао преко своје музике што је важно да му је током свог живота. Одлична пијанисткиња, Хајзенберг упознао Елизабет Шумахер на концерту у коме је обављање у кући пријатеља. Јелисавета је била само 22 године када су се срели, Хајзенберг је био 35 година. Они су се венчали 29. априла 1937, мање од три месеца након што су се први пут срели. Хајзенберг је замолио да узме састанак у Минхену у марту, али је питао за датум да буде одложено до августа због свог венчања. Договорено је да он треба да се именовања од 1. августа. Он и његова супруга стигли у Минхену у јулу, али његов избор је био блокиран од стране нациста.

Током Другог светског рата предводио Хајзенберг неуспелог немачког нуклеарног оружја пројекта Уранвереин. Он је радио са Отто Хахн, једно од открића нуклеарне фисија, на развој нуклеарног реактора, али није успео да развије ефикасан програм за нуклеарно оружје. Да ли је то због недостатка средстава или недостатка жеље да се стави нуклеарно оружје у рукама нациста, није јасно.

После рата је био ухапшен од стране Алсос, тајна мисија да прати напредовање савезничких снага у Европи за одређивање напретка атомске бомбе Немачке пројекат. Је интерниран је на фарми у хали Годманцхестер, Хунтингдонсхире, Енглеске, са другим водећим Немачки научници. Ипак, вратио се у Немачку 1946, када је именован директор Макс Планцк Института за физику и астрофизику у Гетингену. У зиму 1955-1956 даде Гиффорд предавања "О физике и филозофије" на Универзитету Сент Ендруз. Када Макс Планцк Института преселио се у Минхен у 1958 Хајзенберг наставио као његов директор. Он је одржан овај пост док је поднео оставку 1970.

Он је такође био заинтересован за филозофију физике и написао физике и филозофије (1962) и физику и Беыонд (1971).

Хајзенберг добио многа признања за његов изузетан допринос поред Нобелову награду за физику. Изабран је члан Краљевског друштва у Лондону, био је и члан академије у Гетингену, Баварска, Саксонија, Прусија, Шведска, Румунија, Норвешка, Шпанија, Холандија, Рим, Академие дер Натурфорсцхер Леополдина, Аццадемиа деи Линцеи и Америчке академије наука и уметности. Међу наградама добио је награду Коперник.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland