Matematiker

Time line Bilder Pengar Frimärken Sketch Söka

Richard Phillips Feynman

Födelsedatum:

Birth plats:

Datum för dödsfall:

Place of death:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Presentation Wikipedia
Uppmärksamhet - Automatisk översättning från engelsk version

Richard Feynman: s föräldrar var Melville Feynman och Lucille Phillips. Melville föddes i en judisk familj i Minsk, Vitryssland och emigrerade med sina föräldrar till USA när han var fem år gammal. Han var en affärsman som försökte, inte så framgångsrikt, många olika typer av affärsverksamhet. Det är tydligt att hans talang var inte i affärer utan snarare i vetenskap som var föremål som fascinerade honom men han aldrig haft möjlighet att göra en karriär av det. Lucille Phillips föddes i USA i en judisk familj. Lucille far hade emigrerat från Polen och hennes mor kom också från en familj av polska invandrare. Hon utbildade som en lågstadielärare men gift Melville i 1917 innan ett yrke.

Efter sitt äktenskap Lucille och Melville Feynman flyttats till en Manhattan lägenhet, och följande år, deras första barn Richard föddes. Melville ville hans första barnet vara en son och att han också ville att han skulle bli en vetenskapsman så överlycklig när han fick den son han ville, han gjorde allt han kunde för att intresset Richard inom vetenskapen under hela sin barndom. Gleick skriver:

Melville's gåva till familjen var kunskaper och svårighetsgrad. Humor och berättande kom från Lucille.

Tragedi drabbade familjen när Richard var fem år gammal för Lucille och Melville hade en andra son som dog när fyra veckor gamla. Det innebar att en sorg föll över hushållet som måste ha hög grad påverkat den yngre Richard. Efter detta har han förblivit en enda barnet till dess hans syster Joan föddes när han var nio år gammal. Familjen flyttade flera gånger under dessa år men när Richard var tio de bosatte sig i Far Rockaway.

Richard, eller Ritty som hans vänner kallade honom, lärde sig en hel del vetenskap från Encyclopaedia Britannica och lärt sig grundläggande matematik innan han stötte på den i skolan. Han har också inrättat ett laboratorium i sitt rum hemma där han experimenterat med el. I synnerhet han trådbunden kretsar med glödlampor, han uppfann ett inbrottslarm och han tog radioapparater förutom att reparera skadade ledningar. När han trädde Far Rockaway High School hans intressen var nästan helt matematik och naturvetenskap. Han hittade lite smak för konst typ frågor just nu:

Jag alltid orolig för att vara en vekling, jag ville inte vara alltför känslig. För mig, ingen riktig människa någonsin betalat någon uppmärksamhet åt poesi och sånt.

På skolan Feynman närmade matematik på ett mycket okonventionellt sätt. I grunden han åtnjöt fritids matematik från vilka han härstammar en stor del av nöjet. Han studerade mycket matematik i sin egen tid även trigonometri, differential-och integralkalkyl och komplexa tal långt innan han träffade dessa frågor i sin formella utbildning. Att inse betydelsen av matematisk notation, han uppfann sin egen notation för sinus, cosinus, ljusbrun, f (x) etc. vilket han tyckte var mycket bättre än den standard notation. Men när en vän bad honom att förklara en bit matematik, han plötsligt insåg att notation kunde inte en personlig fråga, eftersom en behövde det att kommunicera. Han really enjoyed matematik tävlingar och var en riktig stjärna i hans skola. I sitt sista år på Far Rockaway High School han vann New York University Math Championship.

Efter lämnar skolan ansökte han att flera universitet för att studera där. Man skulle ha förväntat varje universitet som ansökte han skulle entusiastiskt erbjuda honom en plats men det var inte så lätt. Även om hans betyg i matematik och naturvetenskap var enastående, han hade utfört mycket mindre bra i andra ämnen. Det var också "problem" att han var en Judisk, som verkligen var ett problem i USA just nu med universitet med kvoter för antalet judar som de är upptagna. Han satt ett prov för Columbia University och de vände ner honom. Han aldrig riktigt förlät dem för att påföra honom 15 dollar och sedan avvisa honom. Han accepterade dock av Massachusetts Institute of Technology.

Han trädde MIT i 1935 och efter fyra års studier, erhöll sitt B.Sc. 1939. Han åkte dit för att studera matematik, men även om han tyckte att kurser lätt, han blev alltmer orolig med uttag och bristen på ansökningar som kännetecknas kursen just nu. Han läste Eddington s Matematisk Relativitetsteori samtidigt i sitt första studieår och tyckte att detta var vad han ville från matematiken. Hans matematik föreläsare presenterade honom med åsikten att en gjorde matematik för dess egen skull så Feynman förändrade kurser, med elteknik. Mycket snabbt han ändrats igen, denna gång på väg in i fysik. Det är intressant att tro att hade Feynman tagit matematik kurs på Cambridge som Hoyle tog ungefär samtidigt att han skulle ha funnit det exakt vad han ville.

Den fysik naturligtvis att Feynman tog på MIT var inte standard. Han tog Introduktion till teoretisk fysik, en klass avsedd för doktorander, i sitt andra år. Det fanns ingen kurs i kvantmekanik, ett ämne som Feynman var mycket angelägna att studera, så tillsammans med en kollega grundutbildningsprogram, TA Welton, han började läsa texterna tillgängliga under våren 1936. Återvänder till sina respektive hem under sommaren 1936 de två utbytte en rad märkliga brev som de försökt att utveckla en version av rymd-tiden var (citerat från en av de skrivelser - se):

... elektriska fenomen [är] ett resultat av de metriska av ett utrymme på samma sätt som gravitationskonstant fenomen är.

Genom 1937 Feynman läste Dirac s Principerna om kvantmekanik och se hur han mycket originella idéer som monteras i Dirac: s strategi. Egentligen Dirac blev den vetenskapsman som Feynman mest respekterade i hela sitt liv.

Vi nämnde ovan att Feynman åkte hem för hans semester. Faktum han ansökte om sommarjobb på Bell Telephone Laboratories varje sommar men var alltid vägrat en ställning där trots de högsta rekommendationer. Även om det aldrig kan bevisas, det verkar ingen annan anledning att han skulle vara för låg annat än att han var judisk.

När han närmade sig slutet på sin fantastiska fyra grundutbildningsprogram år på MIT började han tycker om att studera för hans doktorsavhandling. Eftersom han hade varit så glad på MIT och även tro att det skall vara den ledande institutionen, han närmade sig toppen av fysik, John Slater, begär att han stannar kvar på att ta en doktorsexamen bana. Slater berättade för honom som för hans eget bästa han hade att röra sig och han föreslog Princeton.

Trots den personliga rekommendation att Harry Smyth vid Princeton fått från Slater, var det inte självklart att Feynman skulle accepteras. Han hade bäst betyg i fysik och matematik som alla hade sett, men å andra sidan var han nära botten i historia, litteratur och konst. Han hade en annan sak som går emot honom - nämligen att han var judisk. Smyth skrev:

Är Feynman judiska? Vi har ingen bestämd regel mot judar men måste hålla sin del i vår avdelning rimligen små på grund av svårigheten att släppa ut dem.

Efter ytterligare skrivelser från Slater, Feynman godtogs av Princeton. Hans doctoral arbete vid Princeton övervakades av John Wheeler, och efter att finna det första problemet som Wheeler gav honom ganska motsträvig, han gick tillbaka till idéer han hade tänkt på medan på MIT. Det första seminariet att han gav vid Princeton var till en publik som ingår Einstein, Pauli och von Neumann. Pauli sade i slutet:

Jag tror inte att denna teori kan vara rätt ...

I efterhand, Feynman trodde att Pauli måste ha upplevt svårigheter på en gång, för efter Feynman hade spenderat en lång tid arbetat med den, även han tyckte att det inte var tillfredsställande. Men han sedan fortsatte med att utveckla en ny metod för kvantmekanik använder principen om minst handling. Han ersatte vågmodell för elektromagnetik av Maxwell med en modell baserad på particle interactions stakats ut i rymden-tiden. Gleick skriver:

Detta var Richard Feynman närmar krön av hans befogenheter. Vid tjugotre ... det inte fanns någon fysiker på jorden som kan matcha hans översvallande kommandot över den inhemska material i teoretisk vetenskap. Det var inte bara en anläggning i matematik (även om det hade blivit klart ... att den matematiska maskiner framväxande från Wheeler-Feynman samarbete var bortom Wheeler egen förmåga). Feynman verkade ha en skrämmande lätthet med ämnet bakom ekvationer, liksom Einstein i samma ålder, precis som den sovjetiska fysikern Lev Landau - men få andra.

Han tog sin doktorsexamen från Princeton i 1942 men före den här gången USA hade gått in världskriget.

Feynman arbetat med atombomben projektet vid Princeton University (1941-42) och sedan i Los Alamos (1943-45). När han närmade sig under hans sista år av forskning att delta i projektet hans första reaktion hade varit en mycket bestämd inget eftersom han var in i slutfasen av arbetet för hans avhandling vid tidpunkten:

... Jag gick tillbaka till min uppsats - i ungefär tre minuter. Sedan började jag takten golvet och tycker om den saken. Tyskarna hade Hitler och möjligheten att utveckla en atombomb var uppenbar, och möjligheten att de skulle utveckla det innan vi gjorde var mycket av en förskräckelse.

Feynman inledde arbetet med Manhattan-projektet vid Princeton utveckla en teori om hur du separata uran 235 från uran 238, medan hans avhandling handledare Wheeler gick till Chicago för att arbeta med Fermi den första kärnreaktor. Wigner, Wheeler frånvaro, rekommenderas Feynman att skriva upp sin avhandling och efter Wheeler och Wigner granskat det arbete som han disputerade i juni 1942.

Feynman hade en svår personliga problem just nu. Hans flickvän i många år, Arlene Greenbaum, hade diagnostiserats ha tuberkulos och hans familj emot deras äktenskap. Kort efter att han fick sin doktorsexamen Feynman gifta Arlene utan familjemedlemmar närvarande. Kort efter hans äktenskap Feynman gick till den nybyggda Los Alamos plats att arbeta på atombomben projektet. Hans enastående förmåga snart ledde till honom att utses till chef för den teoretiska delning. Arlene dog 1945 strax innan den första provningen av bomben. Feynman skulle gifta sig två gånger och har två barn med sin tredje hustru.

Efter andra världskriget, under hösten 1945, Feynman utsågs till professor i teoretisk fysik vid Cornell University. Vid första han ägnat sig åt undervisning och sätta sin forskning åt sidan. Trycket av arbetet vid Los Alamos, tillsammans med personlig stress av att se hans hustrus hälsa nedgång, hade sitt pris. Han skrev:

Om du undervisa en klass, kan du tänka på elementära saker som ni mycket väl vet. Dessa saker är typen av roliga och härliga. Den inte gör någon skada att tänka dem om igen. Finns det något bättre sätt att presentera dem? Den elementära saker är lätt att tänka på, om du inte kan tänka en ny tanke, inget ont gjort, vad man tänkte på det innan duger för klassen. Om du inte tänka på något nytt, du är ganska nöjd med att du har ett nytt sätt att se på det.

Han fick erbjudanden om tjänster vid andra universitet men kände att som en icke-forskaren kunde han inte ens överväga dem. Plötsligt en önskan att forska drabbade honom igen och han återvände till den kvantmekaniska teorin för electrodynamics att han arbetade på innan andra världskriget.

År 1950 Feynman accepterat en anställning som professor i teoretisk fysik vid California Institute of Technology. Eftersom han redan hade planerat ett Sabbatical ledighet innan de får erbjudandet kunde han ordna att tillbringa de första tio månaderna av hans nya utseende i Brasilien. Han stannade på Cal tech för resten av sin karriär, att utses Richard Chace Tolman professor i teoretisk fysik där 1959.

Feynman viktigaste bidrag var att kvantmekanik, till följd av arbetet i sin doktorsavhandling. Han redogjorde diagram (som nu kallas Feynman diagram) som är grafisk analoger av matematiska begrepp som behövs för att beskriva beteendet hos system för blandtillstånd. Han fick Nobelpriset 1965, tillsammans med Schwinger och Tomonoga:

... för grundläggande arbete i quantum electrodynamics, med djup-plöjning konsekvenser för fysik av elementarpartiklar.

Övrigt arbete med partikel spinn och teorin om "partons" som ledde till den nuvarande teorier om kvarkar var grundläggande i att driva en förståelse för partikelfysik.

I början av 1979 Feyman hälsa hade försämrats och han hade opererats för magsäckscancer. Detta var mycket lyckat och hans läkare trodde att han inte skulle utsättas för en upprepning. Efter hans återhämtning han njöt av rampljuset som en känd offentlig person, en roll som var förstärkt när boken blev en överraskning bästa säljare. Hans sista stora uppdrag var som ledamot i en kommitté som inrättats för att utreda orsaken till explosionen på rymdfärjan Challenger på tisdag den 28 januari 1986. Den fascinerande historien om vetenskap och politik av denna utredning berättas i Feyman egna ord på. Det var en mycket svår tid för Feyman sedan hela undersökningen hans hälsa hade försämrats. Nära slutet av 1987 cancer konstaterades återigen i hans buk. Efter hans död, Chandler skrev den 17 februari 1988 i:

Feynman, som dog vid University of California i Los Angeles Medical Center efter ett åtta år långt krig med buken cancer, var en populär och energisk föreläsare som, trots sin sjukdom, fortsatte att undervisa vid California Institute of Technology till för två veckor sedan.

Feynman's böcker finns många utestående sådana som utvecklats ur föreläsning kurser. Exempelvis Quantum Electrodynamics (1961) och teorin om grundläggande processer (1961), The Feynman Föreläsningar om fysik (1963-65) (3 volymer), karaktären av Physical Law (1965) och QED: The Strange Theory of Light och Matter (1985).

I Gleick beskrivs Feynman inställning till vetenskap:

Så många av hans vittnen observerade den utter fria hans flyg till tankefrihet, ännu när Feynman talade om hans egna metoder inte frihet utan tvång ... För Feynman kärnan i vetenskapliga fantasi var en kraftfull och nästan smärtsamt regeln. Vad forskarna skapa måste matcha verkligheten. Det måste matcha vad som redan är kända. Vetenskaplig kreativitet, sa han, är fantasi i en tvångströja ... Reglerna för harmonic progression för Mozart en bur som unyielding som Sonnet gjorde för Shakespeare. Som unyielding och så befriande - för senare kritikerna tyckte att skaparens geni i kontrapunkt av struktur och frihet, stramhet och uppfinningsrikedom.

Feynman fått många utmärkelser för sitt arbete. Han valdes till American Physical Society, American Association för att främja vetenskap, National Academy of Science och Royal Society of London. Bland de utmärkelser han fick var Albert Einstein Award (1954) och Lawrence Award (1962).

Som att Feynman's karaktär, han beskrevs på följande sätt:

Han var vida känd för sin omättlig nyfikenhet, varsam vett, briljanta sinne och lekfullt temperament.

Gleick beskriver honom som:

... mystifyingly lysande i beräkningen märkligt ovetande om litteratur, passionerad.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland